Europenii decişi să blocheze planurile pentru Cupa Mondială la doi ani, indiferent de rezultatul votului

Planurile FIFA pentru o Cupă Mondială bienală riscă să fie blocate de adversarii europeni şi sud-americani, chiar dacă vor primi sprijinul majorităţii federaţiilor de fotbal, au declarat mai multe surse pentru Reuters.

880 afișări
Imaginea articolului Europenii decişi să blocheze planurile pentru Cupa Mondială la doi ani, indiferent de rezultatul votului

Europenii decişi să blocheze planurile pentru Cupa Mondială la doi ani, indiferent de rezultatul votului

Propunerile FIFA urmează să fie votate în decembrie de cele 211 federaţii membre ale forului de conducere al fotbalului mondial, iar preşedintele Gianni Infantino va călători în întreaga lume pentru a obţine sprijin pentru acest plan, care a fost prezentat de fostul manager al lui Arsenal, Arsene Wenger.

În timp ce surse apropiate de FIFA indică faptul că Infantino este încrezător că poate obţine o majoritate, cu sprijinul federaţiilor din Africa, Asia şi Caraibe, transformarea acestui sprijin în schimbări reale s-ar putea dovedi mai dificilă.

Cluburile, ligile şi confederaţiile europene şi sud-americane sunt încrezătoare că pot opri planul, indiferent de rezultatul votului, au declarat mai multe surse pentru Reuters, ceea ce ridică perspectiva unei divizări dăunătoare în fotbalul internaţional.

UEFA a ameninţat că va boicota o Cupă Mondială suplimentară, în timp ce organismul sud-american CONMEBOL se opune, de asemenea, planurilor.

"Având în vedere că cluburile, ligile, UEFA şi CONMEBOL sunt cu toţii împotriva acestui lucru, este puţin probabil ca acestea să respecte calendarul FIFA", a declarat o sursă de rang înalt din industria fotbalului, care este la curent cu discuţiile dintre oponenţii planului.

FIFA a argumentat că o Cupă Mondială bienală ar duce la creşterea şanselor ţărilor de a participa la turneu şi că un proces de calificare simplificat, cu mai puţine pauze internaţionale, ar reduce călătoriile internaţionale pentru jucători.

UEFA susţine că o Cupă Mondială organizată mai des ar dilua prestigiul competiţiei şi că organizarea de turnee majore în fiecare an ar aglomera programul jucătorilor.

Într-o declaraţie acordată vineri agenţiei Reuters, UEFA a afirmat că propunerile "ar dăuna tuturor formelor de fotbal şi ar devaloriza competiţia în sine".

"Acest concept are toate caracteristicile unei decizii pe care FIFA vrea să o ia în grabă şi să lase restul fotbalului să se căiască amarnic pe îndelete. Orice atracţie percepută este superficială, în timp ce capcanele sunt cavernoase", a declarat organizaţia.

"UEFA va continua să se opună până când bunul simţ va prevala şi planurile vor fi abandonate".

Cu toate acestea, Infantino nu dă semne că ar da înapoi, iar vineri a avut întâlniri cu federaţiile sud-americane.

Consiliul de conducere al FIFA urmează să se reunească miercuri, când este de aşteptat să decidă dacă reuniunea din decembrie a tuturor federaţiilor lor va fi un congres extraordinar complet sau un alt "summit global".

Propunerile fac parte dintr-o revizuire majoră a calendarului meciurilor internaţionale, care determină când trebuie să elibereze cluburile jucătorii pentru a participa la meciurile internaţionale.

Legitimitatea acestui calendar ar fi contestată dacă ar fi inclusă o Cupă Mondială bienală, care ar fi apoi boicotată.

În practică, acest lucru ar însemna că, în timp ce FIFA a creat ferestre pentru meciurile de calificare pentru Cupa Mondială suplimentară, europenii şi sud-americanii nu ar participa la aceste meciuri şi, prin urmare, ar funcţiona de facto cu un calendar separat.

Ca un semn al bunei colaborări între UEFA şi CONMEBOL, cele două organisme au făcut recent pasul neobişnuit de a-şi anunţa planul de a deschide un birou comun la Londra şi de a organiza trei ediţii ale unui meci între campionii europeni şi sud-americani.

Conform surselor Reuters, diferitele organizaţii care reprezintă cluburile, ligile şi alte organisme reprezentative au coordonat îndeaproape cu UEFA cu privire la modul în care vor răspunde la votul din decembrie.

"Pentru prima dată, toţi sunt pe aceeaşi lungime de undă", a declarat un administrator al fotbalului european.

Cele şase federaţii nordice de fotbal au emis vineri o declaraţie în care au avertizat asupra consecinţelor pe care le-ar avea dacă FIFA ar merge mai departe.

"Dacă o majoritate din cadrul FIFA decide să adopte o propunere privind Cupa Mondială bienală, federaţiile nordice de fotbal vor trebui să ia în considerare alte acţiuni şi scenarii care sunt mai aproape de valorile noastre fundamentale decât ceea ce reprezintă actuala propunere a FIFA."

Asociaţia Europeană a Cluburilor (ECA), care reprezintă 234 de echipe europene de top, consideră că abordarea FIFA a fost o "încălcare directă şi unilaterală a anumitor obligaţii legale", potrivit unei declaraţii de luna trecută.

ECA are un memorandum de înţelegere cu FIFA în ceea ce priveşte calendarul meciurilor şi modul în care acesta ar trebui formulat.

Aspectele financiare ale propunerii nu au fost încă prezentate şi se aşteaptă ca acestea să figureze în publicarea unui studiu de fezabilitate realizat de FIFA.

Solicitată să comenteze, FIFA a făcut referire la o declaraţie a lui Infantino de luna trecută, după o reuniune a tuturor federaţiilor din cadrul organizaţiei.

"Avem oportunitatea de a modela istoria fotbalului, de a privi înainte, de a învăţa din trecut şi de a proiecta viitorul, deoarece viziunea noastră este de a face fotbalul cu adevărat global", a declarat Infantino.

"Dar vom face schimbări doar dacă acestea vor fi în beneficiul tuturor. Nimeni nu ar trebui să fie un perdant în această situaţie, toată lumea ar trebui să fie mai bine la sfârşitul zilei. În caz contrar, nu există niciun motiv pentru a schimba ceva, dacă lumii globale a fotbalului şi tuturor celor din ea nu le este mai bine. Suntem conştienţi de diferitele provocări pe care le aduce acest lucru".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici