Fără Marile Premii ale Franţei şi Canadei în 2009

Caravana Marelui Circ nu se va mai opri în două dintre destinaţiile sale clasice, Franţa şi Canada, urmând să poposească în viitor în tot mai multe locuri exotice, printre care se numără, din acest an, Abu Dhabi.

16 afișări
Imaginea articolului Fără Marile Premii ale Franţei şi Canadei în 2009

Yas Marina Circuit din Abu Dhabi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În plină criză economică mondială, Bernie Ecclestone, patronul societăţii care deţine drepturile comerciale ale Formulei 1, a eliminat din calendarul sezonului 2009 două curse de tradiţie, apreciate de piloţi, dar care nu au oferit condiţiile financiare cerute de omul de afaceri britanic.

Circuitul Giles Villeneuve situat în insula Notre-Dame din Montreal nu va mai găzdui o cursă de Formula 1 pentru prima dată din 1987. În 2005, MP Canadei a fost cea mai urmărită cursă din acel sezon al Formulei 1 şi a ocupat locul trei într-un clasament al competiţiilor sportive cu cea mai mare audienţă din lume în anul respectiv, după ediţia a 39-a a Super Bowl şi după finala Ligii Campionilor la fotbal.

Marele Premiu al Canadei urmează renunţării, din sezonul 2008, la Marele Premiu al SUA şi, astfel, după 50 de ani, Formula 1 a părăsit total continentul nord-american.

Aceeaşi soartă a avut-o şi Marele Premiu al Franţei, care îşi întrerupe existenţa după 53 de ani. Circuitul de la Magny-Cours găzduia această competiţie din 1991, dar locul unde era amplasat, într-o zonă puţin populată, între două mici localităţi Magny-Cours şi Nevers, nu atrăgea suficient public. Oficialii francezi speră ca Formula 1 să revină, în viitor, în Hexagon, pe un circuit nou ce ar urma să fie construit în apropierea Parisului.

În locul acestora, Marele Circ îşi continuă expansiunea către Orient. Anul acesta, Marele Premiu al oraşului Abu Dhabi a intrat în calendar şi va încheia sezonul, luând acest privilegiu Marelui Premiu al Braziliei.

Gazda noului Grand Prix va fi Yas Marina Circuit, construit pe insula Yas din Abu Dhabi. Circuitul, realizat în stilul opulent promovat în statele din zona Golfului Persic, va avea 5,55 kilometri lungime şi 50.000 de locuri în tribune acoperite, nouă viraje la dreapta şi 11 la stânga. Piloţii vor concura în sens contrar acelor de ceasornic, iar monoposturile pot atinge 320 de kilometri/oră, cu o viteză medie de 198 kilometri/oră.

Designul pistei de la Abu Dhabi este opera celebrului arhitect german Herman Tilke, cel care a "desenat" şi circuitele de la Valencia, Sepang, Sakhir, Istanbul şi Shanghai, dar şi Bucharest Ring, circuitul din jurul Palatului Parlamentului din Capitală. "Yas era o insulă fără relief, aşa că am creat coline artificiale pentru ca pista să urce şi să coboare. Va fi interesant pentru spectatori pentru că depăşirile sunt posibile", a afirmat Tilke despre creaţia sa.

În acelaşi timp, au fost operate modificări faţă de sezonul precedent în ceea ce priveşte ordinea curselor. Astfel, Marele Premiu al Chinei va avea loc în luna aprilie şi nu în octombrie. De asemenea, Marele Premiu al statului Bahrain va avea loc la o săptămână după cel al Chinei, tot în aprilie, în timp ce Grand Prix-ul Braziliei, penultimul al sezonului, a fost devansat cu două săptămâni, urmând să se desfăşoare la mijlocul lunii octombrie, faţă de începutul lunii noiembrie, cum a fost în 2008.

Calendarul sezonului 2009:

1. Marele Premiu al Australiei (27-29 martie);

2. Marele Premiu al Malaysiei (03-05 aprilie);

3. Marele Premiu al Chinei (17-19 aprilie);

4. Marele Premiu al statului Bahrain (24-26 aprilie);

5. Marele Premiu al Spaniei (8-10 mai);

6. Marele Premiu al statului Monaco (21-24 mai);

7. Marele Premiu al Turciei (7-9 iunie);

8. Marele Premiu al Marii Britanii (19-21 iunie);

9. Marele Premiu al Germaniei (10-12 iulie);

10. Marele Premiu al Ungariei (24-26 iulie);

11. Marele Premiu al Europei (Valencia) (21-23 august);

12. Marele Premiu al Belgiei (28-30 august);

13. Marele Premiu al Italiei (11-13 septembrie);

14. Marele Premiu al statului Singapore (25-27 septembrie);

15. Marele Premiu al Japoniei (02-04 octombrie);

16. Marele Premiu al Braziliei (16-18 octombrie);

17. Marele Premiu al oraşului Abu Dhabi (28 octombrie - 1 noiembrie).

(Material realizat de Adrian Petculescu; adi.petculescu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici