FED CUP: România a ratat calificarea în semifinale, 2-3 cu Cehia. George Cosac: "Este o înfrângere cât o victorie. Am avut patru meciuri de simplu extraordinare"

România a pierdut cu 2-3 în faţa Cehiei, în sferturile de finală ale Grupei Mondiale din Fed Cup, după ce perechea Andreea Mitu - Raluca Olaru a fost învinsă duminică, în meciul de dublu, scor 2-6, 3-6, de perechea Karolina Pliskova - Barbora Strycova.

5571 afișări
Imaginea articolului FED CUP: România a ratat calificarea în semifinale, 2-3 cu Cehia. George Cosac: "Este o înfrângere cât o victorie. Am avut patru meciuri de simplu extraordinare"

FED CUP: România a ratat calificarea în semifinale, 2-3 cu Cehia (Imagine: Ovidiu Iordachi / Mediafax Foto)

După ce Simona Halep a câştigat primul meci al zilei, scor 6-4, 3-6, 6-3, cu Petra Kvitova (9 WTA), România a ratat, duminică, accederea în semifinalele Fed Cup.

Pentru echipa României, cele două puncte au fost aduse de Monica Niculescu (37 WTA), sâmbătă, şi Simona Halep (3 WTA), duminică. Karolina Pliskova (13 WTA) a fost jucătoarea decisivă a Cehiei. După a învins-o pe Simona Halep în primul meci, sâmbătă, scor 7-6 (4), 4-6, 2-6, a câştigat şi, duminică, împotriva Monicăi Niculescu (6-4, 4-6, 6-3), apoi jucat şi în meciul de dublu, unde a obţinut pentru Cehia punctul decisiv.

Preşedintele Federaţiei Române de Tenis, George Cosac, a declarat, duminică, la finalul partidei pierdute de echipa României în faţa Cehiei, în sferturile de finală ale FED Cup, la Cluj, că fanii au avut ce vedea, într-un weekend plin de meciuri echilibrate şi tensionate.

"Este o înfrângere cât o victorie. Am avut patru meciuri de simplu extraordinare, de calitate deosebită, în care fetele au dat tot ce au putut. Monica Niculescu a fost într-o zi foarte bună, a arătat mult devotament. Simona Halep - Petra Kvitova a fost un meci pe care îl putem vedea oricând la un Turneu al Campioanelor", a spus Cosac, pentru Dolce Sport.

Preşedintele Federaţiei a identificat şi o cauză pentru ratarea calificării în semifinale: absenţa Irinei Begu, indisponibilă din cauza unei accidentări la genunchi. De asemenea, Cosac a subliniat faptul că Andreea Mitu nu este o specialistă a probei de dublu, iar acest aspect a contat mult în ecuaţia calificării: "Din păcate, nu am avut-o pe Irina Begu, iar Monica n-a putut să joace şi la dublu, din cauza unor probleme la braţ. Mitu este o jucătoare bună, dar dublul nu este specialitatea ei", a declarat şeful FRT.

Căpitanul nejucător al echipei României, Alina Tecşor, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că nu poate să ascundă faptul că este tristă, pentru că naţionala României a avut o şansă mare de a ajunge în semifinalele Fed Cup.

„Ceea ce am realizat în faţa unei campioane este extraordinar, nu pot să ascund că sunt tristă, am avut o şansă foarte mare să batem Cehia. Pentru prima noastră experienţă în grupa mondială sunt mândră de echipa mea. Indiferent de cine a jucat, s-a străduit, am putea să ne bucurăm de ceea ce am realizat, să învăţăm din înfrângerea de astăzi şi data viitoare să fim mai puternice. Karolina Pliskova este o jucătoare foarte bună şi în formă, şi-a ridicat nivelul. Cehia este o echipă foarte puternică. (…) O înfrângere ne va motiva pentru mai departe”, a spus Tecşor.

Întrebată de ce are nevoie echipa României ca să rămână în grupa mondială, căpitanul nejucător a răspuns că are nevoie de constanţă, de experienţa unor meciuri cu echipe precum Cehia, Rusia sau Franţa, de un dublu solid şi de mai multe combinaţii posibile de dublu.

„Cred că trebuie mai multă încredere în noi şi mai multă răbdare, am mers numai în sus şi de multe ori un şut în fund este un pas înainte. Trebuie să ne oprim puţin şi să ne adunăm şi să vedem cu ce ieşim în aprilie mai departe”, a mai spus Tecşor, care a apreciat că valoarea echipei României este în primele opt din lume.

Jucătoarea Raluca Olaru a declarat la rândul său că a avut emoţii mari, simţind din primul moment când a fost convocată că se va ajunge la 2 – 2 la meciuri cu Cehia şi că partida decisivă va fi cea de dublu, în care a evoluat.

„Am făcut tot ce am putut să fiu pregătită, la dublu mi-am dorit să câştig, ştiam că va fi un meci dificil, ştiam că va fi greu, dar din păcate au fost prea puternice pentru noi”, a spus Olaru, care a precizat că ia în calcul să joace mai multe meciuri de dublu în turnee alături de Andreea Mitu.

Căpitanul nejucător al Cehiei, Petr Pala, a afirmat şi el la finalul meciului de dublu că se aştepta la orice rezultat în cadrul întâlnirii cu echipa României din Fed Cup.

„Ne aşteptam la orice, orice era posibil, a fost întâlnire strânsă al cărui rezultat s-a decis în ultimul meci. Karolina Pliskova merită totul, a jucat trei meciuri, două de simplu şi unul de dublu, a fost foarte puternică”, spus Pala.

Karolina Pliskova a declarat la rândul său că se simte minunat pentru că echipa sa a acces în etapa superioară a Fed Cup şi a precizat că nu a contat care dintre jucătoare a adus punctele.

„Ne-am aşteptat la meciuri strânse, cel mai uşor a fost cel de dublu. Nu este ceva extraordinar în astfel de turnee că am jucat două meciuri unul după altul. (…) Mă bucur de cum am jucat în cele două meciuri de simplu şi în cel de dublu, mă aşteptam să fie partide strânse, nu a fost uşor pentru noi. Echipa noastră este puternică pentru că suntem jucătoare din top zece şi avem un bun spirit de echipă”, a mai spus Pliskova.

După această înfrângere, România va disputa în luna aprilie un baraj de supravieţuire în Grupa Mondială. Adversara va fi aflată după o tragere la sorţi.

În semifinalele Fed Cup, Cehia va evolua împotriva Elveţiei. Meciurile se vor disputa în perioada 16-17 februarie 2016, în Elveţia.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici