Federaţia Internaţională de Scrimă este de acord ca strângerea de mână să devină opţională după controversa Kharlan

Federaţia Internaţională de Scrimă (FIE) şi-a relaxat regulile privind salutul de după meci între sportivi, eliminând obligativitatea strângerii de mână, după controversa din jurul descalificării ucrainencei Olha Kharlan.

4434 afișări
Imaginea articolului Federaţia Internaţională de Scrimă este de acord ca strângerea de mână să devină opţională după controversa Kharlan

Sursa: AP / Mediafax Foto

Kharlan, de patru ori medaliată la Jocurile Olimpice, a învins-o pe rusoaica Anna Smirnova în proba individuală de sabie feminin la Campionatele Mondiale de scrimă FIE de la Milano, dar a primit ulterior un cartonaş negru pentru că a refuzat să dea mâna cu adversara sa, care concura ca neutră.

Acest lucru ar fi exclus-o din competiţia pe echipe de la Campionatele Mondiale şi ar fi interzis-o pentru 60 de zile, dar FIE a ridicat sancţiunea, insistând în acelaşi timp că "susţine pe deplin această sancţiune".

Cu toate acestea, reprezentantul Comitetului Executiv al FIE în Comisia de reguli, Bruno Gares, a dezvăluit că strângerea de mână va deveni acum opţională, fiind permisă în schimb o salutare la distanţă.

"La finalul meciului, sportivii vor reveni în poziţia en garde şi îşi vor saluta adversarii, arbitrul şi publicul cu armele lor", a precizat oficialul francez.

"Acest lucru constituie finalul meciului".

Regula strângerii de mână este o parte consacrată de mult timp în scrimă, deşi fusese anterior relaxată în timpul pandemiei COVID-19, astfel că aceasta reprezintă o schimbare majoră în acest sport.

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a îndemnat federaţiile internaţionale să "trateze situaţiile în care sunt implicaţi sportivi ucraineni şi sportivi individuali neutri cu gradul necesar de sensibilitate", în timp ce Kharlan a cerut schimbarea regulii, după descalificarea sa.

Ea a susţinut că a primit asigurări din partea preşedintelui interimar al FIE, grecul Emmanuel Katsiadakis, că o atingere de sabie ar fi suficientă, după meciul cu Smirnova.

Disputa din turul inaugural a fost prima întâlnire între scrimerii din cele două ţări de când guvernul ucrainean a permis sportivilor săi să concureze în calificările pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024 împotriva sportivilor ruşi şi bieloruşi neutri.

Smirnova a lansat un protest şi a rămas pe pistă timp de 50 de minute după ce a pierdut cu 15-7, iar Kharlan a primit ulterior un cartonaş negru pentru că a refuzat să dea mâna.

Decizia a stârnit un val de proteste, iar CIO a luat ieri măsura fără precedent de a-i asigura lui Kharlan un loc la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, datorită "situaţiei sale unice".

Smirnova a fost printre cei 11 sportivi autorizaţi să concureze ca neutru individual la Campionatele Mondiale de scrimă de la Milano, deşi a apărut o fotografie în care ea poza cu fratele ei în uniformă militară.

Competiţia feminină de sabie pe echipe se va desfăşura în ultimele două zile ale Campionatelor Mondiale, în acest weekend, iar Kharlan face parte din echipa ucraineană.

Echipele din Rusia şi Belarus nu participă la competiţiile pe echipe din cauza faptului că CIO recomandă ca sportivii neutri să concureze doar în probele individuale, cu condiţia să nu susţină războiul din Ucraina şi să nu fie afiliaţi la armată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici