Fernando Alonso se distanţează în clasamentul piloţilor

Spaniolul Fernando Alonso (Ferrari) a câştigat, duminică, Marele Premiu al Germaniei şi şi-a extins de la 13 la 34 de puncte avansul în clasamentul general al piloţilor, pe care îl are faţă de ocupantul locului doi, Mark Webber, la jumătatea ediţiei 2012 a Campionatului Mondial de Formula 1.

531 afișări
Imaginea articolului Fernando Alonso se distanţează în clasamentul piloţilor

Fernando Alonso se distanţează în clasamentul piloţilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Alonso a pilotat fără greşeală la Hockenheim. El a plecat din pole position, pentru a doua oară consecutiv în acest sezon, şi s-a aflat la conducere din turul 1 până la linia de sosire, cu excepţia câtorva tururi înainte ca Sebastian Vettel (Red Bull) să intre pentru prima dată la boxe. Însă victoria spaniolului nu a fost una fără emoţii, atât Vettel, cât şi Jenson Button punând presiune mult timp pe el. Însă Alonso a dat dovadă de stăpânire de sine şi a nu a cedat în faţa rivalilor.

Problemele pentru Alonso au apărut după primul schimb de pneuri, efectuat în turul 18/67, când Vettel, plecat de pe locul doi al grilei, s-a apropiat la mai puţin de o secundă de lider. Germanul a stat în plasa lui Alonso, dar nu a putut niciodată să-l atace. Apoi, Vettel a pierdut contactul cu pilotul Ferrari din cauza lui Lewis Hamilton. Pilotul de la McLaren-Mercedes, plecat de pe locul 7 al grilei, a avut un acroşaj în primele tururi, soldat cu o pană, ceea ce l-a trimis în coada plutonului. La a doua trecere a sa pe la boxe, Hamilton a ieşit în spatele primilor doi piloţi, Alonso şi Vettel, fiind clasat cu un tur în urma lor. Beneficiind de pneuri "proaspete", britanicul l-a atacat şi depăşit pe Vettel, spre nemulţumirea germanului, care considera că rivalul său nu trebuia să facă acest lucru. Însă comisarii nu au considerat manevra ilegală, astfel că Vettel a "căzut" la 2,3 secunde de Alonso şi nu s-a mai putut apropia de el.

Hamilton a încercat "figura" şi cu liderul cursei, dar nu i-a reuşit. Însă eforturile pilotului de la McLaren l-au ajutat pe coechiperul său, Jenson Button, să-l întreacă pe Vettel. Button a făcut o cursă foarte bună, duminică. El a plecat de pe locul 6 al grilei, a urcat o poziţie imediat după start, a ajuns pe 4, în turul 8, după ce l-a depăşit pe Nico Hulkenberg (Force India), şi apoi pe 3, în turul 11, după ce l-a întrecut pe Michael Schumacher (Mercedes). După al doilea schimb de pneuri, produs în turul 42, Button a devenit şalangerul liderului, în urma unui duel roată la roată cu Vettel. Britanicul s-a apropiat la mai puţin de o jumătate de secundă de Alonso, dar, la fel ca germanul, nu a găsit un moment prielnic pentru a declanşa un atac. În finalul cursei, Button a început să piardă teren şi, în penultimul tur, s-a văzut depăşit de Vettel. Manevra părut una nepermisă, deoarece campionul mondial en titre a efectuat depăşirea cu toate roţile în afara pistei. Comisarii FIA au anunţat că vor analiza incidentul după cursă.

Astfel, Fernando Alonso a câştigat a treia cursă în acest sezon şi a 30-a în carieră. Duminică, puncte au mai obţinut Kimi Raikkonen (Lotus) - locul 4, Kamui Kobayashi şi Sergio Perez (ambii Sauber) - locurile 5, respectiv 6, Michael Schumacher (Mercedes) - locul 7, Mark Webber (Red Bull) - locul 8, Nico Hulkenberg (Force India) - locul 9 şi Nico Rosberg (Mercedes) - locul 10.

La Hockenheim a abandonat un singur pilot, Lewis Hamilton, în turul 57.

Alonso a acumulat 154 de puncte în clasamentul piloţilor, fiind urmat de Webber, cu 120 de puncte, de Vettel - 118 puncte şi de Raikkonen - 95 de puncte.

La constructori, echipa Red Bull se menţine lider cu 238 de puncte, Ferrari este pe locul doi cu 177 de puncte, iar McLaren-Mercedes şi Lotus-Renault pe locurile 3 şi 4 cu 157, respectiv 156 de puncte.

Următoarea etapă a CM de Formula 1, MP al Ungariei, va avea loc săptămâna viitoare, pe circuitul Hungaroring.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici