Ferrari ştia din turul 17 la Abu Dhabi că Alonso va pierde titlul mondial. Vezi aici conversaţiile

Ferrari a fost conştientă încă din turul 17 al Marelui Premiu al Emiratului Abu Dhabi că Fernando Alonso va pierde titlul mondial, aşa cum reflectă şi conversaţia pe care pilotul spaniol a avut-o cu inginerul Andrea Stella, dezvăluită de cotidianul italian Corriere della Sera.

26 afișări
Imaginea articolului Ferrari ştia din turul 17 la Abu Dhabi că Alonso va pierde titlul mondial. Vezi aici conversaţiile

Ferrari ştia din turul 17 la Abu Dhabi că Alonso va pierde titlul mondial. Vezi aici conversaţiile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Decizia ca spaniolul să intre la boxe mai devreme decât era prevăzut a fost luată de inginerul australian Chris Dyer, responsabil cu strategia la Ferrari. Conversaţia prezentată este următoarea:

Turul 9: Stella îl avertizează pe Alonso: "Ai câştigat trei zecimi faţă de Webber. Şi Felipe (Massa) se apropie".

Turul 12: Stella îl informează pe Alonso: "Webber s-a oprit şi Vettel pierde teren în faţa lui Hamilton".

Alonso răspunde: "Dacă vezi că Felipe îl poate depăşi într-un tur, trimite-l la boxe".

Răspuns de la boxe: "Ne gândim la asta, concentrează-te asupra lui Button".

Turul 14: "Ce a făcut Felipe?", întreabă Alonso, referindu-se la pit-stop-ul brazilianului.

"A ieşit în spatele lui Webber", i se răspunde de la boxe.

Turul 15: De la boxe pleacă ordinul care îl va costa pe Alonso titlul mondial: "OK, intră acum".

Spaniolul răspunde: "OK".

De la boxe se aude: "Vei ieşi în apropierea lui Webber. În faţa lui".

Turul 17: Alonso întreabă: "Care este situaţia?".

Stella îi răspunde: "Trebuie să depăşeşti Renault-ul din faţă, nu trebuie să te mai opreşti. Şi apoi este Rosberg".

Turul 22: Fernando este chemat de la boxe. Este o mai mult o implorare. Stella: "Ştiu că dai tot ce poţi, însă este esenţial să-l depăşeşti pe Petrov".

Pilotul german Sebastian Vettel (Red Bull) a câştigat, pentru prima oară în carieră, Campionatul Mondial de Formula 1, după ce s-a impus, duminică, în Marele Premiu al Emiratului Abu Dhabi.

El triumfat în ultima cursă a sezonului, după ce a beneficiat de o decizie eronată a echipei Ferrari, care l-a chemat la boxe prea devreme pe principalul favorit la titlu, Fernando Alonso. Spaniolul a schimbat pneurile în turul 16, când se afla pe poziţia a patra, suficientă în acel moment pentru a-şi asigura titlul mondial, şi a rămas blocat restul cursei în spatele rusului Vitali Petrov de la Renault. Decizia Ferrari a venit după ce Mark Webber, al doilea pilot Red Bull şi principalul adversar al lui Alonso la titlul mondial înainte de Abu Dhabi, trecuse pe la standurile echipei sale în turul 12.

Alonso a terminat MP de la Abu Dhabi pe locul 7, înaintea lui Webber (8), dar poziţia sa a fost insuficientă pentru a deveni campion mondial, Ferrari plătind tribut pentru că s-a focalizat prea mult pe evoluţia australianului şi l-a scăpat din vedere pe coechipierul său Vettel, al treilea favorit la câştigarea competiţiei piloţilor din F1.

Pierderea titlului mondial la piloţi de către Fernando Alonso, care pleca din postura de favorit încursa de la Abu Dhabi, a stârnit un val de nemulţumire în Italia, un ministru fără portofoliu în Cabinetul Silvio Berlusconi, Roberto Calderoli, cerându-i demisia preşedintelui Ferrari, Luca di Montezemolo, în urma eşecului înregistrat de scuderia de la Maranello.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici