FIFA consideră închis subiectul corupţiei membrilor săi, lansat de BBC

Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) a reacţionat, marţi, după difuzarea de către postul britanic de televiziune BBC a unui documentar în care trei membri ai forului mondial erau acuzaţi de corupţie, anunţând că subiectul este definitiv închis.

20 afișări
Imaginea articolului FIFA consideră închis subiectul corupţiei membrilor săi, lansat de BBC

FIFA consideră închis subiectul corupţiei membrilor săi, lansat de BBC (Imagine: Mediafax Foto)

În documentarul difuzat, luni, de BBC, se arăta că jurnalistul Andrew Jennings, care anchetează de zece ani corupţia în cadrul FIFA, a obţinut documente privind sumele depuse de International Sports and Leisure (ISL), o societate de marketing care avea exclusivitatea drepturilor pentru mai multe turnee finale de Cupă Mondială, înainte de lichidarea sa, în 2001.

"Problema privind firma ISL a fost tratată de autorităţile competente din Elveţia. În verdictul dat la 26 iunie 2008, Curtea Penală din Zug nu a condamnat niciun responsabil FIFA. Sunt afaceri care au avut loc înainte de anul 2000, iar ancheta este închisă definitiv", a explicat, marţi, forul mondial, într-un comunicat.

Documente interne ale ISL vizează 175 de plăţi ilegale facute între 1989 şi 1999, pentru 100 de milioane de dolari. Conform programului Panorama al BBC, aceste plăţi au servit la coruperea mai multor înalţi responsabili FIFA. Este vorba despre Ricardo Teixeira, membru al CEx FIFA şi şeful fotbalului brazilian, despre Issa Hayatou, aflat în fruntea fotbalului african, pentru o sumă de 100.000 de franci datând din 1995, şi pe Nicolas Leoz, conducătorul fotbalului latino-american, care a primit 730.000 de dolari de la ISL.

Aceşti responsabili fac parte din Comitetul Executiv care urmează să desemneze, joi, la Zurich, gazdele CM 2018 şi CM 2022.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici