FIFA îngrijorată de o decizia a TAS în privinţa transferurilor

FIFA şi-a exprimat "consternarea" faţă de o decizie a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), care va permite fotbaliştilor să-şi rezilieze contractele plătind indemnizaţii mici.

1 afișare
Imaginea articolului FIFA îngrijorată de o decizia a TAS în privinţa transferurilor

FIFA îngrijorată de o decizia a TAS în privinţa transferurilor

"Acest verdict (...) va avea consecinţe durabile şi prejudiciabile asupra fotbalului, destabilizând sistemul contractelor", susţine FIFA într-un comunicat în care comentează decizia TAS în litigiul dintre clubul scoţian Hearts of Midlothian şi fostul jucător al acestei grupări Andy Webster.

Jucătorul a reziliat unilateral contractul în 2006, iar FIFA l-a condamnat la plata unei compensaţii de 625.000 de lire sterline (870.000 de euro). TAS a anulat, miercuri, acest verdict al FIFA şi a scăzut la 150.000 de lire sterline (200.000 euro) indemnizaţia, adică valoarea duratei restante a contractului.

Mai multe personalităţi din lumea fotbalului au comparat această decizie, prin importanţa sa, cu legea Bosman, care a bulversat total Europa fotbalului în 1995, punând capăt sistemului de transferuri prin care se plătea pentru jucătorii aflaţi la final de contract, dar şi cotei de naţionalitate care limita numărul de jucători străini de la o echipă.

"Decizia TAS este o victorie à la Pyrrhus pentru jucătorii şi agenţii care visează să poată rupe contractele înainte de a ajunge la expirare", a declarat preşedinteke FIFA, Joseph Blatter.

Potrivit FIFA, această decizie poate avea efecte negative mai ales în cazul cluburilor mici, care vor avea dificultăţi în a-şi păstra jucătorii cei mai importanţi. Aceştia ar putea opta să îşi rezilieze unilateral contractul şi să semneze cu o altă echipă, plătind în schimb doar o amendă modică. Mai mult decât atât, cluburile bogate nu ar mai fi motivate să crească jucători în propria pepinieră, putând oricând să aducă jucători de la alte echipe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici