FIFA introduce plafon pentru comisioanele agenţilor de jucători din fotbal

FIFA va introduce săptămâna viitoare modificări ample ale regulilor privind modul de funcţionare a agenţilor de jucători de fotbal, inclusiv un plafon pentru comisioanele de transfer pe care aceştia le primesc şi introducerea unui examen, a anunţat vineri forul de conducere al sportului.

175 afișări
Imaginea articolului FIFA introduce plafon pentru comisioanele agenţilor de jucători din fotbal

FIFA introduce plafon pentru comisioanele agenţilor de jucători din fotbal

Onorariile plătite de cluburi pentru serviciile intermediarilor au fost de 622,8 milioane de dolari în 2022, a precizat luna trecută FIFA, marcând o creştere de 24,3% a cheltuielilor acestora cu comisioanele faţă de 2021.

În urma aprobării modificărilor convenite la o reuniune a Consiliului FIFA de la Doha, agenţii pot lua un comision maxim de 3% pentru orice transfer de peste 200.000 de dolari şi de 5% pentru tranzacţii sub 200.000 de dolari.

Conform noilor reglementări, care intră în vigoare luni, agenţii trebuie, de asemenea, să facă publice toate tranzacţiile, permiţând fanilor să vadă cât de mult sunt plătiţi pentru tranzacţii.

Celelalte schimbări majore includ introducerea unui sistem obligatoriu de licenţiere şi interzicerea reprezentării multiple pentru a evita conflictele de interese.

Persoanele care doresc să devină agenţi trebuie să urmeze acum un proces strict, inclusiv necesitatea de a trece un examen FIFA, iar apoi să plătească o taxă anuală către organismul de conducere.

"Acest lucru marchează un pas important în direcţia stabilirii unui sistem de transferuri în fotbal mai echitabil şi mai transparent", a declarat FIFA într-un comunicat.

"Noile reglementări introduc standarde de servicii de bază pentru agenţii de fotbal şi clienţii lor, toate acestea având ca obiectiv consolidarea stabilităţii contractuale, protejarea integrităţii sistemului de transferuri şi obţinerea unei mai mari transparenţe financiare."

Principalii agenţi şi-au exprimat în trecut dezaprobarea faţă de aceste propuneri. Jonathan Barnett, preşedinte şi fondator al ICM Stellar Sports, care reprezintă numeroşi jucători de top, a ameninţat anterior cu acţiuni în justiţie în cazul în care modificările regulilor vor intra în vigoare.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
fifa,
agenţi,
fotbal

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici