FIFA nu face modificări în programul pentru desemnarea ţărilor gazdă ale CM-2018 şi CM-2022

Decizia privind ţările organizatoare ale ediţiilor din 2018 şi 2022 ale Cupei Mondiale de fotbal va fi luată, aşa cum era prevăzut, în 2 decembrie, la Zurich, în ciuda acuzaţiilor de corupţie şi "înţelegeri secrete" ce planează asupra evenimentului, a anunţat, vineri, FIFA, informează AFP.

21 afișări
Imaginea articolului FIFA nu face modificări în programul pentru desemnarea ţărilor gazdă ale CM-2018 şi CM-2022

FIFA nu face modificări în programul pentru desemnarea ţărilor gazdă ale CM-2018 şi CM-2022 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Desemnarea ţărilor gazdă ale acestor competiţii va avea loc la sediul FIFA în 2 decembrie, la Zurich", a precizat FIFA.

Alegerile prin vot secret a celor două ţări organizatoare vor fi precedate de două zile de prezentări ale candidaturilor depuse pentru organizarea CM-2018 şi CM-2022.

La 1 decembrie, candidatele pentru turneului final din 2022 (Australia, Coreea de Sud, SUA, Japonia şi Qatar) îşi vor prezenta dosarele, a doua zi fiind rândul candidatelor pentru turneului final din 2018 (Anglia, Belgia/Olanda, Spania/Portugalia şi Rusia).

Referitor la acuzaţiile de corupţie şi "înţelegeri secrete" ce afectează procesul de candidatură, preşedintele FIFA, Joseph Blatter, a declarat că este nevoie să se pună întrebarea dacă "a fost corect să se stabilească desemnarea simultană a ţărilor organizatoare pentru cele două ediţii ale Cupei Mondiale".

"În 2008 am gândit că era o decizie bună şi îmi asum responsabilitatea. Ne-am gândit că este bine să facem asta şi cred şi astăzi că nu a fost greşit", a mai spus Blatter.

Preşedintele FIFA a criticat, însă, faptul că organizarea Cupei Mondiale a devenit "o cursă, (...) în care pasiunea depăşeşte realitate". "Ne putem pune întrebarea dacă este corect sau legal să întinzi oamenilor nişte capcane", a adăugat Blatter, făcând referire la demersul jurnaliştilor de la Sunday Times de a le întinde o capcană unor membri ai Comitetului Executiv.

În acest caz, pe data de 20 octombrie, Comisia de Etică a FIFA a anunţat că doi membri ai Comitetului Executiv bănuiţi de corupţie în privinţa desemnării gazdei Cupei Mondiale din 2018, nigerianul Amos Adamu şi tahitianul Reynald Temarii, au fost suspendaţi provizoriu.

Potrivit publicaţiei Sunday Times, cei doi ar fi cerut sume mari de bani pentru a susţine o candidatură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici