Finala EURO 2020. Vine acasă sau merge la Roma? Ce se va întâmpla cu trofeul EURO 2020 la fotbal

„It’s comming home” sau „It’s going to Rome”, e întrebarea ce stă pe buzele fanilor fotbalului din Europe şi din întreaga lume. Vine acasă, la Londra, sau merge la Roma. Soarta mult râvnitului trofeu al Campionatului European de fotbal EURO 2020 se decide duminică seara pe Wembley, de la ora 22.00.

576 afișări
Imaginea articolului Finala EURO 2020. Vine acasă sau merge la Roma? Ce se va întâmpla cu trofeul EURO 2020 la fotbal

Finala EURO 2020. Vine acasă sau merge la Roma? Ce se va întâmpla cu trofeul EURO 2020 la fotbal/ Captură foto Reuters

Italia şi Anglia se confruntă în finala EURO 2020, în prezenţa a paproximativ 65.000 de suporteri, în marea lor majoritate englezi, care vor ocupa duminică, de la ora 22.00, tribunele celebrului stadion Wembley, considerat căminul fotbalului englez.

 

 

După două semifinale epice, Londra găzduieşte acum confruntarea decisivă, care, pentru prima dată în istoria EURO, va o va avea printer protagonist şi echipa Angliei. De la triumful în Cupa Mondială FIFA din 1966, de pe stadionul Wembley, Anglia a pierdut în semifinalele a cinci turnee majore: EURO '68 şi '96, Cupele Mondiale din 1990 şi 2018 şi UEFA Nations League 2019. Cu toate acestea, au reuşit de data aceasta să elimine Germania, Ucraina şi, în prelungiri, miercuri seară, Danemarca, obţinând şansa de a pune capăt celor 55 de ani de suferinţă.

Singurul titlu EURO al Italiei a fost câştigat din postura de gazdă a ediţiei din 1968. Italienii au mai pierdut finalele din 2000 şi 2012. Chiar dacă trofeul european nu le-a mai fost la îndemână, italienii au câştigat de atunci două din cele patru Cupe Mondiale din palmares.

Azzurri au învins Spania la penalty-uri şi, dacă din punct de vedere tehnic, şi-au oprit şirul de victorii de 13 jocuri (şi recordul de 15 victorii consecutiv la EURO, incluzând şi preliminariile), ei rămân în continuare neînvinşi în 33 de partide.

O schimbare remarcabilă pentru o echipă a Italiei care, în timp ce Anglia a ajuns până în semifinalele Cupei Mondiale din 2018, aceasta nici măcar nu s-a calificat.

În ceea ce priveşte istoricul întâlnirilor recente, Anglia şi Italia au remizat de două ori în ultimele meciuri amicale, de fiecare dată scorul fiind 1-1. Şi, cum proverbul italian spune „Non c'è due senza tre”, se pare că vom avea parte de o nouă remiză la capătul celor 90 de minute de joc.

Anglia şi Italia s-au întâlnit de 27 de ori, Azzurii conducând cu 11 victorii, faţă de numia 8 ale Angliei. Celelalte 8 confruntări s-au încheiat la egalitate.

Echipe probabile:

Italia: Donnarumma; Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson; Barella, Jorginho, Verratti; Chiesa, Immobile, Insigne

Absent: Spinazzola (Ahile)

Anglia: Pickford; Walker, Stones, Maguire, Shaw; Orez, Phillips; Saka, Mount, Sterling; Kane

Incert: Foden (lovitură minoră)


Evoluţia Italiei la EURO 2020

Grupa A: Turcia 0-3 Italia (Roma)
Grupa A: Italia 3-0 Elveţia (Roma)
Grupa A: Italia 1-0 Ţara Galilor (Roma)
Optimi: Italia 2-1 Austria (după prelungiri) (Londra)
Sferturi de finală: Belgia 1-2 Italia (München)
Semifinale: Italia 1-1 Spania (după prelungiri, Italia câştigă 4-2 la lovituri de departajare) (Londra)

Finale anterioare
1968: Italia 2-0 Iugoslavia, (Roma)
2000: Franţa 2-1 Italia (după prelungiri) (Rotterdam)
2012: Spania 4-0 Italia (Kiev)


Anglia- Traseu spre finală

Grupa D: Anglia 1-0 Croaţia (Londra)
Grupa D: Anglia 0-0 Scoţia (Londra)
Grupa D: Republica Cehă 0-1 Anglia (Londra)
Optimi: Anglia 2-0 Germania (Londra)
Sferturi de finală: Ucraina 0-4 Anglia (Roma)
Semifinale: Anglia 2-1 Danemarca (după prelungiri) (Londra)

Finala va fi condusă de centralul olandez Bjorn Kuipers, în vârstă de 48 de ani. Acesta îi va avea asistenţi în finala EURO 2020 pe olandezii Sander van Roekel şi Erwin Zeinstra, iar al patrulea arbitru va fi Carlos Del Cerro Grande.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
italia,
anglia,
euro 2020

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici