Flacăra olimpică nu va trece prin Taiwan

Traseul flăcării olimpice pentru Jocurile de la Beijing din 2008 nu va cuprinde în final Taiwan-ul, din cauza eşecului negocierilor dintre China şi autorităţile insulei, au anunţat, vineri, surse guvernamentale, informează AFP.

1 afișare
Imaginea articolului Flacăra olimpică nu va trece prin Taiwan

Flacăra olimpică nu va trece prin Taiwan

"Flacăra olimpică nu va trece prin Taiwan, deoarece cele două părţi nu au fost capabile să ajungă la un acord după mai mult de o lună de discuţii. Regretăm profund acest lucru", a declarat ministrul sporturilor din Taiwan, Yang Jong-her.

Negocierile au intrat în impas când a fost vorba de folosirea simbolurilor naţionale (drapel, imn) în timpul evenimentului. Organizatorii chinezi au cerut să fie folosite numai simbolurile recunoscute de Comitetul Internaţional Olimpic, excluzându-le astfel pe cele taiwaneze.

Separat de China din 1949, dar considerat de Beijing întotdeauna ca o parte a teritoriului său, Taiwan-ul nu poate folosi imnul naţional în timpul evenimentelor organizate de CIO.

"Comitetul nostru olimpic va respecta regulile CIO, dar cum vom putea controla poporul? Este o ţară liberă şi oamenii pot folosi orice vor pentru a ura bun venit torţei olimpice", a declarat preşedintele Comitetului Olimpic Taiwanez, Tsai Chen-Wei.

Beijing acceptase principala cerere a Taipei-ului, ca etapa trecerii flăcării olimpice prin Taiwan să fie plasată pe traseu între două ţări străine, nu înainte de intrarea în China. Taiwan-ul nu voia ca trecerea prin insulă să fie considerată drept începutul traseului chinez, ceea ce ar fi afectat, ca imagine, suveranitatea ţării.

În ciuda acestor neînţelegeri, ministrul Sporturilor din Taiwan a anunţat că sportivii din această ţară vor participa la Jocurile Olimpice

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici