FOCUS: Cinci fotbalişti din Liga I au fost selecţionaţi pentru Cupa Africii pe Naţiuni 2010

Yssouf Kone, Dede, Akakpo, Ze Kalanga şi Emmanuel Kone sunt jucătorii selecţionaţi din Liga I în echipele lor naţionale, în vederea participării la Cupa Africii pe Naţiuni, competiţie programată în perioada 10-31 ianuarie, în Angola.

30 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Cinci fotbalişti din Liga I au fost selecţionaţi pentru Cupa Africii pe Naţiuni 2010

FOCUS: Cinci fotbalişti din Liga I au fost selecţionaţi pentru Cupa Africii pe Naţiuni 2010 (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

Atacantul echipei CFR Cluj, Yssouf Kone (27 de ani), joacă pentru Burkina Faso, deşi este ivorian la origine, având şi cetăţenia Coastei de Fildeş. A debutat în echipa naţională a Burkinei Faso în anul 2006, pentru care a adunat 17 selecţii şi a marcat trei goluri.

Burkina Faso a obţinut calificarea la CAN 2010 terminând grupa E a preliminariilor pe poziţia secundă, cu 12 puncte, în urma Coastei de Fildeş (16 p.) şi deasupra selecţionatelor din Malawi (4 p.) şi din Guineea (3 p.). La turneul final, prima adversară al lui Yssouf Kone va fi tocmai ţara sa de origine. Burkina Faso va întâlni, aşadar, din nou, după preliminarii, Coasta de Fildeş (11 ianuarie), celelalte oponente din grupa B fiind Togo (15 ianuarie) şi Ghana (19 ianuarie).

Jucătorul formaţiei FC Timişoara, Aderito Waldemar Alves Carvalho "Dede", va fi gazdă a turneului. Angolezul care a sosit la clubul bănăţean în decembrie 2009, liber de contract, are 28 de ani şi este mijlocaş ofensiv. Angola, calificată la CAN 2010 direct, din postura de ţară organizatoare, va juca la 10 ianuarie meciul de inaugurare cu Mali, apoi la 14 ianuarie cu Malawi şi la 18 ianuarie cu Algeria.

Liga I mai oferă un jucător care va lupta pe teren propriu în competiţia africană: mijlocaşul dinamovist Paulo Batista Nsimba "Ze Kalanga" (26 de ani). Cunoscut şi sub numele Ricardo Eloy, Ze Kalanga este deja de cinci ani la echipa naţională, timp în care a jucat 35 de meciuri, marcând de patru ori.

FC Vaslui l-a trimis la CAN 2010 pe fundaşul togolez Serge Ognadon Akakpo (22 de ani).

Akakpo reprezintă un caz aparte în fotbalul internaţional, prin faptul că a jucat deja sub steagul a trei state: Franţa, Benin şi Togo! Akakpo s-a născut în Togo, dar a început fotbalul în Franţa. De altfel, singurul club la care a jucat înainte de a sosi la Vaslui este AJ Auxerre. În perioada 2005-2007, a fost convocat în selecţionatele de juniori ale Franţei. Profitând de faptul că unul dintre părinţii săi este din Benin, Akakpo a avut posibilitatea să joace şi pentru această ţară, însă doar o partidă, în 2008, şi aceea în reprezentativa B. În acelaşi an, Akakpo s-a hotărât să reprezinte ţara natală, iar până la CAN a adunat 10 jocuri pentru Togo.

Togo s-a calificat la CAN 2010 de pe locul al treilea al grupei A, în care a adunat 8 puncte, faţă de Camerun (13 p.), Gabon (9 p.) şi Maroc (3 p.). La turneul final, echipa lui Akakpo va juca în grupa B, la 11 ianuarie cu Ghana, la 15 ianuarie cu Burkina Faso şi la 19 ianuarie cu selecţionata Coastei de Fildeş.

Mijlocaşul Kouamatien Emmanuel Kone (23 de ani, cinci meciuri la reprezentativa Under 21 şi patru jocuri la echipa naţională a Coastei de Fildeş), împrumutat de CFR Cluj formaţiei Internaţional Curtea de Argeş, se va duela penttru un loc în sferturile de finală cu Yssouf Kone şi cu Serge Akakpo. Ivorienii vor juca, aşadar, în grupa B, cu Burkina Faso (11 ianuarie), cu Ghana (15 ianuarie) şi cu Togo (19 ianuarie).

În sferturile de finală se vor califica primele două clasate din fiecare grupă, iar finala se va disputa la 31 ianuarie, în Luanda.

(Material de Mihnea Totann, mihnea.totann@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici