FOCUS: Prezentarea sezonului 2010 al Campionatului Mondial de Formula 1 - Circuite

Calendarul sezonului 2010 al Campionatului Mondial de Formula 1 cuprinde 19 etape, faţă de 17 în anul precedent, diferenţa fiind dată de introducerea a două noi Mari Premii, cel al Coreei de Sud, o premieră pentru Marele Circ, şi cel al Canadei, revenit după un an de pauză.

24 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Prezentarea sezonului 2010 al Campionatului Mondial de Formula 1 - Circuite

FOCUS: Prezentarea sezonului 2010 al Campionatului Mondial de Formula 1 - Circuite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După ce anul trecut, caravana Formulei 1 a evoluat pentru prima dată pe circuitul futurist de la Abu Dhabi, a venit rândul Coreei de Sud să-şi treacă numele în calendarul Marelui Circ.

Circuitul din regiunea Yeongam (320 de kilometri sud de Seul), situat într-o zona costieră, este realizat în proporţie de 70 la sută şi, potrivit organizatorilor, ar trebui să fie gata până în 5 iulie, cu aproape patru luni mai devreme decât este programat Marele Premiu al Coreei de Sud (22-24 octombrie).

Germanul Herman Tilke, arhitectul circuitelor lansate în ultimii ani, supervizează şi construcţia de la Yeongam, realizată pe o suprafaţă de 172 de hectare. Pista de 5,6 kilometri, pe care se va concura în sens invers acelor de ceasornic, la fel ca în Turcia şi Brazilia, va include cea mai lungă linie dreaptă existentă pe circuitele asiatice, ce măsoară 1,2 kilometri, permiţând atingerea unor viteze de 320 de kilometri la oră. Tribunele vor putea găzdui până la 135.000 de spectatori, dar există dubii privind terminarea la timp a infrastructurii necesare.

Reprezentanţii echipelor se tem de faptul că circuitul, chiar dacă va fi gata la termenul stabilit, nu va beneficia de suficiente facilităţi privind accesul şi cazarea fanilor, considerând, în acelaşi timp, că sunt cam multe cele şapte destinaţii asiatice pentru Formula 1.

Contractul Marelui Premiu al Coreei de Sud este pe şapte ani, cu posibilitate de prelungire pe încă cinci.

De asemenea, Formula 1 va trece din nou Oceanul Atlantic pentru a ajunge în America de Nord, după un an de pauză în care acest continent a fost privat de cursele celui mai urmărit sport autombilistic.

Marele Premiu al Canadei nu s-a desfăşurat în 2009, după ce organizatorii acestuia, confruntaţi cu probleme financiare, nu au reuşit să ajungă la un acord cu Bernie Ecclestone, deţinătorul drepturilor comerciale ale F1.

Guvernele federale din Ottawa, Quebec şi Montreal, precum şi organizaţia Turismul în Montreal au decis să investească 75 de milioane de dolari în următorii cinci ani, pentru ca evenimentul de Formula 1 să se desfăşoare pe circuitul de la Montreal, în perioada 2010-2014.

Astfel, Marele Premiu al Canadei va avea loc, în 13 iunie, pe circuitul Giles Villeneuve din insula Notre-Dame din Montreal, care a fost prima dată gazda unei curse de Formula 1 în 1987.

O altă noutate în calendarul F1-2010 o reprezintă faptul că etapa de debut va avea loc în Bahrain şi nu în Australia, cum a fost în ultimii trei ani. Cicuitul de la Sakhir a mai avut acest privilegiu în 2006.

Cele 19 etape ale CM de Formula 1 sunt următoarele:

Etapa 1: 12 - 14 martie - Marele Premiu al Bahrainului (Sakhir).

Etapa a 2-a: 26-28 martie - Marele Premiu al Australiei (Melbourne).

Etapa a 3-a: 2-4 aprilie - Marele Premiu al Malaysiei (Kuala Lumpur).

Etapa a 4-a: 16-18 aprilie - Marele Premiu al Chinei (Shanghai).

Etapa a 5-a: 7-9 mai - Marele Premiu al Spaniei (Barcelona).

Etapa a 6-a: 13-16 mai - Marele Premiu al Statului Monaco (Monte Carlo).

Etapa a 7-a: 28-30 mai - Marele Premiu al Turciei (Istanbul).

Etapa a 8-a: 11-13 iunie - Marele Premiu al Canadei (Montreal).

Etapa a 9-a: 25-27 iunie - Marele Premiu al Europei (Valencia).

Etapa a 10-a: 9-11 iulie - Marele Premiu al Marii Britanii (Silverstone).

Etapa a 11-a: 23-25 iulie - Marele Premiu al Germaniei (Hockenheim).

Etapa a 12-a: 30 iulie-1 august - Marele Premiu al Ungariei (Budapesta).

Etapa a 13-a: 27-29 august - Marele Premiu al Belgiei (Spa-Francorchamps).

Etapa a 14-a: 10-12 septembrie - Marele Premiu al Italiei (Monza).

Etapa a 15-a: 24-26 septembrie - Marele Premiu al statului Singapore (Singapore).

Etapa a 16-a: 8-10 octombrie - Marele Premiu al Japoniei (Suzuka).

Etapa a 17-a: 22-24 octombrie - Marele Premiu al Coreei de Sud (Yeongam).

Etapa a 18-a: 5-7 noiembrie - Marele Premiu al Braziliei (Sao Paulo).

Etapa a 19-a: 12-14 noiembrie - Marele Premiu al Abu-Dhabi (Yas Marina).

(Material realizat de Adrian Petculescu, adi.petculescu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici