Formatul Cupei Mondiale a Cluburilor FIFA şi criteriile de calificare pentru 2025

FIFA a anunţat duminică detaliile ediţiei revizuite a Cupei Mondiale a Cluburilor, care va avea loc pentru prima dată în 2025, va cuprinde 32 de echipe şi se va desfăşura de la jumătatea lunii iunie până la jumătatea lunii iulie.

142 afișări
Imaginea articolului Formatul Cupei Mondiale a Cluburilor FIFA şi criteriile de calificare pentru 2025

Formatul Cupei Mondiale a Cluburilor FIFA şi criteriile de calificare pentru 2025

Statele Unite vor găzdui ediţia din 2025 a evenimentului extins, care va avea loc ulterior o dată la patru ani.

Turneul va avea opt grupe de câte patru, iar primele două echipe din fiecare grupă vor merge în fazele eliminatorii - acelaşi format ca la Cupa Mondială.

Versiunea actuală a Cupei Mondiale a Cluburilor FIFA - o competiţie anuală cu şapte echipe - va fi întreruptă, turneul fiind găzduit acum de Arabia Saudită.

Europa va avea 12 echipe în noua competiţie, iar America de Sud va avea şase, în timp ce Africa, Asia şi America de Nord vor avea câte patru echipe. Oceania are un loc, în timp ce ultimul loc va fi alocat unui club din ţara gazdă.

Clasamentul şi calificarea cluburilor

Cluburile vor fi clasificate pe baza unor criterii sportive pe parcursul a patru sezoane pentru a asigura calificarea la Cupa Mondială a Cluburilor.

Echipele vor primi trei puncte pentru o victorie, un punct pentru o remiză şi trei puncte pentru a avansa în fiecare etapă a primei competiţii a confederaţiei lor.

În Europa, se va folosi sistemul de coeficienţi pentru cluburi al UEFA, echipele urmând să primească două puncte pentru victorie, un punct pentru egalitate, patru puncte pentru calificarea în faza grupelor, cinci puncte pentru calificarea în optimi şi un punct pentru trecerea în fiecare etapă ulterioară a competiţiei.

Campioanele Confederaţiei din 2021-2024 vor fi eligibile pentru a juca în noua Cupă Mondială a Cluburilor, ceea ce înseamnă că Chelsea, Real Madrid şi câştigătoarea Ligii Campionilor din sezonul trecut, Manchester City, s-au calificat din Europa.

Celelalte echipe europene care s-au calificat pe baza sistemului de puncte sunt Bayern Munchen, Paris St Germain, Inter Milano, FC Porto şi Benfica.

Doar două echipe dintr-o ţară se pot califica la turneu, cu excepţia cazului în care câştigă competiţia continentală. De exemplu, din moment ce Chelsea şi City s-au calificat din Anglia, Arsenal se poate califica doar dacă va câştiga Liga Campionilor în acest sezon.

Din America de Sud, brazilienii de la Palmeiras, Flamengo şi Fluminense s-au calificat în calitate de campioni ai Copa Libertadores, în timp ce asiaticii de la Al Hilal şi Urawa Red Diamonds sunt, de asemenea, calificaţi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici