FORMULA 1 - Button se impune fără probleme într-o cursă marcată de un accident soldat cu patru abandonuri

Pilotul britanic Jenson Button (McLaren-Mercedes) s-a impus fără probleme, duminică, în Marele Premiu de Formula 1 al Belgiei, o cursă marcată de un accident provocat în turul întâi de francezul Romain Grosjean (Lotus-Renault), ce se putea solda cu consecinţe grave.

861 afișări
Imaginea articolului FORMULA 1 - Button se impune fără probleme într-o cursă marcată de un accident soldat cu patru abandonuri

FORMULA 1 - Button se impune fără probleme într-o cursă marcată de un accident soldat cu patru abandonuri (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Cel mai important moment al Grand Prix-ului belgian s-a produs imediat după start, chair înaintea primului viraj. Grosjean (locul 8 pe grilă) i-a tăiat calea lui Lewis Hamilton (locul 7) şi i-a rupt aripa faţă monopostului pilotat de britanic. Maşina McLaren a devenit incontrolabilă şi a împins Lotus-ul francezului peste Ferrari-ul lui Fernado Alonso (5) şi peste Sauber-ul lui Sergio Perez (4). Monoposturile au zburat în urma carambolului, iar Alonso, Hamilton, Grosjean şi Perez au abandonat. Maşina lui Kamui Kobayashi, al doilea pilot de la Sauber, a fost de asemenea avariată, japonezul fiind nevoit să facă o trecere suplimentară pe la boxe. Kobayashi fusese al doilea la start, dar a plecat slab în cursă şi, în urma incidentului, a ratat orice şansă la poziţiile fruntaşe.

Alonso, liderul ierarhiei piloţilor, a ieşit cu greu din maşina sa, dar din fericire nu a păţit nimic grav. Spaniolul, care a fost transportat la centrul medical al circuitului, a postat pe Twitter că este bine în proporţie de "100%".

Nici ceilalţi piloţi implicaţi în accident nu au suferit răni. Hamilton a coborât nervos din monopostul său şi s-a îndreptat spre Grosjean pentru a-i cere socoteală, dar, în cele din urmă, spritele s-au calmat.

După ce Safety Car-ul a părăsit pista în urma accidentului din primul tur, Button, aflat în pole-position pentru prima dată din 2009, a pornit ca din puşcă şi a reprezentat un obiectiv de neatins până la final. Britanicul, care a mizat pe o strategie cu o singură oprire, a dominat întregul week-end la Spa-Francorchamps şi şi-a trecut în palmares a doua victorie în acest sezon şi a 14-a din carieră, punând capăt unei serii de rezultate dezamăgitoare obţinute în acest an.

Lupta pentru locul secund s-a dat între Kimi Raikkonen (Lotus-Renault) şi Sebastian Vettel (Red Bull). Finlandezul era favorizat de poziţia bună de pe grilă, a treia, dar strategia sa cu două opriri la boxe nu l-a ajutat să mai urce vreun loc, astfel că a încheiat tot pe trei. Raikkonen se află la al şaselea loc pe podium în acest sezon, din care s-au scurs 12 etape, dar încă îi lipseşte victoria.

În schimb, Vettel a optat pentru o oprire, forţat de evoluţia slabă din calificări. Plecat de pe locul zece al grilei, campionul mondial en-titre a evitat monoposturile ciocnite în turul întâi şi a urcat în ierarhie după mai multe depăşiri spectaculoase. El a terminat fără emoţii pe locul secund, poziţia care îl readuce în lupta pentru titlu în urma abandonului lui Alonso.

Nico Hulkengerg (Force India), al 11-lea la start, a obţinut un surprinzător loc patru, înaintea unor piloţi mai experimentaţi, cum ar fi Felipe Massa (Ferrari) - locul 5, Mark Webber (Red Bull) - locul 6 sau Michael Schumacher (Mercedes) - locul 7, ultimul aflându-se în Belgia la al 300-lea Mare Premiu din carieră. Septuplul campion mondial ar fi putut obţine un loc pe podium, dar pneurile maşinii sale nu au rezistat la o strategie cu o oprire, astfel că el a fost nevoit să mai treacă o dată pe la standurile Mercedes.

Piloţii de la Toro Rosso, Jean-Eric Vergne şi Daniel Ricciardo, au încheiat pe locul 8, respectiv 9, iar Paul di Resta (Force India) a încheiat pe locul 10.

În urma rezultatelor de duminică, Vettel (140 de puncte) a urcat pe locul 2 în clasamentul piloţilor şi s-a apropiat la 24 de puncte de liderul Alonso. Pe locul trei se situează Webber, cu 132 de puncte, iar pe 4 este Raikkonen, cu 131 de puncte.

În clasamentul constructorilor, echipa Red Bull conduce autoritar, cu 272 de puncte, urmată de McLaren-Mercedes, cu 218 puncte, şi de Ferrari, cu 207 puncte.

Următoarea etapă a CM de Formula 1, Marele Premiu al Italiei, se va desfăşura duminica viitoare, la Monza.

Material realizat de Adrian Petculescu, adi.petculescu@mediafax.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici