Fostul jucător Graeme Le Saux cere mai multă susţinere pentru fotbaliştii homosexuali

Fostul internaţional englez Graeme Le Saux, care a avut multă vreme de suferit din cauza presupusei sale homosexualităţi, a declarat că ar trebui să existe mai multă susţinere pentru fotbaliştii gay.

148 afișări
Imaginea articolului Fostul jucător Graeme Le Saux cere mai multă susţinere pentru fotbaliştii homosexuali

Fostul jucător Graeme Le Saux cere mai multă susţinere pentru fotbaliştii homosexuali (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Important nu este dacă sunt sau nu jucători homosexuali în fotbalul profesionist. În cazul în care sunt, important ar fi ca ei să simtă că se pot realiza şi că meseria îi va ajuta. Dar în acest moment nu cred că se poate aşa ceva. În ultimul rând, cred că ţine de fotbal să facă faţă acestor «demoni», spunând «ne ridicăm în picioare pentru oameni, indiferent de culoarea pielii, de credinţa şi de sexualitatea lor» şi oferind oportunitatea de a afirma «dacă vreau să fiu un jucător de fotbal sunt suficient de încrezător să încerc»", a spus Le Saux, 43 de ani, pentru Radio Jersey, informează bbc.co.uk.

El şi-a început cariera la clubul St. Paul din Jersey şi apoi a disputat 513 partide pentru Chelsea, Blackburn Rovers şi Southampton, între 1987 şi 2005, dar şi 36 de meciuri pentru naţionala Angliei. Dar dorinţa lui de a nu-şi trăi viaţa la fel ca un fotbalist obişnuit a făcut să fie acuzat în mod nefondat că ar fi fost homosexual.

"Mă gândesc la cariera mea sportivă şi unul dintre lucrurile bune sau poate mai puţin bune, dar singurul adevărat, este faptul că întotdeauna am fost eu însumi. Întotdeauna mi-am respectat principiile, întotdeauna am luat ce mi-a trebuit fizic şi emoţional şi nu m-am abătut de la această cale. Astfel că să-i spun cuiva «mai bine ţine-ţi capul în pământ» este împotriva principiilor mele", a adăugat fostul jucător.

"Bârfele" care-l vizau pe Le Saux au apărut pe vremea când el evolua la Blackburn şi au fost "alimentate" de pasiunile sale boeme, considerate a fi mai puţin bărbăteşti, ce includeau arta şi antichităţile. Abuzurile la adresa sa au atins punctul culminant, în 1999, pe Stamford Bridge, când atacantul Robbie Fowler de la Liverpool i-a făcut gesturi ofensatoare, ceea ce l-a determinat pe jucătorul lui Chelsea să-şi lovească violent adversarul. Le Saux crede că acel incident a întărit percepţia că ar fi fost homosexual.

"A fost umilitor din mai multe puncte de vedere pentru că a fost punctul culminant al multor ani de abuzuri. Faptul că un coleg englez şi un fotbalist profesionist a aprobat, prin comportamentul său, zvonurile care mă vizau a fost extrem de ofensator. Am vorbit cu Robbie despre acel incident când ne-am întâlnit la echipa naţională şi nu şi-a cerut niciodată scuze, nici în particular", şi-a amintit Le Saux, căsătorit şi tatăl a doi copii.

BBC precizează că în acest moment nu există niciun jucător declarat homosexual în fotbalul profesionist englez.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici