Fostul preşedinte al Federaţiei Poloneze de Fotbal, inculpat pentru fraudă

Fostul preşedinte al Federaţiei Poloneze de Fotbal (PZPN), Michal Listkiewicz, a fost acuzat de fraudă, de către Parchetul din Wroclaw, a anunţat Jerzy Kasiura, purtorul de cuvânt al instituţiei respective.

20 afișări
Imaginea articolului Fostul preşedinte al Federaţiei Poloneze de Fotbal, inculpat pentru fraudă

Fostul preşedinte al Federaţiei Poloneze de Fotbal, inculpat pentru fraudă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Michal Listkiewicz, înlocuit în funcţia respectivă, în octombrie 2008, cu ex-internaţionalul Grzegorz Lato, a fost interogat la Parchet şi pus în libertate contra unei cauţiuni în valoare de 60.000 de zloţi (14.600 euro), conform lui Kasiura.

Parchetul îi reproşează fostului preşedinte al PZPN implicarea într-un transfer ilicit de bani dinspre federaţie către clubul Widzew de Lodz, pentru suma de 7 milioane de zloţi (1,7 milioane de euro). Listkiewicz riscă o pedeapsă de până la opt ani de închisoare.

Din 2008, cinci cluburi poloneze au fost retrogradate din prima ligă (în urma meciurilor trucate contra unor sume de bani), în cadrul unei vaste operaţiuni de luptă împotriva corupţiei.

Peste 300 de persoane - arbitri, jucători, antrenori şi membri ai federaţiei - sunt urmărite în justiţie sau condamnate în cadrul acestei operaţiuni.

În octombrie 2008, fostul selecţioner Janusz Wojcik a fost inculpat pentru corupţie şi riscă până la 10 ani de închisoare. O lună mai târziu, ministrul sporturilor a destuituit conducerea PZPN, acuzând-o că nu ia măsuri împotriva corupţiei. Înlocuirea preşedintelui federaţiei a stârnit nemulţumirea vehementă a FIFA şi UEFA, care nu agreează implicarea politicului în fotbal.

Sub ameninţarea FIFA de suspendare a Poloniei din preliminariile pentru Cupa Mondială din 2010, ministrul sporturilor l-a reinstalat în funcţie pe Listkiewicz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici