Fraze celebre la Cupa Mondială - VIDEO

Istoria Cupei Mondiale, a cărei a 19-a ediţie începe la 11 iunie în Africa de Sud, a lăsat de-a lungul timpului fraze pentru posteritate:

40 afișări
Imaginea articolului Fraze celebre la Cupa Mondială - VIDEO

Fraze celebre la Cupa Mondială (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cupa Mondială din 1934

"Acceptând să fiu învins, am salvat viaţa a 11 oameni": - portarul ungur Antal Szabo, făcând aluzie la telegrama trimisă de Benito Mussolini jucătorilor italieni înainte de finala Italia-Ungaria (4-2), în care le cerea: "Învingeţi sau muriţi!".

"Dacă Sindelar merge la toaletă, mergeţi după el": - selecţionerul englez al echipei Franţei, George Kimpton, se temea de conducătorul de joc al austriecilor, Mathias Sindelar, şi i-a cerut jucătorului său Georges Verriest să facă marcaj strâns. În acel meci, Matthias Sindelar a marcat golul egalizator, iar francezii au fost eliminaţi (optimi de finală, Austria - Franţa, scor 3-2, după prelungiri).

Cupa Mondială din 1938

"Îl las să fie odihnit pentru finală" - sau cea mai spectaculoasă eroare tactică la Cupa Mondială...Selecţionerul Braziliei, Adhemar Pimenta, a ales să nu-l folosească pe "Diamantul negru"
Leonidas (4 goluri contra Poloniei) în semifinale cu deţinătoarea titlului (Italia - Brazilia, scor 2-1). În ziua finalei, Leonidas era proaspăt...

Cupa Mondială din 1970

"Astăzi am marcat un gol, dar Gordon Banks l-a oprit" - Pelé, cu o lovitură de cap puternică la bară, a crezut că bara va tremura, el chiar a strigat "Goooool!" şi a ridicat braţele, dar portarul englez a deviat mingea in extremis. Şi Regele Pele i-a adus acest omagiu (Brazilia-Anglia, 1-0, în primul tur).

Cupa Mondială din 1974

"Franz Beckenbauer a devenit o mare personalitate a fotbalului nostru" - Selecţionerul Republicii Federale Germane, Helmut Schön, nu a putut decât să constate că jucătorul său poate deveni antrenor după ce a cerut ca toate baloanele să ajungă la Gerd Müller, în primul tur.

Cupa Mondială din 1982

"Meciul ruşinii" - Formulă larg preluată în presa mondială pentru a numi meciul din primul tur: RFG - Austria, scor 1-0, un noncombat al cărui rezultat a permis calificarea celor două echipe în detrimentul Algeriei.

"Este o mare onoare pentru noi să vedem două mari echipe că se pun de acord să ne elimine" - reacţia ironică a selecţionerului Algeriei, Mahieddine Khalef.

Cupa Mondială din 1986

"Golul a fost marcat puţin cu capul de Maradona şi puţin cu mâna lui Dumnezeu" - frază intrată în legendă lansată de căpitanul argentinian Diego Maradona pentru a descrie golul marcat cu pumnul contra Angliei, în sferturile de finală (2-1 pentru Argentina).

Cupa Mondială din 1990

"Fotbalul este un sport inventat de către englezi care se joacă 11 la 11 şi în final câştigă Germania" - celebra sentinţă lansat de atacantul englez Gary Lineker imediat după finala turneului câştigat de germani, scor 1-0 cu Argentina.

Cupa Mondială din 1998

"Mi-a mai rămas un meci pentru a face acest lucru" - Zinedine Zidane a răspuns celor care spuneau că nu a marcat niciun gol înainte de finală. Unde a marcat de două ori (contra Braziliei, 3-0).

Cupa Mondială din 2002

"Am venit aici micuţi. Vom merge acasă mari" - atacantul Senegalului, El-Hadji Diouf, după victoria surpriză a echipei sale în meciul de deschidere cu Franţa, scor 1-0.

"Am jucat 11 contra 12" - atacantul Francesco Totti stigmatizând rolul arbitrului Byron Moreno în optimile de finală, Italia-Coreea de Sud (1-2, după prelungiri).

Cupa Mondială din 2006

"În această seară, s-a instaurat arbitrajul video deoarece al patrulea arbitru a spus totul. Arbitrul asistent nu a văzut nimic. Este o nouă regulă instaurată, să traiască imaginile video în fotbal!" - Raymond Domenech, selecţionerul Franţei, după pierderea finalei cu Italia, scor 5-3, la lovituri de departajare, făcând aluzie la modul în care a fost elimiant căpitanul francezul, Zinedine Zidane, care l-a lovit cu capul în piept pe Marco Materazzi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici