Gigi Becali şi-a cerut iertare şi a iertat într-o "spovedanie publică"

Finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, a organizat, luni, o conferinţă de presă, pe care a numit-o "spovedanie publică" şi în care le-a cerut iertare tuturor celor pe care i-a jignit din lumea politică şi din lumea fotbalului, dar totodată i-a iertat pe cei ce au greşit faţă de el.

81 afișări
Imaginea articolului Gigi Becali şi-a cerut iertare şi a iertat într-o "spovedanie publică"

Gigi Becali şi-a cerut iertare şi a iertat într-o "spovedanie publică" (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Cea mai importantă conferinţă din viaţa mea", aşa a numit Becali întâlnirea de luni cu presa.

Îmbrăcat la costum, "de sărbătoare", Becali a verificat atent cum se vede imaginea pe camerele operatorilor TV înainte de începutul conferinţei şi le-a făcut ajustările necesare pentru ca totul să fie "perfect". Cu icoane mari în fundal, omul de afaceri, politicianul, patronul de fotbal, şi-a început "spovedania publică" prin a menţiona că urmează exemplul Regelui David.

"Doamne ajută, îi mulţumesc lui Dumnezeu că suntem aici şi am mai apucat un Paşte. Cu ocazia asta, eu care mai înaintez în vârstă cu un an am spus că trebuie să fiu din ce în ce mai curat, mai bun şi mai înţelept. Şi atunci, am venit să fac cum a făcut Regele David, o spovedanie publică. El s-a spovedit în faţa publicului. Bine, n-am făcut ca Regele David, n-am luat nici nevasta prietenului, nici nu l-am trimis în război ca să-i iau femeia. Regele David a făcut-o plângând până la moarte, dar eu, repet, nu am luat nevasta prietenului", a explicat el.

Conform importanţei din viaţa publică, Becali a început să le ceară iertare prima dată politicienilor, primul pe listă fiind preşedintele Traian Băsescu. "Am să încep prima dată cu capul ţării, care este preşedintele Traian Băsescu. Lui am să-i cer iertare pentru tot ce am greşit în campania electorală, pentru că în campanie se fac cele mai multe greşeli în politică. Cel mai mult am greşit faţă de preşedinte. După aceea, îmi cer iertare şi faţă de domnul Tăriceanu, pe care l-am mai jignit. Îi cer iertare şi lui Sorin Oprescu şi le cer iertare tuturor oamenilor din politică pe care i-am jignit. Îi cer iertare şi domnului Vadim, dar m-a iertat oricum, i-am cerut iertare în faţă. Faţă de premierul Boc, am făcut mici glume, nu prea l-am jignit", a spus Becali.

Au urmat oamenii din fotbal, de data aceasta în capul listei fiind George Copos, acţionarul majoritar al FC Rapid, sau cum i-a spus de-a lungul vremii Becali: pitic, gânganie, nenorocit, om de nimic, de ultima speţă umană, comunist, măscărici. "Cel mai mult pe care l-am jignit din fotbal, şi care nu a spus niciodată nimic, este Copos. Un om căruia îi cer iertare acum, pentru că nu-l judec eu, fiecare face ce vrea cu banii lui, unul e mai mână largă, altul e mai zgârcit, dar îl judecă Dumnezeu, nu trebuie să-l judec eu. Ca om mi-a dovedit că e mai bun decât mine, pentru că eu l-am jignit în repetate rânduri şi el niciodată nu mi-a răspuns", a explicat Becali, după care le-a mai cerut scuze foştilor antrenori ai Stelei Victor Piţurcă şi Gheorghe Hagi, finanţatorului FC Timişoara, Marian Iancu, şi arbitrilor din Liga I.

În cazul judecătoarei Nicoleta Cristuşi şi a procurorilor care au anchetat cazul sechestrării de persoane în care a fost implicat, Becali le-a cerut iertare, dar i-a şi iertat în acelaşi timp. "Îmi cer iertare procurorilor pe care i-am jignit şi pe care îi iert şi eu la rândul meu pentru greşelile şi abuzurile pe care le-au făcut. Îmi cer iertare judecătoarei Cristuşi, pe care am mai jignit-o şi pe care am şi iertat-o, numai că trebuie să o ierte şi Dumnezeu pentru răul pe care l-a făcut atunci. I-am iertat şi pe hoţi. N-am niciun pic de ură", le-a transmis cel care a stat în arest 14 zile.

Minorităţilor sexuale şi celor care fac parte din alte culte religioase, Becali le-a cerut iertare, dar le-a transmis că nu va renunţa la părerile pe care le are despre ei. "Cer iertare şi minorităţilor sexuale. E problema lor, boala lor, handicapul lor. Dar asta nu înseamnă că nu-mi voi spune opinia dacă e păcat sau nu. Dacă mă întrebi acum, imediat, îmi spun părerea, e păcat. Cer iertare şi anumitor culte, dar aş vrea ca poporul meu, neamul meu, să nu o ia pe un drum greşit, spre pierzanie. Dacă o să-mi spun părerea despre Martorii lui Iehova, pocăiţii, îi jignesc. E o părere a mea, ca să înţeleagă ortodocşii mei", i-a asigurat Becali pe creştinii ortodocşi.

Suporterii stelişti au primit din partea lui scuze, dar şi avertismentul că va lupta în continuare cu ei. "Cer iertare suporterilor stelişti la adresa cărora am folosit acele parabole, nu mai spun acum că s-ar interpreta că fac iar un păcat. Cer iertare galeriei, unora din galeria Stelei, pe care i-am jignit. Asta nu înseamnă că mâine plec şi fac ceea ce spun ei. Ei nu vor dori împăcare. Nici dacă o să câştigăm Liga Campionilor. Din cinci milioane, cinci sute, cât sunt ei, înseamnă 0.1 la sută. Să zicem că sunt 5.000, adică 1 la sută. Ce să le zic celor 99 la sută care mă vor la Steaua, mă iubesc şi mă idolatrizează?. Chiar dacă ar spune 51 la sută să plec, aş pleca, dar cu o condiţie, banii înapoi", i-a anunţat Becali.

El a ţinut însă să-i avertizeze pe cei care îl contestă că sunt posedaţi de diavol. "Eu le urez să fie ei sănătoşi şi să scuipe. Pentru că ei sunt şi puţin posedaţi dacă de Florii au făcut ce au făcut sau să ceară să mor eu. Numai diavolul cere aşa ceva. Îi iert pentru ce au făcut numai că le spun un lucru, şi lor şi părinţilor lor, să-i ţină acasă că eu niciodată nu renunţ. Eu am cerut iertare, dar sunt războinic mai puternic acum. M-am lepădat de diavol şi sunt mai puternic. Nu voi lăsa niciodată proprietatea, Dumnezeu îţi cere asta. Eu mă bat cu viaţa pentru proprietate".

Despre prietenul său, acţionarul FC Dinamo, Cristian Borcea, Becali a spus că are un suflet curat, dar face "un păcat de moarte". "Borcea are un suflet chiar mai bun şi mai curat decât mine. El face un păcat care este de moarte şi la care nu poate renunţa. Dar probabil, uşor-uşor, cu timpul... N-are vârsta mea, şi eu când eram ca el... Eu am să încerc, pentru că are un suflet extraordinar de curat, să-l aduc pe calea cea bună. Şi e imposibil ca Dumnezeu să nu vrea să-l salveze pe el. A vrut să vină cu mine la muntele Athos. I-am zis: «Mai stai, să fii mai curat şi pe urmă. Îţi spun eu când să vii pe munte». Trebuie să fii mai curat când mergi acolo. Acolo nici animale nu există de parte femeiască, totul e bărbătesc, ca să nu existe ispită", a explicat el.

După spovedanie, Becali s-a simţit eliberat şi crede că exemplul său va fi urmat şi de alţii. "Acum sunt uşurat. Eşti ca un nou-născut. Numai că satana acum e înnebunit, disperat, când ştie că un suflet se curăţă. El în perioada asta e disperat, face spume, clăbuci, şi încearcă să-ţi scoată în cale tot felul de ispite, ba să te înjure unul, ba să-ţi scoată o femeie frumoasă în cale. Dar acum sunt prea puternic. Eu am făcut-o pentru sufletul meu şi pentru alţii. Am considerat eu că poate din milioanele sau sutele de mii care mă iubesc, o să ia exemplul meu. Se vor duce la preot la spovedanie şi împărtăşanie. Eu am făcut-o public pentru că păcatele mele sunt prea multe şi sunt faţă de oameni din viaţa publică. Sunt aşa de multe păcate încât n-aş putea să-i cuprind pe toţi şi n-aş putea să mă spăl de ele. Dacă am uitat să cer scuze cuiva, să mă ierte. Cert e că i-am cerut iertare lui Copos, şi dacă i-am cerut lui, pot crede şi ceilalţi, în faţa cărora am greşit, că le cer şi lor", a concluzionat proaspătul spovedit public.

La sfârşit, Becali a anunţat că a devenit un războinic şi mai puternic după spovedanie, mai ales că de marţi va pleca în pelerinaj la muntele Athos, nu înainte să-şi cumpere "corturi, bocanci, provizii", tot ce îi trebuie. "Nu voi pune sabia în teacă, voi rămâne acelaşi luptător, numai că voi lupta numai cu arme pe care Dumnezeu le iubeşte şi le place. Nu voi mai lupta cu armele lui satana, jignirile, judecăţile, injuriile. Asta nu înseamnă că am ieşit din viaţa publică, că mă călugăresc. Dar voi încerca din toate puterile mele să nu judec ca să nu fiu judecat. Voi încerca să nu mai jignesc nici măcar un milimetru pe nimeni. Cum a spus un mare filozof: «Dacă Dumnezeu există şi n-am crezut, am pierdut totul. Dar dacă Dumnezeu nu există şi am crezut, n-am pierdut nimic»", şi-a încheiat spovedania Becali.

Pentru ce şi-a cerut iertare Becali? Iată câteva dintre jignirile aduse de-a lungul timpului de Gigi Becali unor politicieni şi oameni de fotbal.

În noiembrie 2009, el spunea următoarele despre Traian Băsescu: "Am crezut până în ultimul moment că preşedintele nu poate fi atât de golan, derbedeu. Acest om, care a stat cu mine la masă şi pe care mama mea îl admira într-o vreme, ce face? Spune el că se luptă, zi de zi, cu sistemul ticăloşit! Singurul lucru care a rămas ticăloşit în ţara românească sunt numai instrumentele pe care el le comanda".

Unul dintre atacurile lui Becali la adresa lui Călin Popescu Tăriceanu a venit în aprilie 2006:, când l-a făcut "gândac" pe premierul de atunci: "Ce politician să fie Tăriceanu pentru mine? Pentru mine, Tăriceanu ca politician e gândac, politician-gândac, iar eu sunt monstru-politician".

De-a lungul timpului, George Copos a avut pate de multe jigniri din partea finanţatorului stelist. "N-am la ce să mă duelez cu Copos. Şi ca om, şi ca atitudine, ca şi caracter. La ce să mă războiesc eu cu el? El e prea pitic, gânganie pentru mine. În Giuleşti nu calc. Ce să caut acolo? De ce să stau lângă un om nenorocit? Ăla e un om de nimic, (...), un om de doi lei, de ultima speţă umană. Să mă duc la el acasă? La Copos?", afirma Gigi Becali în noiembrie 2010 despre acţionarul rapidist.

Fostul antrenor al Stelei, naş al lui Gigi Becali, Gheorghe Hagi, a aflat, în octombrie 2007, ce crede patronul Stelei despre el. "El a pozat într-o victimă perfectă, atâta talent de victimă n-am văzut în viaţa mea. Lumea îl iubeşte necondiţionat, nu trebuie să se justifice. El a vrut astfel să mă distrugă pe mine, să distrugă imaginea mea. Cea mai mare durere a mea a fost că a spus că el a avut grijă de mine şi că eu mă folosesc de oameni. Toată viaţa lui nu va avea un prieten cum i-am fost eu. Bate câmpii! Aş fi tâmpit să cred că oamenii mă vor iubi mai mult pe mine decât pe el, dar nu poţi să-mi iei demnitatea. A vrut să mă execute, am văzut un talent de escroc internaţional, de mare parşiv, că jignesc gloriile Stelei, l-a învăţat cineva să spună asta. Hagi are caracter zero, caracter murdar", a spus atunci Becali.

În martie 2008, Gigi Becali îl făcea "ţigan" pe preşedintele FC Timişoara, Marian Iancu: "Am cunoscut mulţi ţigani, dar ţigan încrezut ca ăsta n-am mai văzut. Dacă vrea, hai să ne întâlnim care pe care la alarmă, dar nu să se ducă la poliţie".

Homosexualii au fost anunţaţi de Becali că nu vor fi angajaţi la Steaua în aprilie 2010, când au circulat informaţii despre orientarea sexuală a unui jucător care era dorit pentru un transfer în Ghencea. "Niciodată nu o să existe homosexuali la Steaua. Fac o sută de discriminări. Nu vreau să lucrez cu homosexuali, nu vreau să-i angajez la mine", a dcelarat patronul.

Duminică, cu o zi în urma "spovedaniei publice", Gigi Becali făcea următoarea caracterizare suporterilor stelişti care organizaseră un miting de protest în faţa reşedinţei sale din Aleea Alexandru: "Sunt nişte drogaţi, nişte vagabonzi, nişte satanişti".

Material de Florin Radu, florin.radu@mediafax.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici