Hagi: Fotbalul românesc are nevoie de preşedinţi, de directori sportivi şi de şefi de departamente

Fostul căpitan al echipei naţionale, Gheorghe Hagi, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă organizată de AFAN, că fotbalul românesc are nevoie de preşedinţi, de directori sportivi şi de şefi de departamente pentru a ajunge lângă ţările cu fotbal puternic.

146 afișări
Imaginea articolului Hagi: Fotbalul românesc are nevoie de preşedinţi, de directori sportivi şi de şefi de departamente

Gheorghe Hagi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sportivul trebuie să se gândească la ce va face după ce se lasă de sport. Trebuie să rămână şi să se hotărască ce vrea să devină, fie director sportiv, fie preşedinte sau şef de departament. Să iubească fotbalul şi să facă totul pentru fotbal. Mă bucur că se face şi în România un astfel de proiect de formare de specialişti pentru că numai aşa putem ajunge şi noi lângă cei mari. Deocamdată suntem departe de ei, dar cred că într-o bună zi vom ajunge acolo. Patronul e patron. Noi avem nevoie de preşedinţi, de directori de marketing, de şefi de departamente. Avem nevoie ca un preşedinte să ştie să îi facă un buget patronului fără ca patronul să piardă bani. Şi nu patronul să plătească salariile. Dacă nu ai oameni competitivi la un club atunci te va costa cum mă costă pe mine la buzunar acum", a spus Hagi, prezent la conferinţa de presă organizată de Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România pentru promovarea proiectului "E-learning pentru partenerii sociali".

Preşedintele executiv al AFAN, Dumitru Costin, a declarat că acest proiect, prin platforma elearningafan.ro, oferă la nivel nivel naţional o alternativă de formare profesională modernă şi ajustată nevoilor de formare actuale. Proiectul conţine 17 cursuri destinate sportivilor la final de carieră şi membrilor de sindicat.

Costin a afirmat că mijlocaşul Nicolae Mitea, rămas fără echipă după ce în urmă cu patru ani activa la gruparea olandeză Ajax Amsterdam, ar fi avut nevoie de un consilier personal pentru a-şi putea redresa cariera.

"Nicolae Mitea este un exemplu. Era un tânăr în ascensiune care promitea enorm. Până la urmă i-a lipsit ceea ce noi încercăm să formăm prin acest proiect, adică un specialist în consiliere personală. Dacă specialist în consiliere personală este o pseudovedetă din spaţiul public, care îşi exhibă liniştită desuurile sau decoleteurile în paginile ziarelor, atunci s-ar putea să eşuezi înainte de a ajunge la nivelul unde potenţialul tău fizic şi intelectual te-ar putea duce. Aşa că noi vom forma pentru sportul românesc şi consilieri persoanali care să îi ajute pe sportivi să meargă pe drumul care li se potriveşte cel mai bine. Din păcate pentru Mitea nu a avut lângă el persoanele cele mai nimerite care să îl sfătuiască în cariera lui, păcat de el", a spus preşedintele AFAN.

De asemenea, Costin a menţionat că există un curs şi pentru patronii şi conducătorii de cluburi.

"Nu întâmplător unul dintre cursuri se aderesează managementului sportiv. România suferă de un deficit de resurse umane calificate în management sportiv. Să ştii să manageriezi un club este o ştiinţă, nu o facem doar că avem bani şi că avem gura mare. Trebuie să o facem profesionist. De asta în dreptul unor patroni se contabilizează foarte multe pierderi şi foarte puţine reuşite. Dacă nu ai oameni de calitate implicaţi în fenomenul sportiv nu poţi face performanţă. Aşadar avem şi pentru patroni astfel de cursuri. Este la latitudinea lor dacă se vor înscrie la cursuri", a explicat Dumitru Costin.

Proiectul "E-learning pentru partenerii sociali" beneficiază de finanţare din partea Fondului Social European, în cadrul programului POSDRU 2007 – 2013 şi este derulat de către Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România, Blocul Naţional Sindical şi Escola Professional Cristovao Colombo din Portugalia.

Proiectul îşi propune dezvoltarea a 17 domenii de curs online destinate formării profesionale, în cadrul unei platforme web.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici