Halterofila Alina Popovici a fost suspendată patru ani pentru dopaj cu Stanozolol

Halterofila Alina Popovici a fost suspendată de Federaţia Internaţională de Haltere până în vara anului 2020, după ce a fost depistată pozitiv cu Stanozolol, un puternic agent anabolic, folosit pentru arderea grăsimilor, potrivit Federaţiei Internaţionale de Haltere (IWF).

317 afișări
Imaginea articolului Halterofila Alina Popovici a fost suspendată patru ani pentru dopaj cu Stanozolol

Halterofila Alina Popovici a fost suspendată patru ani pentru dopaj cu Stanozolol (Imagine: Mediafax Arhiva Foto)

Sportiva în vârstă de 16 ani, legitimată la Clubul Sportiv Botoşani, a fost testată pozitiv în data de 11 august, în afara competiţiei. Suspendarea va expira la 11 august 2020. Alina Popovici a câştigat în această vară titlul naţional la categoria 48 de kilograme.

Stanozolol este substanţa activă din Winstrol, unul dintre cei mai cunoscuţi steroizi de pe planetă. Acest produs favorizează îmbunatatirea performanţelor fizice, fără creşterea masei musculare, fiind folosit cu precădere în ciclurile de definire corporală de către culturişti şi modele de fitness. Totodată, este unul dintre cei mai utilizaţi steroizi în medicină, pentru tratarea anemiei, osteoporozei, arsurilor, deficienţei de creştere şi în unele forme de cancer la sân.

În 1988, sprinterul Ben Johnson a fost depistat cu Stanozolol (substanţă activă din Winstrol) în sange, după ce câştigase medalia de aur la Jocurile Olimpice şi îşi învinsese marele adversar, Carl Lewis Pana. Este unul dintre cele mai cunoscute cazuri de dopaj din istorie.

Şase sportivi apar cu sancţiuni pentru dopaj în 2016 pe site-ul Federaţiei Internaţionale de Haltere: Marvina Soledad Veron (Argentina), Sergei Dolgaesv (Kazahstan), Moises Cartagena (Puerto Rico), Yuliya Kalina (Ucraina), Adham Badr Masood Marzoq (Yemen) şi Alina Popovici.

Pe de altă parte, Gabriel Sîncrăian nu se află pe această listă, deşi a fost depistat pozitiv la un test antidoping în timpul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro. Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne a anulat medalia de bronz cucerită de către Gabriel Sîncrăian la categoria de 85 kilograme. Sîncrăian a fost testat pozitiv la testosteron exogen, o substanţă aflată pe lista produselor interzise de Agenţia Mondială Antidoping.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici