Horia Colibăşanu încearcă, din nou, să cucerească Annapurna

Alpinistul timişorean Horia Colibăşanu a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că în 12 martie pleacă în Himalaya, pe muntele Annapurna, înalt de 8.091 de metri, considerat cel mai dificil şi cel mai periculos.

438 afișări
Imaginea articolului Horia Colibăşanu încearcă, din nou, să cucerească Annapurna

Horia Colibăşanu pe K2 (Imagine: Horia Colibăşanu/Mediafax Foto)

"Este cel mai periculos vârf himalayan. Trebuie să fii rapid, tehnic şi foarte atent. Acolo nivelul de oxigen este la o treime decât este în mediul nostru normal. Statistica arată că o treime din cei care urcă îşi pierd viaţa la coborâre, pentru că sunt epuizaţi. Pentru provocare înseamnă să fac ceva riscant, dar în condiţii de siguranţă. Am mai încercat de două ori acest vârf, dar m-am întors pentru că nu am vrut să îmi risc viaţa", a spus Horia Colibăşanu.

Arhitectul şef al Timişoarei, Sorin Ciurariu, a declarat, la rândul său, că performanţa lui Horia Colibăşanu pune Timişoara şi România "pe harta cu repere în alpinism".

"Există o limită pâna la care omul obişnuit se poate încumeta să urce pe un munte, pâna la cinci mii de metri altitudine. Mai sus de atât sunt fenomene irepetabile chiar şi pentru cei care fac performanţă şi sunt alpinişti profesionişti. Acolo e o camaraderie de un alt nivel, faţă de cota zero. Tot ce face Horia sunt experienţe unice, iar performanţa lui pune Timişoara şi România pe harta cu repere în alpinism", a spus Sorin Ciurariu.

Horia Colibăşanu pleacă spre Annapurna în 12 martie, de pe aeroportul din Budapesta. Expediţia ar trebui să se încheie până în 1 iunie.

Pentru această expediţie Horia Colibăşanu se pregăteşte din noiembrie 2009 şi face zilnic antrenamente la bazinul de înot al Universităţii Politehnica din Timişoara, pe stadionul echipei FC Timişoara sau în cinci săli de fitness din oraş. Costul expediţiei se ridică la aproape 24.000 de euro, cei mai mulţi bani fiind alocaţi de Primăria Slatina, oraş în care Horia a copilărit. De asemenea, i-au mai aprobat finanţare şi sponsorii mai vechi.

La expediţia din acest an participă şi alpiniştii din Polonia Piotr Pustelnik, Kinga Baranowska şi Peter Hamor din Slovacia.

Horia Colibăşanu a spus că dedică această expediţie prietenului său spaniol Inaki Ochoa de Olza, cel cu care a mai încercat să urce pe Annapurna în 2007 şi în 2008. Spaniolul a murit în 2008 pe vârful Annapurna.

Expediţia de atunci a făcut subiectul unui documentar care va fi prezentat la un festival de film documentar şi de acţiune care are loc la sfârşitul acestei săptămâni în Spania, unde Horia Colibăşanu este invitat special.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici