IBA cere anularea statutului de calificare la JO al competiţiei de box de la Jocurile Europene

Asociaţia Internaţională de Box (IBA) a cerut Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) să anuleze statutul de calificare la Paris 2024 al competiţiei de box de la Jocurile Europene 2023.

424 afișări
Imaginea articolului IBA cere anularea statutului de calificare la JO al competiţiei de box de la Jocurile Europene

IBA cere anularea statutului de calificare la JO al competiţiei de box de la Jocurile Europene

IBA a susţinut că statutul competiţiei ca eveniment de calificare olimpică ar trebui să fie retras din cauza deciziei Comitetelor Olimpice Europene (EOC) de a bloca participarea sportivilor ruşi şi belaruşi la acest eveniment.

Vorbind în ajunul ceremoniei de aprindere a flăcării păcii de la Roma, la începutul acestei luni, preşedintele COE, Spyros Capralos, a declarat că este "imposibil" să accepte participarea sportivilor ruşi şi belaruşi la evenimentul multisport.

El a adăugat că "a fost luată o decizie cu ceva timp în urmă că, în aceste condiţii, niciun sportiv rus şi belarus nu va veni la Jocurile Europene".

IBA susţine că acest lucru contrazice recomandările Comitetului Executiv al CIO, anunţate luna trecută, conform cărora sportivilor ruşi şi belaruşi ar trebui să li se permită să revină în competiţii ca neutrali, cu condiţia să nu susţină războiul din Ucraina şi să nu fie afiliaţi la armată.

"CIO a recunoscut o calificare continentală pentru Europa, ceea ce contrazice total poziţia CIO privind sportivii ruşi şi belaruşi, deoarece aceşti sportivi nu pot concura la Jocurile Europene 2023 şi li se va refuza posibilitatea de a se califica pentru Paris 2024", a declarat IBA într-un comunicat emis în această dimineaţă.

"Din acest motiv, Jocurile Europene 2023 nu mai pot rămâne un calificator recunoscut de CIO pentru Paris 2024 şi trebuie să fie anulate pentru a contracara acţiunile discriminatorii întreprinse de CIO împotriva recomandărilor făcute la ultima reuniune a Comitetului Executiv al CIO.

"IBA îşi reiterează angajamentul faţă de oportunităţi echitabile pentru toţi sportivii, indiferent de naţionalitatea lor, şi va susţine drepturile fiecăruia dintre ei.

"Abordarea "atletul pe primul loc" ar trebui să prevaleze şi nu ar trebui să existe loc pentru politică în sportul nostru, iar IBA arată acest lucru prin acţiunile sale."

CIO va gestiona turneul de box pentru a doua ediţie succesivă a Jocurilor Olimpice de la Paris, din cauza preocupărilor sale legate de guvernanţa IBA.

Cel mai recent capitol dintr-o dispută de lungă durată între cele două organizaţii a a avut luna trecută IBA în primplan, ameninţând cu acţiuni în justiţie împotriva CIO după ce acesta a invitat oficiali ai competiţiei să servească la turneele de calificare pentru Paris 2024 şi la Jocurile propriu-zise.

În replică, CIO a avertizat că vor exista "consecinţe" dacă IBA va merge mai departe cu acţiunea în justiţie.

Apelul IBA pentru ca turneului de box de la Jocurile Europene să i se retragă statutul de calificare pentru Paris 2024 vine cu doar câteva ore înainte ca un grup de federaţii naţionale să confirme planurile de a anunţa un organism internaţional de guvernare disident pentru acest sport.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici