INTERVIU - Jakob Vestergaard: Am venit la Oltchim pentru a câştiga Liga Campionilor

Antrenorul echipei de handbal feminin Oltchim Râmnicu Vâlcea, danezul Jakob Vestergaard, a acordat, marţi, un interviu agenţiei MEDIAFAX, în care a vorbit despre cele trei luni petrecute în România, pregătirile pentru Liga Campionilor, dar şi aşteptările sale de la cea mai importantă competiţie.

296 afișări
Imaginea articolului INTERVIU - Jakob Vestergaard: Am venit la Oltchim pentru a câştiga Liga Campionilor

Jakob Vestergaard (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Antrenorul danez are 37 de ani, vârstă pe care a împlinit-o în 3 ianuarie, dar la care are deja în palmares două trofee ale Ligii Campionilor, cucerite cu Viborg HK, în 2009 şi 2010. În 2010 a disputat finala, chiar cu Oltchim, echipa pe care o conduce de trei luni. Este un tip deschis, punctual, politicos, obişnuit cu rigorile presei de ani de zile, chiar ceremonios când se pune problema unui interviu. În drum spre Braşov, unde Oltchim va juca miercuri, cu Corona, a vorbit pentru MEDIAFAX despre experienţa sa în România în ultimele trei luni, dar şi aşteptările de la acest sezon.

Reporter: S-au împlinit deja trei luni de la sosirea în România. Cum ai caracteriza experienţa ta de până acum?

Jakob Vestergaard: Înaintea sosirii eram entuziasmat, mă gândeam că e o ocazie excelentă să cunosc o altă societate, geografia ţării, alţi oameni, alte mâncăruri, obiceiuri etc. Din păcate, nu am avut timp de aşa ceva. A fost şi este o experienţă extraordinară, dar din păcate nu am avut timp să văd şi să cunosc prea multe în afara muncii la club. Clubul este foarte profesionist, foarte bine organizat, iar munca noastră, cu câte două antrenamente pe zi şi eforturi de a cunoaşte cât mai bine o nouă Ligă Naţională, nu mi-a lăsat timp pentru altceva. Mi-am făcut noi prieteni doar în cadrul clubului.

Reporter: Cât de mulţumit eşti de pregătirea de până acum şi de primele rezultate din meciurile oficiale?

Jakob Vestergaard: Sunt foarte mulţumit de pregătire şi de meciuri. Sigur că nu suntem la nivel maxim, pentru că pregătirea pentru înaltă performanţă nu înseamnă să atingem acel nivel acum. Mai avem de lucru, de progresat, am schimbat nişte lucruri în apărare, pentru că un meci îl poţi câştiga cu atacul, dar un obiectiv major doar cu o apărare agresivă şi puternică.

Reporter: Este o săptămână de foc, cea dinaintea debutului în Liga Campionilor. Cum va arăta această săptămână la Oltchim?

Jakob Vestergaard: Luăm meciurile pas cu pas. Miercuri jucăm la Braşov, iar apoi vine primul meci din Liga Campionilor. Nu se compară, sunt adversare total diferite. Vom juca meciul, iar apoi vom continua pregătirea pentru partida cu Hypo Viena. Ce pot spune este că antrenamentele din această săptămână vor fi mai mult tactice. Astăzi am avut primul antrenament cu toate fetele, după revenirile de la echipele naţionale. Sunt în formă bună, nerăbdătoare, aşteaptă şi ele debutul. Ne-am pregătit atât de mult pentru acest moment, debutul în Liga Campionilor, iar acum e atât de aproape, mai avem doar câteva zile şi trebuie să punem la punct toate detaliile.

Reporter: Specialiştii în handbal din Europa dau Oltchim prima favorită la câştigarea Ligii Campionilor, iar casele de pariuri pe Gyor. Care e părerea ta?

Jakob Vestergaard: Gyor are cam aceeaşi echipă, joacă de atât de mult timp împreună, iar anul trecut a fost în finală. Pe de altă parte, noi avem o echipă foarte puternică şi ne dorim enorm să câştigăm trofeul. Le dau dreptate şi specialiştilor în handbal şi caselor de pariuri, poate vom juca finala cu Gyor. Dar Liga Campionilor nu înseamnă doar aceste predicţii sau planuri. Înseamnă o muncă enormă şi o dorinţă la fel de mare de victorie. Eu, personal, de-asta am venit aici: ca să câştig! Şi asta doresc să le insuflu şi fetelor. Liga Campionilor este foarte deschisă, va fi o ediţie puternică şi nu doar noi şi Gyor suntem printre favorite. Cred că şi Larvik şi Krim trebuie luate în considerare. Este greu să am concluzii acum, după doar trei luni. Cred că e nevoie să treacă măcar 6 luni pentru a putea vorbi despre favoritele Ligii Campionilor şi ce echipe vor juca finala. Cert este că am încredere şi luptăm pentru ca noi să fim una dintre acelea.

Reporter: Cum ţi se pare grupa din care face parte Oltchim, alături de Hypo Viena, Randers HK şi Buxtehuder SV?

Jakob Vestergaard: Este una dintre cele mai puternice. Adversarele sunt tari şi va fi greu de jucat împotriva lor, mai ales în deplasare. Sigur că îmi doresc şi cred că ne vom califica mai departe, dar cred că toate cele patru echipe au şanse.

Reporter: Lumea handbalului aşteaptă cu emoţii revenirea Cristinei Neagu. Care este situaţia ei în prezent?

Jakob Vestergaard: Depinde totul de cum va reacţiona în această perioadă. Acum ne îndreptăm spre Braşov, Cristina e cu noi, mâine va fi pe bancă, dar nu poate garanta nimeni că va juca, mâine sau în primul meci din Liga Campionilor. Nu pot spune aşa ceva cu siguranţă. Face doi paşi înainte şi unul înapoi, de aceea nu trebuie grabă. Se simte bine, vom vedea în această săptămână sau poate următoarea. E atât de aproape, tocmai de aceea nu trebuie să ne grăbim.

Reporter: S-a schimbat percepţia ta asupra handbalului românesc, după ce ai preluat Oltchim?

Jakob Vestergaard: Da, clar. Sunt surprins şi impresionat de Liga Naţională din România. Sunt echipe foarte bune, cu jucătoare foarte bune, iar cel mai bun exemplu este naţionala României, care a jucat cu două loturi săptămâna trecută. Cred că federaţia s-a orientat foarte bine aducând atâtea jucătoare în pregătire. Liga Naţională este şi ea foarte puternică, în opinia mea, este una dintre cele mai puternice din lume în acest moment. Sunt impresionat şi de organizare, de percepţia tuturor asupra handbalului şi concentrarea, într-o perioadă în care vedem cu toţii că sunt destule probleme în handbalul european.

Reporter: În ultimii ani, Liga Naţională a fost "împărţită" în lupta pentru titlu între Oltchim şi restul lumii. E bine, e rău, pentru o competiţie naţională?

Jakob Vestergaard: Ce pot spune este că, în acest sezon, dacă Oltchim şi-a propus să câştige Liga Campionilor, trebuie să fie nu doar cea mai bună, ci mult mai bună decât toate celelalte echipe din România. Sigur că e o ligă puternică, iar echipe precum cele din Cluj, Brăila, Braşov şi nu doar, ne vor pune multe probleme. Dar, repet, dacă vrem să câştigăm Liga Campionilor, trebuie să fim cu mult mai buni faţă de adversarele din ţară.

Reporter: Oltchim a trecut şi încă mai trece prin dificultăţi financiare, ivite după sosirea ta la club. Cum au afectat acestea echipa?

Jakob Vestergaard: Eu am încercat tot timpul şi le-am insuflat şi fetelor să ne ocupăm de ce avem noi de făcut, adică de handbal. Nu pot să vorbesc eu de probleme financiare, eu sunt antrenorul şi vorbesc despre handbal. Dar am avut tot timpul încredere, şi eu, şi fetele, că cei de la club vor rezolva situaţia. Nu ne-am pierdut încrederea şi putem contribui cu muncă multă şi rezultate bune.

Reporter: Mai sunt doar câteva zile până la meciul cu Hypo Viena, primul din Liga Campionilor. Care este mesajul tău pentru fani?

Jakob Vestergaard: Sper ca noi, cu sprijinul lor, să aducem nu doar victorii, ci şi trofeul Ligii Campionilor. Sper că ne vor fi alături să ne îndeplinim visul, care nu e doar al nostru, ci şi al lor. Am încredere că ne vor ajuta. Şi, mai vreau să le spun, că a fost teribil de greu să joc ca adversar în atmosfera excepţională creată de ei, când am venit la Râmnicu Vâlcea, cu Viborg. Eram invidios pe atmosferă. Acum, sunt de cealaltă parte a baricadei. Suntem împreună şi, sincer să fiu, am un pic emoţii pentru duminică. Nu prea ştiu cum e să ai parte de o asemenea atmosferă, când fanii sunt de partea echipei tale, nu de a celei adverse.

Campioana României va debuta, duminică, la ora 19.00, în Grupa A a Ligii Campionilor, primul meci fiind cel cu Hypo Viena, întâlnire programată la Râmnicu Vâlcea.

(Material realizat de Adina Osan, adina.osan@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici