Iordănescu: Locul şapte în clasamentul FIFA nu reflectă situaţia exactă a fotbalului românesc

Selecţionerul Anghel Iordănescu a recunoscut, luni, că locul şapte ocupat în prezent de echipa naţională în clasamentul FIFA nu reflectă situaţia exactă a fotbalului românesc având în vedere problemele financiare cu care se confruntă cluburile din Liga I.

229 afișări
Imaginea articolului Iordănescu: Locul şapte în clasamentul FIFA nu reflectă situaţia exactă a fotbalului românesc

Iordănescu: Locul şapte în clasamentul FIFA nu reflectă situaţia exactă a fotbalului românesc (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

"Pe undeva, chiar dacă suntem pe locul şapte în clasamentul FIFA, eu consider că acesta nu reflectă situaţia exactă a fotbalului românesc. Sunt şapte cluburi în insolvenţă, sunt jucători care nu sunt plătiţi cu lunile şi care uneori nu au ce să pună pe masă acasă", a spus Iordănescu într-o conferinţă de presă.

Selecţionerul este îngrijorat de situaţia din campionatul intern, precizând că a nu a putut convoca mai mult de şapte jucători din Liga I pentru meciurile naţionalei cu Ungaria şi Grecia. "În momentul de faţă avem 18 jucători convocaţi din străinătate (n.r. - din lotul de 25 de fotbalişti). Niciodată nu a fost o diferenţă aşa de mare între cei care evoluează în străinătate şi cei din campionatul intern. Staful tehnic al naţionale a avut săptămâni grele înaintea dublei cu Ungaria şi Grecia deoarece faţă de lotul de la partida cu Irlanda de Nord acum lipsesc nouă jucători, importanţi şi foarte importanţi. Iar în locul lor am convocat şapte care nu prea au fost pe la echipa naţionale, printre ei fiind şi trei debutanţi. Una dintre cauzele problemelor cu selecţia este legată de situaţia financiară, dar şi sportivă, cu care se confruntă cluburile noastre. Şi mă refer aici şi la non-performanţa din cupele europene. Eu regret că nici Astra şi nici Steaua nu au reuşit să meargă mai departe în Liga Europa", a afirmat Iordănescu.

El a adăugat că nici fotbaliştii români din străinătate nu excelează la cluburile la care sunt legitimaţi. "Din lotul de 25 de jucători din lotul de la meciul cu Irlanda de Nord, la un moment dat aveam nouă care nu aveau contracte. E greu să accepţi că o echipă naţională are în componenţă jucători care nu au angajamente. De asemenea, dintre cei care joacă în străinătate foarte puţini activează la cluburi importante. Sunt doar două-trei excepţii. Cu ani în urmă aveam jucători care evoluau la echipe mari. Acum avem jucători care sunt rezerve la echipe mici de afară. Eu sunt încrezător şi ştiu că fotbalul românesc, în ciuda faptului că acum trece printr-o situaţie mai specială, trebuie să se califice la Campionatul European", a precizat antrenorul.

Lipsa performanţei şi schimbarea politicii clubului a făcut ca nici Steaua să nu mai poată oferi prea mulţi jucători echipei naţionale, susţine Iordănescu. "Nu cu mult timp în urmă, Steaua avea şapte-opt jucători la echipa naţională. Dar faptul că Steaua nu a mai făcut performanţă şi că şi-a schimbat politica de transferuri, orientându-se către jucători străini, ne-a adus în această situaţie (n.r. - ca Steaua să aibă trei jucători convocaţi). Nicolae Stanciu a fost la naţională cu Irlanda de Nord, dar a avut o accidentare şi a stat mult timp pe tuşă. A marcat un gol frumos aseară (n.r. - în meciul Steaua - FC Viitorul, scor 1-0), dar asta nu e suficient. Stanciu se luptă în continuare pentru postul lui Budescu, al lui Lucian Sânmărtean", a declarat Iordănescu.

Echipa naţională a României s-a reunit, luni, la Centru de Fotbal Mogoşoaia, în vederea partidelor cu Ungaria şi Grecia din preliminariile Campionatului European din 2016. România va întâlni Ungaria, la Budapesta, vineri, de la ora 21.45, iar trei zile mai târziu va juca împotriva Greciei, pe Arena Naţională, tot de la ora 21.45.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici