JOCURILE OLIMPICE de la Soci: Vladimir Putin a declarat deschise JO. Flacăra olimpică a fost aprinsă - GALERIE FOTO

Ceremonia de deschidere a ediţiei din 2014 a Jocurilor Olimpice de iarnă a început pe Stadionul Fişt, vineri, la ora locală 20.14 (18.14 ora României), ce simbolizează anul în curs. Organizatorii JO de de la Soci au oferit un spectacol impresionant de aproape trei ore având ca subiect principal istoria şi cultura Rusiei. Jocurile Olimpice de iarnă se vor desfăşura până la 23 februarie.

4884 afișări
Imaginea articolului JOCURILE OLIMPICE de la Soci: Vladimir Putin a declarat deschise JO. Flacăra olimpică a fost aprinsă - GALERIE FOTO

JOCURILE OLIMPICE de la Soci: Ceremonia de deschidere a JO de iarnă a început (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 20:50 - Ceremonia de începere a JO s-a încheiat, după aprinderea flăcării olimpice la stadionul Fişt

Ceremonia de începere a JO de la Soci s-a încheiat, vineri seară, după un spectacol ce a durat aproximativ două ore şi 45 de minute, odată aprinderea flăcării olimpice la stadionul Fişt.

La finalul unui eveniment ce a cuprins momente importante din istoria Rusiei prezentate într-un show impresionant, defilarea celor 88 de delegaţii participante, discursul preşedintelui Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach, şi pronunţarea deschiderii JO de către preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, torţa olimpică a fost adusă în arena Fişt de jucătoarea de tenis Maria Şarapova.

Aceasta i-a înmânat torţa atletei Elena Isinbaieva, care i-a dat-o triplului campion olimpic la lupte greco-romane Aleksandr Karelin. Torţa a fost preluată apoi de campioana olimpică la gimnastică ritmică în 2004 Alina Kabaieva, de tripla campioană olimpică la patinaj artistic Irina Rodnina şi, la final, de triplul campion olimpic la hochei pe gheaţă Vladislav Tretiak. Acesta din urmă a purtat torţa pe o distanţă de aproape o sută de metri. La finalul parcursului, el şi Irina Rodnina au ţinut torţa împreună şi au aprins flacăra olimpică de la stadionul de la Soci. Aprinderea torţei a declanşat şi un impresionant foc de artificii, moment care a încheiat ceremonia de deschidere a JO.

Jocurile Olimpice de iarnă se vor desfăşura până la 23 februarie.

UPDATE 20:40 - Apariţia steagului olimpic

După încă un moment artistic ce a încântat publicul, şi-a făcut apariţia pe teren steagul olimpic, adus de opt personalităţi ale Rusiei, între care şi Valentina Tereşkova, prima femeie care a ajuns în spaţiu, şi regizorul Nikita Mihalkov. Soprana Anna Netrebko a interpretat imnul olimpic, alături de un cor, iar patinatorul de short-track Ruslan Zaharov a depus jurământul olimpic în numele sportivilor. Viaceslav Vedenin a depus jurământul în numele arbitrilor, iar Anastasia Popkova în numele antrenorilor.

UPDATE 20:30 - Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat deschise JO

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat deschisă cea de-a XXII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă, vineri seară, pe Stadionul Fişt din Soci.

Putin a declarat în limba rusă deschiderea JO, moment urmat de un foc de artificii.

Acest moment a fost precedat de un scurt discurs al preşedintelui Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach. Bach a salutat publicul în limba rusă, după care a continuat în engleză, urându-le tuturor bun venit la ediţia XXII a JO de iarnă şi mulţumindu-le celor implicaţi în organizarea competiţiei. "Nu sunteţi doar cei mai buni, sunteţi sportivi olimpici. Ne veţi inspira. Voi daţi viaţă valorilor olimpice. Sportul olimpic uneşte oamenii. Este posibil să trăiţi împreună, fără nicio formă de discriminare, să daţi un exemplu de pace", a mai spus el, adresându-se sportivilor care vor concura la Soci. Bach le-a mulţumit şi liderilor politici pentru susţinerea sportivilor.

La Jocurile Olimpice de la Soci, cele mai scumpe din istorie (37 de miliarde de euro), participă aproape 3000 de sportivi din 88 de ţări.

De asemenea, deşi a devenit o obişnuinţă la Jocurile Olimpice de vară, pentru ediţia de iarnă a Olimpiadei este prima oară în ultimii treizeci de ani în care competiţia a început cu o zi înaintea festivităţii de deschidere. La Soci, competiţia a început joi şi se va încheia la 23 februarie.

O altă premieră a ediţiei de la Soci este parcursul record al torţei olimpice, de 65.000 de kilometri, ce se încheie vineri, pe Stadionul Fişt.

UPDATE 20:20 - Sosirea torţei olimpice pe arena din Soci

După un parcurs de aproximativ 60.000 de kilometri, care a inclusiv o ieşire în spaţiu şi o traversare a lacului Baikal, torţa olimpică este aşteptată la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci.

UPDATE 19:50 - Spectacol de balet pe arena Fişt

Spectacolul a continuat cu fetiţa Lubov, care a purtat publicul în alte momente ale istoriei Rusiei, după ce un soare simbolic a apărut deasupra gheţurilor din imaginile proiectate pe teren, "topindu-le". Publicul a putut admira reprezentarea unei troici imense suspendate, de 65 de metri (n.r. troica este o sanie rusească la care sunt înhămaţi trei cai), precum şi momente istorice reprezentate de sute de voluntari încadraţi de imagini impresionante proiectate pe teren. Gazonul s-a transformat apoi într-o uriaşă scenă pentru vedete ale baletului rus, care au prezentat un spectacol grandios "Război şi pace". Balerinii au dansat şi pe muzica moldoveanului Eugen Doga ("Gingaşa şi tandra mea fiară"). Acest moment artistic a fost urmat de o trecere la secolul XX. Un tren suspendat de cabluri, un cal mecanic, Cortina de Fier, un oraş modern, în schimbare, cu tineri iubiţi care se căsătoresc, iar apoi devin părinţi... Sunt doar câteva din numeroasele momente simbolizate de voluntarii de la Soci. Pe final, aceeaşi Lubov s-a înălţat deasupra publicului, ca un simbol al speranţei şi iubirii.

UPDATE 19:20 - Defilarea sportivilor se încheie cu cei 226 de membri ai delegaţiei Rusiei, cu Alexander Zubkov (bob) ca portdrapel. Defilarea a fost acompaniată de melodia Nas Ne Dogoniat a formaţiei t.A.T.u.

Înainte de startul defilării sportivilor, în ritmurile unei muzici mixate de DJ Rudenko, pe stadion a fost proiectată imaginea planetei aşa cum este văzută din spaţiu, cu o rampă în centru pentru trecerea concurenţilor de la JO, o premieră în istoria olimpismului.

Printre cele mai inedite ţinute de la defilare s-au numărat cele ale sportivilor din Insulele Bermude (aceştia au purtat pantaloni scurţi şi jambiere) şi ale celor din Insulele Cayman, care au avut în picioare şlapi. În momentul trecerii fiecărei delegaţii, pe teren a fost proiectată imaginea ţării respective, aşa cum este văzută din spaţiu. La finalul defilării, sportivii au urcat în sectoarele de tribună rezervate lor la acest eveniment, pentru a se bucura de restul spectacolului.

UPDATE 19:00 - Delegaţia României, formată din 24 de sportivi, şi-a făcut apariţia pe arena din Soci. Biatlonista Eva Tofalvi este portdrapelul României la festivitatea de deschidere a competiţiei.

Românii au fost susţinuţi din tribune de premierul Victor Ponta şi soţia sa, Daciana Sârbu.

UPDATE 18:30  - Delegaţiile celor 88 de ţări participante au început să intre pe arena Fişt

Prima delegaţie care a început defilarea sportivilor a fost cea din Grecia, în frunte cu portdrapelul Panagiota Tsakiri.

UPDATE 18:20 - Probleme la aprinderea celor cinci cercuri - simbolul Jocurilor Olimpice

După un debut impresionant, organizatorii au întâmpinat probleme la aprinderea celor cinci cercuri - simbolul Jocurilor Olimpice.

La finalul momentului artistic din deschidere, au coborât deasupra arenei "cinci fulgi de nea", dintre care patru s-au deschis pentru a forma cercurile olimpice. Al cincilea nu s-a deschis, din cauza unei defecţiuni.

Publicul a asistat, timp de aproximativ două ore şi jumătate, la un show ce a reprezentat "cartea de vizită" a Rusiei, o călătorie în istorie. Au fost celebrate opt perioade istorice şi elemente importante ale culturii ruse. Epopeea rusă a fost împărţită în trei acte: Rusia medievală, Imperiul, apoi secolul XX. Au fost aduse omagii oraşelor Kostroma, vârf de lance al rezistenţei în faţa invaziilor mongole şi tătare, Sankt Petersburg şi Moscova, lui Petru cel Mare şi avangardei artistice de la debutul secoului XX, ce i-a avut în prim-plan pe Kazmir Malevici şi Serghei Eisenstein. Nu au fost uitate nici balurile imperiale şi Reconstrucţia, în spectacolul susţinut de 9.000 de persoane, între care 3.000 de artişti, şi la care au fost folosite 22,5 tone de artificii.

Tema ceremoniei de deschidere a JO a fost "Visele Rusiei", iar show-ul a fost deschis de o fetiţă numită Lubov (dragoste), care a ghidat publicul, plutind şi cântând, prin locurile reprezentative ale Rusiei şi tradiţiile acestei ţări, o călătorie "de mii de ani" ce a arătat diversitatea ţării ce se întinde pe nouă fusuri orare şi are o populaţie de 114 milioane de locuitori.

Vladimit Putin a fost gazdă pentru 50 de lideri mondiali, printre care secretarul general ONU, Ban Ki-moon.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici