Jocurile Olimpice, un calvar pentru japonezi. Cu mai puţin de două luni până la start oraşul japonez Sapporo nu este pregătit

  • Cu mai puţin de două luni până la startul Jocurilor Olimpice, oraşul japonez Sapporo, care va găzdui proba de maraton, are a doua cea mai mare rată de infectare cu Covid-19 din ţară
  • Localnicii sunt nemulţumiţi organizarea competiţiei şi spun că guvernului nu-i pasă de vieţile lor.
513 afișări
Imaginea articolului Jocurile Olimpice, un calvar pentru japonezi. Cu mai puţin de două luni până la start oraşul japonez Sapporo nu este pregătit

Jocurile Olimpice un calvar pentru japonezi. Cu mai puţin de două luni până la start oraşul japonez Sapporo nu este pregătit

Când organizatorii Jocurilor Olimpice au mutat proba de maraton de la Tokyo în cel mai nordic oraş japonez, Sapporo, au făcut acest lucru din cauza îngrijorărilor legate de căldura intensă din timpul verii în capitala Japoniei.

La doi ani după această decizie, cei ce critică organizarea Olimpiadei în Japonia spun că organizatorii au sărit efectiv din tigaie în foc.

Sapporo se află în prezent sub stare de urgenţă COVID-19, pe fondul unei reapariţii a infecţiilor cu coronavirus.

Oficialii oraşului spun că încă nu dispun de informaţii cheie, printre care numărul de sportivi aşteptaţi şi detalii despre facilităţile medicale, în condiţiile în care localnicii, care se opun găzduirii probei, sunt din ce în ce mai nemulţumiţi.

"Încă nu există nicio acţiune", a declarat Takashi Okugi, un oficial al oraşului Sapporo, responsabil cu pregătirile olimpice. „Nu avem suficient timp.”

Când mai sunt mai puţin de două luni până la debutul Jocurilor Olimpice, Hokkaido, cea mai nordică insulă a Japoniei, al cărei principal oraş este Sapporo, are a doua cea mai mare rată de infecare cu COVID-19 pe cap de locuitor din Japonia, cu aproximativ 43% mai mare decât cea din Tokyo. Numărul de cazuri din Sapporo, care are o populaţie de puţin sub 2 milioane de oameni, reprezintă aproape două treimi din cazurile noi.

Oficialii oraşului şi locuitorii sunt nemulţumiţi cu privire la afluxul de sportivi şi personal de sprijin într-un moment în care sistemul medical al oraşului este deja supraaglomerat.

Okugi a declarat că oficialii au făcut cereri repetate către Comitetul de organizare Tokyo 2020, cerând detalii cu privire la aspecte esenţiale, precum desemnarea spitalelor care vor trata eventualii sportivi participanţi infectaţi.

"Până acum o mulţime de răspunsuri pe care le auzim sunt că nu s-a luat nici o decizie sau încă este în curs de examinare", a spus Okugi. "Fără o structură clară, nu ne putem da seama cât de mult poate fi afectat sistemul medical al oraşului, aşa că dorim informaţii de la comitetul de organizare rapid".

Comitetul de organizare Tokyo 2020 a declarat că aproximativ 340 de sportivi au planificat să participe la maraton şi la cursele de marş din Sapporo, dar numărul de personal şi oficiali implicaţi în competiţiile din Sapporo este în prezent în curs de examinare.

"Vom continua să depunem eforturi pentru înţelegerea şi sprijinul rezidenţilor locali printr-o comunicare clară şi atentă", a declarat comitetul, pentru agenţia de presă Reuters, adăugând că organizează întâlniri ale grupului de lucru cu oficialii din Sapporo şi Hokkaido la fiecare patru până la şase săptămâni.

Înalţi oficiali guvernamentali japonezi şi organizatori ai Olimpiadei s-au angajat să organizeze Jocuri „sigure” prin implementarea unor măsuri stricte de coronavirus.

Organizatorii au decis deja să nu permită spectatori internaţionali pentru Jocuri, dar nu au anunţat încă dacă spectatorii locali vor avea voie să participe.

Okugi a spus că incertitudinea înseamnă că nu s-au făcut încă planuri pentru a găzdui spectatori în Sapporo, care este, de asemenea, programat să găzduiască meciuri de fotbal şi curse de marş.

Peste o duzină de grupuri civice din prefectura Hokkaido au depus săptămâna aceasta o petiţie pentru a cere guvernatorului să anuleze toate evenimentele programate să aibă loc în oraş.

"Nu sunt suficiente paturi de spital. Sistemul medical din Hokkaido se prăbuşeşte deja", a spus Masamichi Nishio, medic şi director onorific al Centrului pentru Cancer Hokkaido, unul dintre cei care reprezintă campania.

Takako Ishido, oficial al prefecturii Hokkaido, care lucrează la planificarea Jocurilor Olimpice, a declarat că a fost de acord cu organizatorii petiţiilor că siguranţa rezidenţilor este prioritară.

Ishido a spus că sunt dificil de evaluat riscurile de infecţie fără o estimare a numărului vizitatorilor probabili din oraş şi a solicitat informaţii mai detaliate de la organizatorii Jocurilor.

Nishio a spus că mulţi rezidenţi din Sapporo, cu boli grave, nu au putut primi tratament prompt, deoarece camerele spitalului erau pline de cazuri COVID-19.

"De ce ar trebui să avem Jocurile Olimpice aici? Cine va fi responsabil pentru persoanele care mor de coronavirus după Jocurile Olimpice?", a spus acesta, adăugând: „Guvernului nu îi pasă de viaţa noastră”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici