"Killer-ul" Culio se întoarce pe Olimpico

Echipa CFR Cluj va întâlni din nou formaţia italiană AS Roma în grupele Ligii Campionilor, la fel ca în 2008, atunci când argentinianul Culio a marcat două goluri şi a adus victoria clujenilor pe Stadio Olimpico, cu scorul de 2-1.

15 afișări
Imaginea articolului "Killer-ul" Culio se întoarce pe Olimpico

"Killer-ul" Culio se întoarce pe Olimpico (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Acel meci a însemnat debutul clujenilor în Liga Campionilor. În retur, la Cluj, AS Roma s-a impus, cu scorul de 3-1, iar CFR a terminat pe ultimul loc în acea grupă, din care au mai făcut parte Chelsea Londra şi Girondins Bordeaux.

AS Roma este un club înfiinţat la 22 iulie 1927. În cei 83 de ani de istorie, Roma a câştigat trei titluri de campioană şi nouă Cupe ale Italiei. Pe plan internaţional, cele mai bune performanţe ale echipei italiene sunt reprezentate de disputarea finalei Cupei Campionilor Europeni, în 1984, pierdută la penaltiuri în faţa formaţiei Liverpool (care eliminase în semifinale pe Dinamo Bucureşti) şi a finalei Cupei UEFA, de asemenea pierdută, în faţa celor de la Inter (scor 0-2 în deplasare şi 1-0 acasă). Gruparea capitolină are opt prezenţe în Liga Campionilor.

Meciurile de pe teren propriu le dispută pe Stadio Olimpico (72.000 de locuri), arenă pe care o împarte cu rivala Lazio.

În sezonul precedent, AS Roma a terminat pe locul doi în clasamentul Serie A, luptându-se la titlu până în ultima etapă cu Internazionale Milano.

Vedetele "galben-roşiilor" sunt Francesco Totti, Mirko Vucinici, Daniele De Rossi şi brazilianul Adriano, care a fost adus în această vară, dar care s-a accidentat. În lotul romanilor sunt şi trei români, portarii Bogdan Lobonţ şi Alex Pena (promovat în acest an de la Primavera) şi mijlocaşul Adrian Piţ (revenit după împrumutul la Piacenza). La Roma a mai jucat, în trecut, şi căpitanul naţionalei României, Cristian Chivu.

Antrenorul Romei este Claudio Ranieri, în vârstă de 58 de ani. El a mai pregătit echipele Cagliari, SSC Napoli, AC Fiorentina, FC Valencia (unde l-a avut elev pe Adrian Ilie), Atletico Madrid, Chelsea Londra (unde l-a avut sub comandă pe Adrian Mutu), FC Parma şi Juventus Torino.

Ranieri a câştigat ca antrenor Supercupa Europei cu FC Valencia (2004), Cupa Spaniei cu FC Valencia (1998-1999) şi Cupa Italiei cu AC Fiorentina (1995-1996).

Campionatul Italiei va începe în această săptămână, Roma urmând să debuteze pe teren propriu cu formaţia Cesena. Singurul meci oficial din acest sezon este înfrângerea din Supercupa Italiei, scor 1-3, suferită în faţa formaţiei Internazionale Milano.

Bayern Munchen, altă adversară a clujenilor în Grupa E, a fost înfiinţată în anul 1900 şi a cucerit de 22 de ori campionatul naţional şi de 15 ori Cupa Germaniei. Palmaresul internaţional al grupării din Bavaria este la fel de impresionant: Bayern a câştigat de patru ori Cupa Campionilor Europeni/Liga Campionilor (1974, 1975, 1976, 2001), a mai fost finalistă de alte patru ori (1982, 1987, 1999, 2010), a cucerit câte o dată Cupa Cupelor (1967) şi Cupa UEFA (1996) şi a triumfat de două ori în Cupa Intercontinentală (1976 şi 2001).

Culorile echipei sunt roşu şi alb, iar meciurile de pe teren propriu le dispută pe Allianz Arena, un stadion cu o capacitate de 69.000 de spectatori.

Echipa din Munchen este campioana en-titre şi deţinătoarea Cupei Germaniei, iar în sezonul acesta a disputat un singur meci în campionat, învingând pe teren propriu cu scorul de 2-1 pe VfL Wolfsburg.

Formaţia germană a disputat finala ultimei ediţii a Ligii Campionilor, pe care a pierdut-o, cu scorul de 0-2, în faţa echipei Inter Milano.

Antrenorul echipei este, din vara anului 2009, olandezul Louis van Gaal, tehnician care a mai pregătit formaţiile Ajax Amsterdam, cu care a cucerit Cupa UEFA şi Liga Campionilor, FC Barcelona, AZ Alkmaar şi naţionala Olandei.

În lotul echipei se regăsesc numeroase vedete, printre care se numără internaţionalii germani Hans Jorg Butt, Philipp Lahm, Holger Badstuber, Bastian Schweinsteiger, Toni Kroos, Miroslav Klose, Thomas Muller şi Mario Gomez, internaţionalii olandezi Arjen Robben şi Mark van Bommel, internaţionalul croat Ivica Olici, internaţionalul argentinian Martin Demichelis, internaţionalul turc Hamit Altintop şi internaţionalul francez Franck Ribery. Jucătorii olandezi şi cei germani de naţionale au pus umărul serios la rezultatele bune înregistrate de cele două reprezentative la ultima Cupă Mondială, desfăşurată recent în Africa de Sud (Olanda - locul 2 şi Germania - locul 3).

Echipa germană nu a cumpărat niciun jucător în pauza competiţională de vară, dar s-a despărţit de Luca Toni, transferat la Genoa.

Bayern a întâlnit pe Steaua în grupele Ligii Campionilor, în 2008, câştigând ambele întâlniri, scoruri 1-0 la Bucureşti şi 3-0 la Munchen.

A treia formaţie din grupa din care face parte şi CFR Cluj este FC Basel, campioana Elveţiei şi câştigătoarea Cupei, grupare înfiinţată în 1893. FC Basel a câştigat de 13 ori campionatul naţional şi de 10 ori Cupa Elveţiei.

Echipa îşi desfăşoară pe meciurile de pe teren propriu pe Stadionul St. Jacob's Park, cu o capacitate de 42.500. Culorile echipei sunt roşu şi albastru.

După şase etape disputate în această ediţie de campionat, FC Basel este pe locul 3, cu zece puncte (trei victorii, un egal şi două înfrângeri), trei puncte mai puţine decâ liderul FC Lucerna.

Elveţienii au disputat un tur preliminar în ediţia din acest an a Ligii Campionilor, play-off-ul, eliminând pe Şerif Tiraspol, după 1-0 la Basel şi 3-0 în Republica Moldova.

Antrenorul formaţiei este din vara anului 2009 germanul Thorsten Fink, fost jucător la Bayern Munchen.

Mijlocaşii Benjamin Huggel şi Xherdan Shaqiri (18 ani, origine albaneză şi născut în Kosovo), precum şi atacantul Alexander Frei au făcut parte din lotul Elveţiei participant la Cupa Mondială din acest an. De asemenea, Samuel Inkoom a participat cu naţionala Ghanei la CM, la fel Scott Chipperfield, cu Australia. Un alt jucător cunoscut din lotul lui FC Basel este Yapo Gilles Donald Yapi, fost coechipier la FC Nantes cu Viorel Moldovan.

Faza grupelor Ligii Campionilor începe la 14-15 septembrie şi se încheie la 7-8 decembrie.

Material de Traian Terzian, traian.terzian@mediafax.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici