Lance ARMSTRONG, în lacrimi la emisiunea lui Oprah: "Cel mai umilit am fost când am părăsit fundaţia". Americanul vrea să revină în competiţie - VIDEO

Lance Armstrong a mărturisit, în a doua parte a interviului acordat realizatoarei TV Oprah Winfrey, că în toată această perioadă de după apariţia acuzaţiilor privind dopajul său sistematic, s-a simţit cel mai umilit doar atunci când i s-a cerut să renunţe complet la legăturile cu fundaţia pe care a creat-o, Livestrong.

1508 afișări
Imaginea articolului Lance ARMSTRONG, în lacrimi la emisiunea lui Oprah: "Cel mai umilit am fost când am părăsit fundaţia". Americanul vrea să revină în competiţie - VIDEO

LANCE ARMSTRONG: "Cel mai umilit am fost când am părăsit fundaţia Livestrong"

În a doua parte a interviului acordat de Lance Armstrong lui Oprah Winfrey, care s-a difuzat vineri noapte, fostul ciclist a vorbit despre familie, câştiguri, sponsori şi ce urmează să facă mai departe, informează ABC News.

Lance Armstrong a mărturisit că cel mai greu moment pentru el a fost atunci când i s-a cerut să renunţe la conducerea fundaţiei pe care a creat-o pentru lupta împotriva cancerului.

"După acuzaţiile formulate de USADA în octombrie, sponsorii mei - inclusiv Nike, Anheuser Busch and Trek - au început să sune unul câte unul pentru a pune capăr colaborării cu mine. Toţi au renunţat. Dar nu acesta a fost cel mai umilitor moment. Totul scăpase de sub control, totul era un coşmar. Mi-a fost frică că mă vor părăsi cu toţii. Totuşi, nu m-am gândit nicio clipă că mă vor părăsi cel de la fundaţie. Acesta a fost cel mai umilitor moment", a spus Arstrong în partea a doua a interviului.

Armstrong a renunţat la funcţia de preşedinte al fundaţiei înainte de a i se cere să taie orice legături cu Livestrong, fundaţie care funcţionează în prezent independent de fostul ciclist. "Nu cred că a fost ceva de genul: "Avem nevoie să renunţi", ci mai debrabă: "Avem nevoie ca tu să te gândeşti să renunţi singur". A trebuit să mă gândesc mult la asta. Nimeni din familie sau dintre prieteni nu mi-a spus: "Eşti terminat", iar fundaţia a fost pentru mine ca un copil. Să iau decizia de a renunţa a fost foarte greu", a adăugat fostul ciclist.

Lance Armstrong a început să plângă, în timpul interviului, când a vorbit despre fiul său, Luke (13 ani), care l-a apărat public de acuzaţiile că s-ar fi dopat. "Când a început totul, l-am văzut pe fiul meu cum mă apăra şi spunea: "Nu este adevărat ce spuneţi despre tatăl meu. Nu este adevărat". Atunci am ştiut că trebuie să mărturisesc. El nu m-a întrebat niciodată: "Tată, este adevărat?". El pur şi simplu a avut încredere în mine".

Fostul rutier a precizat că în timpul vacanţei de Crăciun le-a mărturisit copiilor săi faptul că s-a dopat: "Le-am spus: "Copii, au fost multe întrebări dacă tatăl vostru s-a dopat sau nu de-a lungul carierei. Am negat tot timpul asta. Am fost întotdeauna arogant şi convingător pe tema asta şi ştiu că din acest motiv voi m-aţi apărat. Dar asta a făcut lucrurile şi mai grele. Vreau să ştiţi că este adevărat (n.r. - că s-a dopat)".

Lance Armstrong a adăugat că mama sa a fost extrem de afectată de scandal.

Fostul rutier a mai declarat că îi este ruşine că s-a dopat de-a lungul carierei sale şi susţine că vrea să revină în competiţie. "Mi-e ruşine de ce am făcut. Este urât", a afirmat fostul rutier.

Armstrong a mai spus că vrea să revină în competiţie, această dorinţă fiind un factor important în decizia de a recunoaşte că s-a dopat.

"Sunt un competitor. Este tot ce am făcut întreaga viaţă. Ador să mă antrenez, ador să alerg, ador să fiu la linia de start. Merit să fiu pedepsit, dar nu cred că merit pedeapsa cu moartea. Nu voi mai participa la Turul Franţei, dar sunt alte lucruri care mi-ar plăcea să le fac. Mi-ar plăcea să alerg la maratonul de la Chicaco la 50 de ani. Şi nu pot face acest lucru", a spus rutierul.

De asemenea, el a negat că ar fi oferit mită agenţiei americane antidoping (Usada). ''Nu este adevărat'', a spus Armstrong, atunci când Oprah l-a întrebat despre cei 250.000 de dolari pe care şeful Usada, Travis Tygart, a afirmat că rutierul a vrut să-i doneze instituţiei în 2004.

"Nu există aşa ceva în raportul de 1000 de pagini al Usada. De ce? Nu este adevărat, Oprah. Am întrebat în jurul meu dacă a oferit cineva aceşti bani.. Dacă s-ar f oferit, aş fi ştiut", a mai spus el.

În prima parte a interviului, difuzată joi noapte, Armstrong a recunoscut pentru prima dată că s-a dopat în cariera lui care cuprinde şapte titluri în Turul Franţei.

Întrebat de Oprah dacă a luat substanţe interzise, Lance Armstrong a răspuns afirmativ, confirmând apoi că a luat EPO şi alte produse.

Armstrong a mărturisit şi de ce nu a spus adevărul până acum. "Pentru cei mai mulţi oameni e prea târziu şi asta e din vina mea. Văd situaţia ca pe o minciună mare care s-a repetat de multe ori".

"Era posibil să câştigi fără să te dopezi?", l-a mai întrebat Oprah.

"În acea generaţie, nu. Nu eu am inventat cultura asta, dar nici nu am încercat să o opresc", a răspuns Armstrong.

"Voiam să câştig cu orice preţ. Când am fost diagnosticat cu cancer, aş fi făcut orice ca să supravieţuiesc. Am adoptat atitudinea asta şi în ciclism, cu orice preţ, iar asta nu a fost un lucru bun", a explicat Lance Armstrong.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici