LPF: Supercupă între câştigătoarele Cupei României şi Cupei Ligii, iar învingătoarea să joace în LE

LPF va propune FRF ca Supercupa să se dispute între câştigătoarele Cupei României şi Cupei Ligii, iar învingătoarea să obţină dreptul de a participa în Liga Europa, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, secretarul general Justin Ştefan.

194 afișări
Imaginea articolului LPF: Supercupă între câştigătoarele Cupei României şi Cupei Ligii, iar învingătoarea să joace în LE

LPF: Supercupă între câştigătoarele Cupei României şi Cupei Ligii, iar învingătoarea să joace în LE (Imagine: Shutterstock)

Acesta a explicat că schimbarea modalităţii de disputare a Supercupei, în care în prezent se întâlnesc deţinătoarea titlului naţional şi câştigătoarea Cupei României, va creşte importanţa Cupei Ligii, competiţie nou înfiinţată.

"O propunere pe care o vom înainta este aceea ca Supercupa României să fie cea care dă participanta în Liga Europa. Iar Supercupa ar trebui să se joace între câştigătoarea Cupei României şi câştigătoarea Cupei Ligii. Vrem să creştem ca importanţă Cupa Ligii de aceea este necesar să i se dea şansa câştigătoarei de a participa într-o cupă europeană. Vom deschide un dialog cu UEFA pentru a întreba dacă este în regulă ca echipa câştigătoare a Supercupei să participe de pe ultimul loc oferit României în Liga Europa. În măsura în care răspunsul este pozitiv atunci vom înainta propunerea către Comitetul Executiv al FRF", a spus oficialul LPF.

În ceea ce priveşte schimbarea sistemului competiţional al Ligii I, Justin Ştefan a menţionat că un campionat cu 14 echipe este mai atractiv decât cel cu 18. "Restructurarea competiţiei este foarte importantă pentru că am văzut că în 18 echipe este din ce în ce mai greu. Am auzit argumente că România are 20 de milioane de locuitori, dar noi nu trebuie să ne raportăm doar la populaţie. Noi trebuie să ne raportăm la forţa economică a României, care este din ce în ce mai slabă, şi la interesul pentru fotbal. Analizând aceste două lucruri am considerat că un campionat cu 14 echipe este suficient. Mă bucură solidaritatea cluburilor pentru că au înţeles, mai presus de interesul individual, că astfel va fi mai bine pentru competiţia sportivă", a spus Ştefan.

El a explicat că noul sistem, propus de Adunarea Generală a LPF pentru a fi supus votului în Comitetul Executiv al FRF, prevede retrogradarea directă a ultimelor două echipe din play-out, iar ocupanta antepenultimului loc va disputa un baraj de menţinere/retrogradare cu echipa clasată pe locul 3 în Liga a II-a. "În ediţia 2015-2016 vor fi 14 echipe care vor disputa un sezon regulat după care primele şase vor disputa un play-off, iar ultimele opt un play-out. Vor retrograda două, plus încă o retrogradată ca urmare a unui baraj ce se va disputa între ocupanta locului 12 din Liga I cu ocupanta locului 3 din Liga a II-a", a afirmat Justin Ştefan.

Referitor la punctaj, LPF va susţine modelul belgian care prevede ca echipele să intre în play-off şi play-out cu jumătate din punctele câştigate în sezonul regulat. "Legat de modul în care echipele vor intra cu punctele în play-off sau play-out, am analizat iniţial modelul din prezent din Liga a II-a, unde se intră cu punctele obţinute de echipe în meciurile directe. Cred însă că modelul belgian îl vom avea în vedere şi vom încerca să îl implementăm. Acest model belgian prevede ca echipele să intre cu jumătate din punctele obţinute în sezonul regulat. Asta înseamnă că un club are interes pentru fiecare meci din sezonul regulat. Pentru că altfel, dacă ştie ce echipe intră în play-off, nu va fi interesat de celelalte meciuri, îşi va menaja jucătorii şi poate îi trece prin minte şi altceva. Vom încerca să găsim modelul cel mai echitabil, iar după mintea noastră modelul belgian este acesta", a precizat Justin Ştefan.

Membrii Adunării Generale a Ligii Profesioniste de Fotbal au votat, marţi, în unanimitate, propunerea schimbării sistemului competiţional al Ligii I, din sezonul 2015-2016, într-unul cu 14 echipe şi cu sistem play-off şi play-out, propunere ce urmează a fi analizată de Comitetul Executiv al FRF din 28 mai.

LPF va propune şi schimbarea sistemelor competiţionale din eşaloanele inferioare: Liga a II-a cu o serie de 20 de echipe din care retrogradează 4 şi promovează 2 direct, plus disputarea unui baraj între a treia clasată şi ocupanta antepenultimului loc din Liga I, iar Liga a III-a cu patru serii a câte 18 echipe din care promovează 4 şi retrogradează 16.

În acest moment, Liga I se desfăşoară după sistemul campionat cu 18 echipe. Liga a II-a are în prezent două serii a câte 12 echipe, iar Liga a III-a are şase serii a câte 12 echipe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici