Manea: Este o mare măgărie ce se întâmplă cu licenţierea, Duru are ceva cu Rapid

Preşedintele Nicolae Manea a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că directorul de licenţiere Viorel Duru "are ceva cu Rapid" şi a catalogat decizia Comisiei de Apel a Sistemului Naţional de licenţiere de a respinge dosarul grupării giuleştene drept "o mare măgărie".

67 afișări
Imaginea articolului Manea: Este o mare măgărie ce se întâmplă cu licenţierea, Duru are ceva cu Rapid

Nicolae Manea (Imagine: Eduard Andrei/Mediafax Foto)

"Înclin să cred că domnul Duru are ceva cu Rapid. Este vorba de răutate, nu ne suportă. Eu ştiu ce are Duru în căpăţâna aia de macrocefal? Am vorbit de foarte multe ori cu el, ultima oară mi-a zis să stau liniştit. Şi am stat foarte liniştit. Am mai avut o discuţie şi la domnul Sandu în birou şi atunci mi-a zis că nu e corect faţă de celelalte cluburi. Şi am izbucnit: «Ce nu e corect, atunci îmi explici şi mie cum Pandurii Târgu Jiu a retrogradat de două ori şi a rămas în Liga I? Poţi să îmi explici cum Gloria Bistriţa s-a salvat pe plan sportiv şi pentru 70.000 de euro ai trimis-o în Liga a II-a, când alte cluburi aveau datorii de zeci de milioane de euro?» Şi atunci a tăcut. Este o mare nedreptate ce se întâmplă, o mare măgărie", a spus preşedintele FC Rapid.

Manea susţine că FC Rapid se poate susţine financiar în Liga I pentru că are de încasat în acest an 1,7 milioane de euro din prejudiciul care va fi recuperat ca urmare a deciziei instanţei în Dosarul Transferurilor, din suma de transfer a lui Alexandru Ioniţă II la Astra Giurgiu şi din banii care revin clubului din drepturile TV ca nou-promovată. "Domnul Duru a spus că «a estimat» că Rapid nu poate să continue în Liga I. Cum a estimat dânsul? Pentru că Rapid are de primit vreo 300.000 de euro de la Astra (n.r. - din transferul lui Alexandru Ioniţă II), avem sponsori, apoi sunt cei 800.000 de euro din drepturile TV, apoi instanţa a considerat că domnul Copos a prejudiciat clubul cu 600.000, bani care trebuie să vină la Rapid ... dar cu toate astea domnul Duru a «estimat» că nu putem face faţă în Liga I din punct de vedere financiar şi că domnul Copos nu poate plăti că este unde este. Asta deşi firmele domnului Copos funcţionează în continuare, deci de ce nu se ia în considerare? Domnul Duru a spus că Dinamo l-a păcălit... Păi cum adică? Adică au fost deştepţi, au luat licenţa şi după aia au intrat în insolvenţă? Să zicem că era aşa cum a «estimat» domnul Duru şi nu ne puteam menţine în Liga I ce se întâmpla? Ne duceam în B, era vina noastră nu a domnului Duru", a explicat Manea.

El susţine că Rapid a devenit "bătaia de joc" a tuturor în fotbalul românesc, precizând că noua conducere a FRF "tace mâlc" şi lasă comisia de licenţiere să ia decizii contrare recomandărilor UEFA. "Onorata comisie, condusă de onoratul domn Duru, a găsit de cuviinţă să nu acorde licenţa Rapidului pentru a doua oară consecutiv. Nu suntem singurul club care are datorii către jucători, dacă ar veni un supervizor să ia din nou toate dosarele îşi va da seama că nu numai Rapid e în această situaţie. UEFA a transmis să nu se mai retrogradeze echipele care promovează pe plan sportiv dar nu s-a ţinut cont de asta. Rapid a ajuns bătaia de joc a fotbalului românesc. Rapid câştigă pe teren, pentru ca apoi să piardă la masa verde. S-au schimbat lucrurile la federaţie, au venit oameni noi, acum ce facem, mergem pe aceeaşi linie împotriva Rapidului? Cu ce au venit nou aceşti oameni la FRF? Văd că toată lumea tace mâlc, iar un domn şi o comisie iau nişte decizii care te lasă fără grai. Domnul Duru a spus că dacă Universitatea Cluj îşi ia licenţa la TAS îşi dă demisia. Şi-a dat demisia cumva? De ce în cazul U Cluj federaţia nu s-a apărat la TAS, iar în cazul Rapid a anunţat deja că se va apăra. Nu cumva e premeditat? Judecăm la fel sau cum? O să mergem şi noi la TAS şi o să ne apărăm până în pânzele albe. Cum a revenit Chiajna aşa putem să revenim şi noi în Liga I. Avem timp 21 de zile să depunem apelul la TAS şi să plătim acele taxe pentru a ne apăra", a menţionat oficialul FC Rapid.

Nicolae Manea susţine că majoritatea grupărilor din Liga I care au primit licenţa nu a depus la dosar contracte de împrumut ale patronilor, aşa cum Viorel Duru a cerut FC Rapid. "Domnul Duru spune că o să vină şi alte datorii la Rapid... De unde ştie dânsul că vor veni şi altele? A zis că Rapid trebuie să îi dea banii şi lui Codrea, de unde ştie dânsul că tribunalul i-a respins lui Codrea contestaţia? E şi avocat, e şi judecător, ce este el? A zis că Rapid a trimis scrisoare de intenţie şi nu contract de împrumut din partea patronului, păi îl întreb şi eu acum toţi patronii de la cluburule cu licenţă au trimis contracte? Să facem ca în străinătate atunci, să joace şi să ia licenţa doar cine îşi bagă în bancă bugetul pentru sezonul viitor", a spus el.

Fotbalul românesc este mai aproape de faliment ca niciodată, este de părere Manea. "Pentru ca FRF să ia un milion de la UEFA a ales licenţa cu cele mai drastice condiţii, asta într-o ţară ca România. Fotbalul românesc e mai aproape de faliment cum nu îşi închipuie nimeni. Dispar echipe pe bandă, la fel şi oameni de afaceri din fotbal. Dar oricât de mulţi ne vor răul, noi nu o să ne lăsăm. Acum băieţii sunt la un grătar, mănâncă, beau o bere, asta e familia noastră. Sunt momente foarte grele, ne-a decapitat această comisie de licenţiere, dar nu o să ne lăsăm. Mie nu îmi pare rău că Universitatea Craiova (n.r. - CSU Craiova) a primit licenţa, dar a primit-o corect?", a afirmat Nicolae Manea.

Întrebat dacă cere demisia lui Viorel Duru, Manea a răspuns: "Eu cer să se desfiinţeze această licenţă. Să se găsească alte variante pentru fotbalul din România. Eu vă spun că dintre toate cluburile trei sferturi nu trebuiau să ia licenţa. Sunt echipe cu datorii mult mai mare decât Rapid şi sunt foarte bine în Liga I. Dacă i-aş da domnului Duru un abonament pe Giuleşti ar însemna să îl execut. Şi nu vreau să se întâmple asta".

În opinia lui Nicolae Manea, FC Clinceni, grupare care ar urma să ia locul FC Rapid în Liga I, nu trebuia să primească licenţa. "Acest domn Duru judecă cu două unităţi de măsură şi nu este corect. Comisia nu ţine cont că în regulament scrie clar că o echipă îşi schimbă numele şi sediul nu poate primi licenţă de Liga I şi timp de trei ani nu poate să promoveze. Această echipă a Clinceniului intră nemeritat în Liga I în locul nostru, dacă decizia rămâne aşa. Şi o să mai facă o neregulă, îşi schimbă din nou numele în Piteşti 1953, cu palmares cu tot. Păi unde suntem aici? De ce nu se respectă legile şi regulamentele", a adăugat Manea.

FC Rapid are de recuperat o sumă de bani de la fostul preşedinte, Dinu Gheorghe. "Domnul Dinu Gheorghe are să dea bani la Rapid pentru că nu a onorat nişte deconturi. Atunci când era la Rapid a primit banii şi nu a adus documente justificatoare. Pentru asta are dânsul să dea bani la Rapid", a explicat Manea.

Comisia de Apel a Sistemului Naţional de licenţiere a respins, sâmbătă, dosarul FC Rapid privind acordarea licenţei pentru ediţia 2014-2015 a Ligii I, decizia fiind definitivă şi executorie pe plan naţional. Ultima cale de atac a FC Rapid este Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. În cazul în care Rapid primeşte un răspuns negativ şi de la TAS, în Liga I va promova în locul său FC Clinceni.

La 10 mai, instanţa de fond a Sistemului Naţional de licenţiere din cadrul FRF a respins dosarul FC Rapid din cauza datoriilor în valoare de 900.000 de euro către foştii jucători Julio Cesar şi Daniel Paulista. După o săptămână, la 17 mai, Comisia de Apel a motivat respingerea dosarului prin faptul că FC Rapid a prezentat doar promisiuni de finanţare şi nu un contract de împrumut din partea acţionarului majoritar care să demonstreze existenţa unor surse ferme de bani.

Formaţia Rapid evoluează în prezent în Liga a II-a, acolo unde a fost retrogradată în vara anului 2013 printr-o decizie a TAS. Instanţa de la Lausanne a decis atunci că Rapid, care câştigase barajul de menţinere în primul eşalon cu Concordia Chiajna, nu poate evolua în Liga I având în vedere că nu îndeplinise condiţiile de licenţiere pentru sezonul 2013-2014.

Cu patru etape înainte de finalul sezonului, FC Rapid se află pe locul doi în clasamentul play-off-ului Seriei I a eşalonului secund, poziţie care îi permite să promoveze din punct de vedere sportiv în Liga I.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici