Maria Spirescu, depistată pozitiv în 2005, ar putea reprezenta Bulgaria la JO-2010

Sportiva Maria Spirescu, fostă campioană mondială de tineret la bob, depistată pozitiv la un control antidoping în 2005, ar putea reprezenta Bulgaria la viitoarea ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă, Vancouver-2010, a declarat secretarul general al Federaţiei Române de Bob şi Sanie, Ion Duminicel.

7 afișări

Spirescu, în vârstă de 27 de ani, era considerată o speranţă a bobului românesc după ce, în ianuarie 2005, împreună cu Viorica Ţigău, a cîştigat, medalia de aur la Campionatele Mondiale de Bob pentru tineret de la Winterberg, Germania. În vara aceluiaşi an însă, Maria Spirescu a fost depistată pozitiv la un control antidoping, fiind suspendată timp de doi ani.

Suspendarea Mariei Spirescu a expirat în acaestă vară, dar sportiva a făcut demersuri pentru a reprezenta o altă ţară în competiţiile internaţionale. Potrivit secretarului general al FR de Bob şi Sanie, motivul pentru care Spirescu a ales această soluţie este regula impusă de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, potrivit căreia un sportiv depistat pozitiv nu mai poate fi inclus niciodată în lotul olimpic. "Cred că ea îşi doreşte să meargă la JO de la Vancouver şi cum din partea României este imposibil, a ales să reprezinte Bulgaria. Este o situaţie tristă şi dureroasă pentru noi, căci este posibil ca, pe viitor, la Campionatele Mondiale, sportivele noastre să fie învinse de Maria Spirescu", a declarat, pentru MEDIAFAX, Ion Duminicel.

Oficialul român a adăugat că federaţia bulgară de specialitate a cerut în scris forului român să îşi dea acordul pentru ca Spirescu să reprezinte Bulgaria. "Am fost de acord, nu aveam de ce să ne opunem, având în vedere că pentru România ea nu ar fi putut participa niciodată la Jocurile Olimpice. Ca să poată concura pentru Bulgaria în 2010, cred că trebuie să obţină cetăţenia cel târziu anul acesta. Nu ştiu exact care sunt condiţiile bulgarilor de acordare a cetăţeniei, dar bănuiesc că a ales această ţară pentru că formalităţile sunt probabil mai rapide. În plus, Bulgaria a investit foarte mult într-un program de dezvoltare a sporturilor de iarnă", a afirmat Duminicel.

Maria Spirescu a făcut mai multe teste antidoping în acest an, comandate de FR de Bob şi Sanie, toate fiind negative. Duminicel a precizat că federaţia română a încercat să obţină de la COSR o excepţie de la regulă, care să-i permită Mariei Spirescu să meargă la JO-2010 pentru România. "Demersurile noastre au eşuat, poziţia COSR în privinţa sportivilor depistaţi pozitiv fiind foarte fermă", a spus oficialul FRBS.

Duminicel a mai spus că, din discuţiile cu sportiva, aceasta se simţea frustrată că nu a primit o a doua şansă, având în vedere că mulţi sportivi din alte ţări, suspendaţi pentru dopaj, şi-au putut continua ulterior cariera. Potrivit lui Duminicel, chiar şi actualul partener de antrenamente al Mariei Spirescu, un sportiv bulgar, se află în aceeaşi situaţie.

Contactată telefonic, Maria Spirescu a confirmat că se află în tratative pentru a reprezenta Bulgaria în competiţiile internaţionale, dar nu a dorit să dea mai multe detalii.

Secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, a declarat că nu ştie nimic despre cazul Mariei Spirescu şi că forul olimpic român nu a fost informat că sportiva doreşte să concureze pentru Bulgaria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici