Marica: E crunt şi trist că România se află sub Estonia în clasamentul FIFA

Atacantul Ciprian Marica a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că este "crunt şi trist" faptul că echipa naţională a României ocupă doar locul 57 în clasamentul FIFA, sub Estonia, adversara din partida programată, vineri, în preliminariile CM 2014, aflată pe poziţia 55.

533 afișări
Imaginea articolului Marica: E crunt şi trist că România se află sub Estonia în clasamentul FIFA

Ciprian Marica (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"E crunt şi trist ce spune statistica. Înseamnă că noi trebuie să arătăm pe teren că suntem mai buni. Începem o nouă campanie şi trebuie să debutăm cu dreptul. În aceste două meciuri trebuie să luăm şase puncte", a spus Marica.

Întrebat cine este de vină pentru clasarea slabă a primei reprezentative, atacantul a răspuns: "Noi toţi suntem de vină. Naţionala nu e a unuia sau altuia, anumite decizii sunt luate de antrenor, dar până la urmă în teren intrăm noi, jucătorii. Suporterii care nu ne susţin sau care nu vin la meciuri iarăşi au un efect negativ. Declaraţiile negative ale conducătorilor iarăşi se răsfrâng asupra jocului. Aşa că eu cred că toţi suntem vinovaţi de situaţia în care suntem. Cred că şi presa e vinovată câteodată pentru crearea divergenţelor în lot sau pentru ridicarea în slăvi a străinilor şi denigrarea românilor".

Jucătorul formaţiei Schalke 04 este convins că România este mai valoroasă decât Estonia. "Suntem într-un moment dificil cu naţională după înfrângerea din Slovenia, dar cred că e un prilej foarte bun să demonstrăm că suntem o echipă tânără, care poate câştiga în Estonia. Personal, consider că suntem peste Estonia. Nici nu există comparaţie, echipa Estoniei se va apăra şi va încerca să facă antijoc, chiar dacă va evolua acasă. Noi va trebui să atacăm pentru că mergem acolo să câştigăm. De aceea trebuie să fim atenţi să nu fim surprinşi pe contraatac. E clar că trebuie să câştigăm fără să ne gândim la alte lucruri", a explicat el.

În clasamentul FIFA-Coca Cola pe luna august, dat publicităţii, miercuri, pe site-ul oficial al forului fotbalistic mondial, echipa naţională a României a coborât şase locuri şi se află pe poziţia 57, cu 542 de puncte.

Adversarele României în grupa D a preliminariilor Cupei Mondiale din 2014 ocupă următoarele poziţii: Olanda - locul 8 (1.044 de puncte), Turcia - locul 35 (678 de puncte), Ungaria - locul 37 (663 de puncte), Estonia - locul 55 (572 de puncte), Andorra - locul 199 (15 puncte).

Pe de altă parte, atacantul Ciprian Marica a declarat că selecţionerul Victor Piţurcă a pus o presiune în plus asupra componenţilor lotului când a afirmat că partidele cu Estonia şi Andorra sunt cruciale şi a precizat că jucătorii nu aveau nevoie de aşa ceva.

"Am citit şi declaraţiile lui nea Piţi care pun iarăşi o presiune. Noi suntem conştienţi de miza acestor meciuri, nu mai avem nevoie de o presiune în plus din partea presei sau a antrenorului. Nea Piţi a spus că sunt cruciale meciurile... Dacă, Doamne-fereşte, noi nu reuşim să câştigăm în Estonia se poate foarte bine să câştigăm în Turcia sau în Olanda. Orice e posibil în fotbal. Adică nu poţi să pleci de la primul meci cu o presiune în plus că dacă vom pierde, că este crucial şi aşa mai departe", a afirmat atacantul echipei naţionale.

Marica susţine că oamenii de fotbal încearcă o "destabilizare" a grupului de jucători de la echipa naţională. "Acum, chiar este un alt început, este o nouă campanie, trebuie să fim puternici şi alături de presă. Jucătorii tineri au nevoie de curaj şi încredere din partea dumneavoastră. Văd în ziare diverse declaraţii, cu care eu sunt obişnuit, dar momentul este unul foarte delicat. Exact acum când este un noi început şi toată lumea se aşteaptă să facem performanţă, văd tot felul de declaraţii negative. Se încearcă iarăşi o destabilizare a grupului, că de ce sunt prea mulţi jucători de la Steaua... Cred că astfel de comentarii nu îşi au rostul. Până la urmă trebuie să îi ajutăm pe aceşti jucători noi şi să îi susţinem. Pentru că echipa naţională e anoastră, a tuturor, nu a lui Victor Piţurcă sau a altcuiva", a explicat Ciprian Marica.

Întrebat ce le transmite oamenilor de fotbal care critică prima reprezentativă, atacantul a răspuns: "Le transmit că ar trebui să mai facă ceva şi pentru naţională nu numai contra. Prin declaraţiile lor transmit o stare negativă şi o tensiune în cadrul lotului, ceea ce nu este benefic grupului. Nea Piţi ne-a spus anumite lucruri la şedinţa tehnică, ne-a spus realitatea din partea dânsului, pentru a nu exista tensiuni sau neînţelegeri".

Deşi obiectivul fixat de conducerea FRF echipei naţionale este calificarea la Euro 2016, Ciprian Marica susţine că ţelul său este participarea la CM 2014. "Vreau să cred că putem să ne calificăm la Mondiale. Suntem într-o grupă grea, startul e important. Sunt puţin îndoit după eşecul din Slovenia, dar sunt încrezător. Până la urmă a fost benefic acel rezultat din Slovenia, ne-a adus cu picioarele pe pământ chiar dacă pentru cei tineri a fost un semn de întrebare. Eu zic însă că a fost un duş rece foarte binevenit, ca să ne trezească ca să jucăm cu mai mare dăruire şi mai mult curaj. Pentru mine Campionatul Mondial din Brazilia este ţelul principal", a adăugat Marica.

În ceea ce îl priveşte pe Mircea Sandu, atacantul primei reprezentative speră ca acesta să se răzgândească referitor la decizia de a nu mai candida pentru un nou mandat la conducerea FRF. "Sper ca domnul Mircea Sandu să se mai gândească în ceea ce priveşte retragerea. A dus naţionala la atâtea turnee finale... Sau dacă o face până la urmă, să predea ştafeta cu brio unuia care să facă treaba cel puţin la fel de bine. Dar dacă ne calificăm la Mondiale nu se mai retrage, cine ştie?", a afirmat Marica.

Echipa naţională a României întâlneşte în primele două meciuri din cadrul preliminariilor Cupei Mondiale 2014, Estonia, în deplare, la 7 septembrie, de la ora 21.00, respectiv Andorra, pe Arena Naţională din Bucureşti, la 11 septembrie, de la ora 20.30.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici