Măsuri noi la FIFA: desecretizarea salariilor şi maxim 3 mandate a câte 4 ani pentru preşedinte

Mai multe măsuri pentru reformarea Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA) au fost votate, vineri, în cadrul Congresului Extraordinar, de la Zurich, unde se va alege şi noul preşedinte al forului.

307 afișări
Imaginea articolului Măsuri noi la FIFA: desecretizarea salariilor şi maxim 3 mandate a câte 4 ani pentru preşedinte

Măsuri noi la FIFA: desecretizarea salariilor şi maxim 3 mandate a câte 4 ani pentru preşedinte (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Noile măsuri adoptate de Congresul Extraordinar al FIFA sunt: desecretizarea salariilor, un preşedinte poate conduce forul cel mult trei mandate a câte patru ani, separarea funcţiilor politice şi de conducere, un nou Consiliu FIFA, promovarea femeilor în fotbal, respectarea drepturilor omului.

Noul Consiliu urmează să înlocuiască actualul Comitet Executiv şi va include o femeie din partea fiecărei confederaţii.

"Suntem fermi să punem lucrurile la punct, astfel încât atenţia să se mute, din nou, la fotbal. Acum începe munca grea de a recâştiga încrederea şi de a îmbunătăţi situaţia. Va fi creat un sistem mai puternic şi mai diversificat de conducere, care va oferi o fundaţie solidă fotbalului, pentru a prospera, şi care va împiedica, pe viitor, lucrurile negative", a declarat Issa Hayatou, preşedinte interimar al FIFA, citat de BBC.

Vineri, va fi ales succesorul lui Sepp Blatter, implicat, în 2015, în scandalul de corupţie care a vizat forul mondial. Cei cinci candidaţi înscrişi pentru funcţia de preşedinte FIFA sunt Salman Bin Ebrahim Al Khalifa, Gianni Infantino, Ali Bin Al Hussein, Tokyo Sexwale şi Jerome Champagne.

Unul dintre cei cinci candidaţi va deveni al nouălea preşedinte ales al FIFA în cei 112 ani de existenţă ai instituţiei. Modalitatea de vot: pentru a deveni preşedinte din primul tur, un candidat are nevoie de două treimi din voturile exprimate în secret. Dacă nu este îndeplinit acest criteriu, concurentul cu voturile cele mai puţine va fi eliminat. Din turul secund, va fi necesară o majoritate simplă. Se va vota până când va fi ales preşedintele dintre ultimii doi candidaţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici