Măsuri stricte de securitate la aprinderea flăcării olimpice

Ceremonia de aprindere a flăcării olimpice a JO de la Beijing va avea loc, luni, la Olimpia, în condiţii stricte de securitate, autorităţile din Grecia temându-se ca opozanţii regimului chinez să nu provoace incidente.

64 afișări
Imaginea articolului Măsuri stricte de securitate la aprinderea flăcării olimpice

Măsuri stricte de securitate la aprinderea flăcării olimpice (Imagine: Mediafax Foto)

Guvernul elen a anunţat că va lua toate măsurile necesare pentru a proteja ceremonia, la zece zile după ce o serie de revolte din Tibet au fost reprimate cu violenţă de chinezi, ceea ce a provocat numeroase proteste în întreaga lume şi a dus la ideea boicotării Jocurilor Olimpice.

Începând de luni, flacăra olimpică va parcurge 1.528 de kilometri pe teritoriul Greciei, după care va fi înmânată, la Atena, în data de 30 martie, autorităţilor chineze.

La ceremonia de aprindere a flăcării vor fi prezenţi, între alţii, responsabilul chinez al Comitetului de Organizare a JO, Liu Qi, şi preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Jacques Rogge.

Fără să ofere alte detalii, poliţia elenă a anunţat că dispozitivul de securitate de la ceremonie va fi la fel ca acela de la Jocurile Olimpice de la Atena, din 2004. Atunci, accesul în Olimpia a fost restricţionat, au fost amplasate filtre de securitate şi a fost folosit un contingent numeros de poliţişti. Ministerul Ordinii Publice a anunţat, vineri, că va interzice publicului să folosească pancarde şi bannere şi orice obiecte care ar putea fi folosite pe post de proiectile. De asemenea, poliţia va supraveghea aeroporturile din Grecia pentru a-i repera pe eventualii manifestanţi.

Ceremonia de luni va dura aproximativ 30 de minute şi va fi inspirată din antichitatea greacă, urmând să includă cântece, dansuri şi, pentru prima dată, muzică instrumentală live. Flacăra va fi aprinsă de o "mare preoteasă", cu ajutorul unei oglinzi parabolice. Primul sportiv care va purta flacăra olimpică va fi grecul Alexandros Nikolaidis, medaliat cu argint la taekwondo la JO de la Atena, iar acesta va preda ştafeta înotătoarei chineze Luo Xuejuan, medaliată cu aur în acelaşi an.

Flacăra va parcurge apoi 137.000 de kilometri pe cinci continente, iar la 8 august va ajunge pe stadionul naţional din Beijing.

Parcursul flăcării olimpice va fi următorul:

24 martie: Aprinderea flăcării, la Olimpia;

25-29 martie: Tur al Greciei, apoi sosire la Atena;

30 martie: Flacăra va fi înmânată organizatorilor chinezi ai JO, pe stadionul unde s-a desfăşurat competiţia din 1896;

31 martie: Ceremonie de primire a flăcării la Beijing;

2 aprilie: Almaty (Kazahstan);

3 aprilie: Istanbul (Turcia);

5 aprilie: Sankt-Petersburg (Rusia);

6 aprilie: Londra (Anglia);

7 aprilie: Paris (Franţa);

9 aprilie: San Francisco (SUA);

11 aprilie: Buenos Aires (Argentina);

13 aprilie: Dar es Salaam (Tanzania);

14 aprilie: Mascate (Oman);

16 aprilie: Islamabad (Pakistan);

17 aprilie: Bombay (India);

19 aprilie: Bangkok (Thailanda);

21 aprilie: Kuala Lumpur (Malaysia);

22 aprilie: Jakarta (Indonezia);

24 aprilie: Canberra (Australia);

26 aprilie: Nagano (Japonia);

27 aprilie: Seul (Coreea de Sud);

28 aprilie: Phenian (Coreea de Nord);

29 aprilie: Ho Chi Min (Vietnam);

2 mai: Hong Kong;

3 mai: Macao;

4 mai - 7 august: Flacăra va parcurge teritoriul Chinei, urmând să treacă şi prin Tibet, în perioada 19-21 iunie;

8 august: Sosire la stadionul olimpic din Beijing.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici