Max Verstappen a devenit cel mai tânăr pilot din istoria Formulei 1

Olandezul Max Verstappen de la echipa Toro Rosso a devenit la 17 ani şi 166 de zile cel mai tânăr pilot din istoria Formulei 1, după ce a luat startul, duminică, în Marele Premiu al Australiei, prima etapă a Campionatului Mondial de Formula 1.

185 afișări
Imaginea articolului Max Verstappen a devenit cel mai tânăr pilot din istoria Formulei 1

Max Verstappen a devenit cel mai tânăr pilot din istoria Formulei 1 (Imagine: AP/Mediafax Foto)

Din nefericire, fiul fostului pilot de Formula 1 Jos Verstappen nu a trecut linia de sosire, fiind nevoit să abandoneze în turul 34/58, din cauza unor probleme tehnice la monopostul său.

Înaintea lui Verstappen, spaniolul Jaime Alguersuari deţinea recordul de cel mai tânăr pilot de Formula 1, el debutând la 19 ani şi 125 de zile.

Colegul lui Verstappen de la Toro Rosso, Carlos Sainz jr, 20 de ani, fiul unui alt fost pilot, dublul campion mondial de raliuri Carlos Sainz, a încheiat pe locul 9 cursa australiană, fiind recompensat cu două puncte în clasament.

Brazilianul Felipe Nasr, 22 de ani, de asemenea debutant, a reuşit să ocupe locul 5 la Melbourne şi să acumuleze zece puncte. Astfel, pilotul echipei Sauber a înregistrat una dintre cele mai bune performanţe pentru un debutant.

Marele Premiu al Australiei s-a desfăşurat, duminică, în condiţii speciale, doar 15 piloţi luând startul. Echipa Manor nu a participat nici la antrenamente, nici la calificări, pentru că nu a putut să pregătească monoposturile, în timp ce finlandezul Valtteri Bottas (Williams) a acuzat dureri la spate şi a fost spitalizat sâmbătă. În această situaţie, 17 piloţi erau abilitaţi să ia startul la Melbourne, însă doar 15 s-au regăsit pe grilă şi numai 11 au trecut linia de sosire.

Danezul Kevin Magnussen (McLaren Honda), cel care trebuia să-l înlocuiască pe spaniolul Fernando Alonso, accidentat, şi rusul Danil Kviat (Red Bull) au abandonat în turul de formare. Apoi venezuelanul Pastor Maldonado (Lotus) a fost victima unul accident în turul I, iar colegul său, francezul Romain Grosjean, s-a retras la boxe din cazua unor probleme tehnice, în turul 2.

La rândul lor, Max Verstappen şi Kimi Raikkonen (Ferrari) au fost nevoiţi să-şi parcheze maşnile pe marginea pistei, în turul 34, respectiv 41. Deşi au exersat peste 2.000 de opriri la boxe înaintea sezonului, mecanicii Ferrari nu au fixat bine roată stângă din spatele maşinii lui Raikkonen, iar finlandezul a abandonat la scurt timp după ce a părăsit standurile echipei italiene.

La fel ca în 2014, Formula 1 este dominată fără probleme de Mercedes. Campionul mondial en titre, britanicul Lewis Hamilton, a câştigat, duminică, a 34-a cursă din carieră, cu un avans de o secundă şi trei zecimi în faţa coechipierului său, germanul Nico Rosberg. Transferat în această iarnă la Ferrari, germanul Sebastian Vettel, a trecut linia de sosire pe locul 3, la peste o jumătate de minut de învingător.

Interviurile pe podiumul de premiere l-au avut ca moderator pe actorul american Arnold Schwarzenegger, care a provocat câteva momente amuzante. "Credeam că eşti mai înalt", i-a spus Hamilton lui Schwarzenegger, iar acesta din urmă a replicat: "Nu mi-am pus tocurile".

La final, Schwarzenegger i-a cerut câştigătorului cursei să spună împreună cu el "I'll be back!", celebra replică din filmul Terminatorul.

A doua etapă a CM de Formula 1, Marele Premiu al Malaysiei, va avea loc între 27 şi 29 martie, la Sepang.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici