McLaren-Mercedes, la a doua dublă consecutivă

Piloţii Lewis Hamilton şi Jenson Button s-au clasat în această ordine pe primele două locuri ale Marelui Premiu al Canadei şi au adus echipei lor McLaren-Mercedes a doua dublă consecutivă, după cea înregistrată în urmă cu două săptămâni la Istanbul.

15 afișări
Imaginea articolului McLaren-Mercedes, la a doua dublă consecutivă

McLaren-Mercedes, la a doua dublă consecutivă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dacă la Marele Premiu al Turciei Hamilton şi Button au primit un cadou de la rivalii lor de la Red Bull, de data aceasta meritul celor doi britanici în performanţa înregistrată a fost în proporţie de sută la sută. Deşi nu s-au aflat tot timpul în prim-plan, ei au folosit strategia potrivită şi au controlat cursa chiar şi de la distanţă, forţând exact când a trebuit şi profitând la maximum de orice eroare a concurenţilor lor.

Hamilton a ocupat prima poziţie a grilei de start, reuşind pentru prima dată în acest sezon să spargă dominaţia Red Bull în calificări. Sebastian Vettel şi Mark Webber au acaparat totuşi următoarele două locuri, în faţa lui Fernando Alonso şi a lui Button, dar australianul a fost astfel retrogradat până pe poziţia a şaptea, pentru că şi-a schimbat cutia de viteze.

Webber a recuperat imediat după start două locuri, profitând de un acroşaj între monoposturile pilotate de Vitantonio Liuzzi şi Felipe Massa şi s-a alăturat celor patru piloţi din frunte, formând un grup de cinci care s-a distanţat repede de restul plutonului şi care şi-a disputat victoria.

Primele 20 de tururi au fost pline de acţiune cu multe depăşiri şi contacte între maşini. Webber, cu pneuri "dure" l-a depăşit pe Button, "încălţat" cu "moi", Vettel, tot cu "dure", l-a talonat pe Hamilton, care avea acelaşi tip de cauciucuri ca Button, şi după opt tururi campionul mondial din 2008 a intrat la boxe predând şefia pilotului german. Alonso a trecut de Hamilton după un duel roată la roată pe linia standurilor, la prima intrare la boxe, apoi britanicul şi-a luat revanşa în faţa fostului său coechipier după o eroare comisă de acesta.

În turul 27, Webber a trecut la conducere, în faţa lui Hamilton, Alonso, Button şi Vettel, care au schimbat cauciucurile a doua oară. Australianul a fost lider 23 de tururi, dar strategia sa de a întârzia al doilea schimb de pneuri nu a dat roade, deoarece acestea i s-au uzat foarte mult, fiind ajuns şi depăşit de Hamilton. După ce a trecut şi el pe la boxe, Webber a căzut pe locul cinci.

Apoi Button l-a întrecut pe Alonso şi şi-a secundat coechipierul, cei doi nemaiavând niciun fel de probleme până la final, iar Vettel şi Webber au trebuit să se mulţumească numai cu locurile 4, respectiv 5.

La Montreal, fanii Formulei 1 au putut urmări, probabil, cea mai spectaculoasă cursă desfăşurată pe uscat în acest sezon. Comisarii au avut mult de furcă pe durata întrecerii, dar şi după încheierea acesteia. Vitali Petrov a fost sancţionat de două ori cu câte o trecere pe la boxe, o dată pentru că a furat startul şi apoi pentru că a provocat un accident soldat cu avarierea monopostului Sauber pilotat de Pedro de la Rosa.

Şi Michael Schumacher a intrat în atenţia comisarilor cursei după o maveră dubioasă prin care l-a trimis pe fostul său coleg Felipe Massa în decor, în timpul unui duel pentru locul 9, acest caz urmând a fi soluţionat după încheierea MP al Canadei. Septuplul campion mondial, al 13-lea la start, a avut din nou o evoluţie cenuşie, a fost depăşit de Buemi, s-a acroşat cu Liuzzi şi a terminat pe locul 11, în condiţile în care coechipierul său Nico Rosberg a ocupat locul 6.

Victoria din cursa canadiană l-a urcat pe Hamilton în fruntea ierarhiei piloţilor, cu 109 puncte acumulate, trei mai multe decât Button, aflat pe poziţia secundă. Fostul lider Webber a coborât pe locul trei cu 103 puncte, iar Fernando Alonso se află pe patru, cu 94 de puncte.

McLaren-Mercedes şi-a consolidat locul întâi la constructori, cu 215 puncte, iar pe poziţiile următoare se situează Red Bull (193 de puncte) şi Ferrari (161 de puncte).

Formula 1 va reveni în Spania, pentru Marele Premiu al europei, care se va desfăşura la Valencia, în 27 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici