Mihai Stoica: Cazul Valiza se putea redeschide pe linie sportivă doar dacă Gigi Becali era achitat

Managerul general al FC Steaua, Mihai Stoica, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, susţinută la reşedinţa lui Gigi Becali din Aleea Alexandru, că dosarul Valiza putea fi redeschis pe linie sportivă doar dacă finanţatorul grupării "roş-albastre" ar fi fost achitat de ÎCCJ.

139 afișări
Imaginea articolului Mihai Stoica: Cazul Valiza se putea redeschide pe linie sportivă doar dacă Gigi Becali era achitat

Mihai Stoica (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

"Pentru a pune capăt acestor speculaţii din ultima vreme: Cazul a fost judecat şi soluţionat prin hotărâre definitivă şi irevocabilă de instanţele sportive, iar repunerea pe rol putea opera în funcţie de hotărârea judecătorească a Înaltei Curţi doar în cazul în care ar fi fost favorabilă lui George Becali. Sentinţa dată de Înalta Curte este de condamnare a lui Gigi Becali, nu a Stelei. Putea exista şi noţiunea de condamnare penală a persoanei juridice, dar fapta penală nu s-a extins la persoana juridică FC Steaua", a spus managerul, care a stat în faţa jurnaliştilor pe scaunul pe care îl ocupa Becali la întâlnirile sale cu presa.

Mihai Stoica a precizat că Steaua nu a beneficiat în plan sportiv în urma banilor oferiţi de Gigi Becali jucătorilor de la Universitatea Cluj. "Banii nu erau ai Stelei, ci erau ai lui Gigi Becali. Ţinând cont că nu a fost influenţată competiţia, pentru că fapta nu a fost concretizată, clubul nu a beneficiat de vreun avantaj. Această decizie a fost atacată la CEDO, deci există încă o instanţă care se va pronunţa asupra acestei speţe", a completat Stoica.

Pe de altă parte, Mihai Stoica a menţionat că jucătorii stelişti şi-au primit restanţele financiare în cursul zilei de joi. "Suporterii Stelei să stea liniştiţi, pentru că am să le dau o primă veste foarte bună: astăzi au fost achitate drepturile salariale ale jucătorilor, ei sunt plătiţi la zi. Steaua nu suferă deloc în momentul de faţă, nu are datorii, iar activitatea se va desfăşura normal. Am fost în permanent contact cu antrenorul Laurenţiu Reghecampf şi vom efectua turneele aşa cum am anunţat pe site-ul nostru oficial. Jucătorii nu au de ce să fie îngrijoraţi mai ales după ce am anunţat acum şi şi-au verificat conturile", a explicat Stoica.

Preşedintele FRF, Mircea Sandu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că UEFA nu a trimis deocamdată niciun document oficial în ceea ce priveşte participarea echipei Steaua în Liga Campionilor, precizând că, în plan intern, LPF este instituţia care poate lua o decizie în acest sens. "Pe plan intern interesaţi-vă la ligă, ei sunt cei care se ocupă. Pe plan internaţional, până la ora asta nu am primit niciun demers de la UEFA, nu ştiu ce se se va întâmpla", a afirmat Sandu.

Secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, Valentin Alexandru, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că membrii comisiilor LPF vor redeschide cazul "Valiza", în urma sentinţei definitive a ÎCCJ în acest dosar.

Finanţatorul Stelei, Gigi Becali, a fost condamnat, marţi, la trei ani de închisoare cu executare în dosarul "Valiza", decizia dispusă de Completul de cinci judecători al instanţei supreme fiind definitivă. Becali a primit două pedepse de câte trei ani pentru dare de mită şi una de un an pentru fals. Fiind vorba de un caz de corupţie în fotbal, UEFA ar putea dicta sancţiuni împotriva echipei Steaua, campioana României.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 11 mai 2006, finanţatorul FC Steaua ar fi promis fiecărui jucător al clubului "Gloria 1922 Bistriţa" sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro pentru ca aceştia să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, Regulamentul intern al clubului şi în Regulamentul Federaţiei Române de Fotbal. Concret, fotbaliştilor de la Bistriţa li se cerea să-şi apere corect şansele şi să obţină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid Bucureşti din 12 mai 2006.

Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la "Universitatea Cluj" aflaţi pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Naţional de Fotbal - Liga I - aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, aceştia urmând, la fel ca în cazul precedent, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu "CFR 1907 Cluj", contracandidata echipei FC "Steaua Bucureşti" la câştigarea titlului de campioană, preciza DNA.

La 4 iunie 2008, echipa Steaua Bucureşti a fost penalizată cu şapte puncte de Comisia de Disciplină a FRF, iar formaţia Universitatea Cluj cu şase puncte după scandalul valizei cu bani de la Cluj-Napoca. Finanţatorul Gigi Becali a fost suspendat timp de doi ani şi i s-a interzis accesul pe orice stadion pe aceeaşi perioadă şi a primit o amendă de 200.000 de lei, iar preşedintele de atunci al grupării ardelene, Anton Doboș, a primit aceeaşi sancţiune ca Gigi Becali. De asemenea, jucătorii Gigel Coman (Universitatea Cluj) şi Petre Marin (Steaua) au fost suspendaţi câte şase luni şi amendaţi cu 180.000 de lei.

Comisia de Apel a păstrat aceste sancţiuni, dar Curtea de Arbitraj pentru Fotbal (CAF) a anulat, la 3 iulie 2008, toate deciziile luate de Comisia de Disciplină. Doar Becali şi Doboş au primit din partea CAF o suspendare de şase luni şi o penalitate de 200.000 de lei, fără a li se interzice accesul pe stadion.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici