Minţile briliante ale şahului mondial au deschis Superbet Chess Classic România 2023

Marii Maeştri ai şahului internaţional, prezenţi la Bucureşti pentru competiţia Superbet Chess Classic România 2023, au deschis sâmbătă prima rundă de confruntări a etapei de la Bucureşti.

183 afișări
Imaginea articolului Minţile briliante ale şahului mondial au deschis Superbet Chess Classic România 2023

Minţile briliante ale şahului mondial au deschis Superbet Chess Classic România 2023

Printre cei 10 jucători se află şi Bogdan Deac (locul 38 mondial, a primit un wild-card pentru această etapă) şi Richard Rapport (locul 13 mondial), doi dintre cei mai valoroşi şahişti ai României, la acest moment.

Ceremonia de deschidere a primei etape din cele cinci (din Europa şi Statele Unite) ale circuitului internaţional Grand Chess Tour (GCT), ediţia 2023 – unul dintre cele mai importante turnee de şah, la nivel global, fondat de multiplul campion mondial Garry Kasparov – a început vineri, în prezenţa a peste 300 de participanţi: iubitori ai şahului, sportivi, oficialităţi şi personalităţi ale vieţii publice din România.

Deschiderea primei zile competiţionale a început sâmbătă după-amiază, printr-o primă mutare simbolică, făcută de Marele Maestru Garry Kasparov şi de ambasadorul Superbet, Mihai Leu, primul campion mondial la box profesionist din România.

Cronica rundei I

Ding Liren - Maxime Vachier-Lagrave ½ - ½

S-a jucat deja celebra deschidere, Gambitul Damei. Ambii jucători au fost extrem de bine pregătiţi din punct de vedere teoretic. În jocul de mijloc, campionul mondial, Ding Liren, a părut că obţine un mic avantaj, dar mutările exacte ale marelui maestru francez au făcut ca partida să se încheie la egalitate.

Fabiano Caruana - Bogdan Deac ½ - ½

S-a jucat Apărarea Nimzovici, iar după faza de deschidere s-a ajuns foarte repede într-un final puţin mai bun pentru jucătorul cu piesele albe. În apropierea mutării 40, marele maestru român, Bogdan Deac, a avut o inexactitate care părea că-l va costa partida. Fostul challenger la titlul mondial, Fabiano Caruana nu a găsit cea mai bună continuarea şi astfel partida s-a încheiat remiză.

Ian Nepomniachtchi - Richard Rapport ½ - ½

S-a jucat Apărarea Franceză, dar Ian a ales o variantă mai liniştită pentru un avantaj sigur şi de lungă durată. Richard Rapport a avut joc activ care a reuşit să-l ferească de un final cu probleme. După mai multe schimburi de piese partida s-a încheiat la egalitate.

Jan-Krzysztof Duda - Anish Giri ½ - ½

S-a jucat o variantă spectaculoasă în care marele maestru polonez a ajuns să aibă două Dame pe tablă. Din păcate, totul a durat doar o singură mutare mutare, una dintre Dame fiind capturată imediat de către marele maestru olandez. Desigur, întreaga secvenţă de mutări a fost anticipată de către cei joi jucători, iar finalul rezultat a fost unul egal, care a condus implicit către un rezultat nedecis.

Alireza Firouzja - Wesley So 0-1

S-a jucat varianta Giuoco Piano, o deschidere calmă fără prea mari riscuri de ambele părţi. După primele 20-30 de mutări partida părea că se va duce spre o remiză, dar marele maestru francez a ales să rişte şi a juns într-o poziţie defavorabilă. Wesley a prestat un joc bun, pe alocuri cu mici inexactităţi, dar poziţia era evident mai bună şi astfel a reuşit să-şi treacă prima victorie în cont şi să debuteze, exact ca anul trecut, cu o victorie.

Clasamentul după runda I

1. Wesley So – 1 punct
2– 9 Ding Liren, Vachier-Lagrave, Ian Nepomniachtchi, Richard Rapport, Jan-Krzysztof Duda, Anish Giri, Fabiano Caruana, Bogdan Deac – 0.5 puncte
10. Alireza Firouzja – 0 puncte

Prima rundă a competiţiei de şah s-a încheiat, sâmbătă, cu următorul clasament:

Rezultate runda 1
• Ding Liren - Maxime Vachier-Lagrave ½ - ½
• Fabiano Caruana - Bogdan Deac ½ - ½
• Ian Nepomniachtchi - Richard Rapport ½ - ½
• Jan-Krzysztof Duda - Anish Giri ½ - ½
• Alireza Firouzja - Wesley So 0-1

Programul rundei a II-a

Runda a II-a va începe duminică, 7 mai, la ora 15.00 PM, la Grand Bucharest Hotel, şi se va disputa între:

• Maxime Vachier-Lagrave - Wesley So
• Anish Giri - Alireza Firouzja
• Richard Rapport - Jan-Krzysztof Dud
• Bogdan Deac - Ian Nepomniachtchi
• Ding Liren - Fabiano Caruana

Prima mutare va fi făcută, duminică, de către Gheorghe Craioveanu, fost jucător român de fotbal.

Competiţia de şah clasic de la Bucureşti este prima din cele cinci etape ale circuitului internaţional Grand Chess Tour 2023. Şahiştii joacă în sistem turneu (fiecare cu fiecare) şi obţin puncte. Câştigătorul etapei va fi anunţat la finalul turneului, pe baza punctelor acumulate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici