Mircea Sandu spune că întreg fotbalul european ar putea intra în grevă

Preşedintele FRF Mircea Sandu a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că întreg fotbalul european ar putea intra în grevă în urma procesului dintre FC Sion şi UEFA aflat în derulare la o instanţă civilă din Elveţia.

241 afișări
Imaginea articolului Mircea Sandu spune că întreg fotbalul european ar putea intra în grevă

Mircea Sandu spune că întreg fotbalul european ar putea intra în grevă (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

"Cu Sion-ul este o ingerinţă absolut impardonabilă a instanţei civile în actul sportiv. După ce i-a dat meci pierdut şi a mers Celtic mai departe, preşedintele clubului FC Sion s-a adresat instanţei civile. Federaţia elveţiană însă nu a aplicat prevederile statutului FIFA. Trebuia să atragă atenţia clubului să îşi retragă acţiunea că încalcă statul şi apoi, dacă era cazul, să aplice excluderea, dar n-a făcut asta. În orice caz, pentru că se preconizează un proces penal împotriva preşedintelui şi secretarului general (n.r. - ai UEFA), cele 53 de asociaţii au făcut front comun cu UEFA şi toţi cei 53 de preşedinţi, deci tot fotbalul european va fi penal. Se poate să fie penal într-un proces penal. Şi s-ar putea să facem grevă, s-ar putea să nu mai jucăm fotbal, s-ar putea să joace instanţele. Pentru că dacă acceptăm un astfel de gest, fotbalul moare. O instanţă sportivă judecă de pe o zi pe alta, iar o echipă ştie repede dacă are drept de joc sau nu un jucător. Într-una civilă, după 3 luni, 6 luni până se judecă, ce facem cu jucătorul ăla? Îl lăsăm să moară de foame? Deci inconştienţii ăştia care fac astfel de acţiuni în civil să se oprească. E vorba de a proteja sportul mondial de ingerinţele politice şi celelalte ale instanţelor care ar dori să controleze, dar nu se poate. Pericolul e mare şi toată lumea ar avea de suferit", a spus oficialul FRF.

UEFA a respins, în 13 septembrie, apelul înaintat de gruparea FC Sion, care contesta excluderea sa din grupele Ligii Europa, deoarece în play-off-ul competiţiei ar fi folosit mai mulţi jucători fără drept de joc. Tot la acea dată, FC Sion a anunţat, pe site-ul oficial, că un tribunal civil a ordonat UEFA să admită participarea formaţiei elveţiene în grupele Ligii Europa, după ce această echipă a fost sancţionată de forul european cu pierdere locului în Grupa I, în favoarea celor de la Celtic Glasgow. Astfel, competiţia a început în Grupa I cu echipele Celtic, Rennes, Atletico Madrid şi Udinese. Preşedintele UEFA Michel Platini şi secretarul general Gianni Infantino vor trebui să dea explicaţii în faţa justiţiei elveţie la jumătatea lunii octombrie.

Sandu a menţionat că într-un caz similar, FRF a exclus Universitatea Craiova pentru că nu şi-a retras acţiunea din instanţa civilă.

"Mititelu a primit un termen până la data la care trebuia să îşi retragă acţiunea în instanţă împotriva federaţiei. În statutul FIFA la articoul 64 scrie foarte clar, sunt interzise acţiunile în instanţa civilă. I s-a transmis domnului Mititelu, eu mi-am permis să îi acord încă trei zile, n-a vrut, atunci s-a pus în aplicare prevederea statului. Orice club din ţara asta a semnat că recunoaşte statutul şi regulamentele şi se obligă să le pună în practică. Nu căutaţi mortul în altă parte decât acolo unde s-a comis crima, la Timişoara şi la Craiova. Iar statutul FRF este valid, a fost avizat de instanţă. Instanţa s-a pronunţat, că Mititelu şi Moise au făcut apel, e problema lor. Dar acum este un statut valid", a precizat Sandu.

Preşedintele FRF îl va acţiona în instanţă pe Adrian Mititelu pentru jigniri, iar banii îi va dona unei case de ajutor.

"Criminalii sunt ei. Eu n-am făcut altceva decât să aplic regulamentul. Iar Mititelu, pentru că m-a jignit foarte tare, îl acţionez în instanţă şi o să îi cer bani. Nu mai are bani, dar o să trebuiască să îi dea şi o să îi dăm la case de copii sau bătrâni. Nu pot să îl iert pe un brutar sau pe un mecanic care îmi doreşte moartea, să îi las aşa de capul lor. Eu nu apăr aici preşedinţia FRF, ci imaginea mea în faţa familiei mele în special", a explicat Mircea Sandu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici