Mosley: Renault riscă excluderea din CM de Formula 1

Preşedintele FIA, Max Mosley, a declarat, vineri, că echipa Renault riscă să fie exclusă din Campionatul Mondial de Formula 1, dacă va fi găsită vinovată de trucarea cursei de la Singapore, din 2008, menţionând, totodată, că pilotul Nelson Piquet jr a primit imunitate pentru că a colaborat cu FIA.

24 afișări
Imaginea articolului Mosley: Renault riscă excluderea din CM de Formula 1

Mosley: Renault riscă excluderea din CM de Formula 1 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Site-ul autosport.com notează că, în cadrul unei întrevederi private cu câţiva reprezentanţi mass-media, Mosley a admis că acuzaţiile privind aranjarea unui rezultat de către echipa Renault sunt analizate de FIA ca pe o infracţiune foarte gravă.

Renault este acuzată de faptul că l-a instruit pe pilotul său secund, Piquet Jr., să provoace în mod voluntar un accident la Singapore pentru a favoriza victoria coechipierului Fernando Alonso. Scandalul a izbucnit după ce Piquet a fost concediat nu foarte elegant de Renault la sfârşitul lunii iulie. Tatăl lui Piquet l-a contactat pe şeful FIA, Max Mosley, la 26 iulie, după Marele Premiu al Ungariei, când era clar că fiul său nu mai are niciun viitor la Renault. Patru zile mai târziu, Piquet junior a dat o declaraţie în faţa comisarilor FIA, în care a susţinut că managerul Renault F1, Flavio Briatore, şi directorul tehnic al echipei, Pat Symonds, i-au propus să provoace un accident în turul 14, în schimbul prelungirii contractului pentru sezonul 2009.

Echipa Renault a fost convocată pentru a apărea, la 21 septembrie, în faţa Consiliului Mondial din cadrul FIA.

"Dacă priveşti la orice alt sport, dacă cineva aranjează rezultatul atunci este o problemă foarte serioasă. Iar atunci când viaţa cuiva este pusă în pericol printr-un accident deliberat, indiferent dacă este vorba de spectatori, de comisari sau de piloţi, atunci este din nou ceva foarte grav. Pentru moment însă nu ştim dacă echipa Renault este vinovată. Până când nu vom audia şi punctul de vedere al celor de la Renault, trebuie să presupunem că sunt nevinovaţi", a spus Mosley.

Preşedintele FIA a menţionat că, iniţial, celor de la Renault li s-a dat termen până luni, 7 septembrie, pentru a prezenta documentele în acest caz, însă termenul a fost extins până la mijlocul săptămânii viitoare, la cererea celor de la Renault. "Încă nu ştim ce documente vor prezenta. Întotdeauna există două părţi ale unei poveşti. Dar, dacă, şi este vorba despre un mare «dacă», sunt vinovaţi, atunci este vorba despre o infracţiune foarte gravă. Abia după ce vom auzi şi punctul lor de vedere, vom putea ajunge la o concluzie", a precizat Mosley, care a confirmat că cea mai aspră sancţiune pe care o riscă cei de la Renault este excluderea din Campionatul Mondial de Formula 1.

De asemenea, Mosley a confirmat că pilotul Piquet a primit imunitate, în schimbul dovezilor înaintate în acest caz. "I s-a spus că dacă spune adevărul, atunci el nu va fi sancţionat. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul pilotului Fernando Alonso, în 2007, în afacerea McLaren-Mercedes", a menţionat preşedintele FIA.

Continuând seria dezvăluirilor privind culisele acestui caz, site-ul autosport.com menţionează că directorul echipei Renault, Flavio Briatore, i-a avertizat încă din luna iulie pe pilotul Nelson Piquet jr şi pe tatăl acestuia, că vor fi acţionaţi în justiţie dacă vor continua cu aceste acuzaţii.

"Am fost şocat să aflu că ameninţaţi că veţi face declaraţii în faţa FIA în încercarea de a obliga echipa Renault să prelungească acordul cu Nelsinho, după Marele Premiu al Ungariei, fără a ţine cont de opţiunea de a întrerupe contractul, decisă între noi la finalul cursei de la Nurburgring. Vă imaginaţi că nu pot accepta afirmaţiile dumneavoastră, potrivit cărora echipa Renault, fiul dumneavoastră şi eu am fi intrat într-un fel de conspiraţie care nu numai că a dus la influenţarea rezultatului cursei, dar ar fi putut pune în pericol securitatea tuturor participanţilor, doar pentru ca Fernando Alonso să obţină un avantaj", i-ar fi scris Briatore lui Nelson Piquet, potrivit autosport.com.

În continuarea scrisorii, Briatore îi spune lui Nelson Piquet că pune aceste acuzaţii pe seama dezamăgirii sale legate de rezultatele fiului său şi îl avertizează că dacă va face vreo declaraţie în acest sens îl va acţiona în justiţie atât pe el, cât şi pe fiul său.

Echipa de Formula 1 Renault a depus, vineri, la Paris, o plângere în justiţie pentru "şantaj în formă agravată" împotriva fostului său pilot, brazilianul Nelson Piquet Jr. şi a tatălui acestuia, triplul campion mondial Nelson Piquet, conform unor surse din cadrul team-ului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici