Negoiţă: Facem totul pentru a juca în cupele europene, avem 50 la sută şanse

Acţionarul FC Dinamo, Ionuţ Negoiţă, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că gruparea pe care o conduce va solicita UEFA acceptul să poată participa în cupele europene din sezonul viitor, precizând că are 50 la sută şanse de izbândă.

222 afișări
Imaginea articolului Negoiţă: Facem totul pentru a juca în cupele europene, avem 50 la sută şanse

Ionuţ Negoiţă (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

"Facem tot ce ne stă în putinţă pentru a juca anul viitor în cupele europene. Noi practic din luna martie am achitat tot ce aveam de plătit prin planul de reorganizare. Şi de pe atunci ar fi trebuit să fim ieşiţi din insolvenţă, dar s-a mai lungit un pic. Plătind tot, avem argumentele necesare pentru a susţine această idee. Sunt şanse de 50-50 la sută să putem juca în cupele europene. Eu am vorbit cu domnul Duru şi nu există practic un precedent. Ca urmare eu sunt în contact cu cei de la Lausanne să căutăm soluţii, să mergem să ne expunem punctul de vedere, să cerem o derogare", a declarat Negoiţă.

Acţionarul dinamovist a afirmat că nu şi-a dorit ca Dinamo să treacă prin starea de insolvenţă, dar nu a avut de ales: "S-au făcut eforturi foarte mari pentru a ţine clubul pe linia de plutire, pentru a ieşi din insolvenţă. Este primul club ieşit din insolvenţă şi din păcate cred că va fi şi singurul. E păcat pentru fotbalul românesc să fie atâtea cluburi cu probleme. Decizia de a intra în insolvenţă a fost luată pentru că nu am avut încotro, am vrut să evit această chestiune, dar mi-am dat seama că nu am nicio şansă şi atunci am găsit această variantă pe care cred eu că am gestionat-o foarte bine. Pentru Dinamo e un nou început nu numai ieşirea din insolvenţă, ci şi preluarea acestui club de către mine, pentru că sunt convins că aceasta e doar un capitol fericit, punerea clubului pe o fundaţie solidă din punct de vedere financiar. Dar lucrăm şi din punct de vedere organizatoric. Acest club va mai suporta multe transformări în perioada care urmează. De acum sunt alte provocări, ştim ce trebuie să facem. Degeaba avem o casă frumoasă, dacă la primul cutremur cade, aşa cum s-a întâmplat la multe cluburi din România. Au fost ţinute ca pe un mort în vitrină şi la un moment dat lumea şi-a dat seama că e mort chiar dacă era machiat frumos".

Ionuţ Negoiţă intenţionează să aplice la Dinamo un sistem nou de administrare al clubului, prin care suporterii să fie cât mai implicaţi. "Dinamo intră într-o altă etapă, va fi o premieră în fotbalul românesc. Vreau să iau un model de afară în ceea ce priveşte organizarea acestui club şi îl voi aplica în România. Încă analizez. Îmi doresc să fie cât mai mulţi dinamovişti implicaţi în acest club. Ceva de genul sistemului socios. Vreau să vedem cum îl aplicăm în România. Cred că în câteva luni voi avea acest sistem cât mai realist pentru contextul românesc, astfel încât în primăvară să-l implementăm", a mai spus acţionarul dinamovist.

Referitor la actuala ediţie a Ligii I, Negoiţă a spus că Dinamo nu este interesată să câştige titlul de campioană: "Sunt foarte mulţumit de ceea ce se întâmplă la echipă, cu o singură excepţie, de la meciul cu CFR când ne-am bătut singuri. Suntem o echipă relativ nouă, dar uşor-uşor fotbaliştii se vor adapta, se vor cunoaşte între ei şi vor funcţiona ca o echipă. Nu ne interesează titlul, pe noi ne interesează să facem o echipă cât mai puternică, o echipă de viitor. Ne preocupă centrul de copii şi juniori, nu am renunţat la această idee şi vom avea în viitor fotbalişti foarte buni crescuţi în curtea lui Dinamo."

Directorul Administraţiei de Licenţiere din cadrul Federaţiei Române de Fotbal, Viorel Duru, a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, că Dinamo nu are şanse să obţină o derogare din partea UEFA pentru a putea participa în cupele europene sezonul viitor, deoarece nu există un precedent.

"Regulamentul este clar. Sigur că Dinamo poate face o cerere la UEFA şi cei de acolo vor decide. Nu s-a schimbat nimic între timp. Sigur că Dinamo are dreptul să depună dosarul de licenţiere dacă va fi cazul la sfârşitul sezonului, numai că nu o să primească licenţă pentru cupele europene. Conform regulamentului nu poate dovedi că în ultimele 12 luni înainte de începerea sezonului pentru care aplică nu a fost în insolvenţă. Dinamo a ieşit din insolvenţă în septembrie, iar regula spune că trebuia să iasă înainte de luna mai. Singura şansă a lor, dar eu mi-am mai spus părerea şi nu o schimb - adică zero şanse, să facă o solicitare la UEFA şi să ceară o derogare de la această regulă. Dar este fără precedent. Nu s-a întâmplat până acum ca UEFA să dea o derogare de la această regulă. Dinamo poate trimite această adresă la UEFA prin intermediul nostru, pentru că nu poate să se adreseze direct UEFA. Poate face o scrisoare către UEFA, pe care noi să o transmitem mai departe", a declarat Duru, pentru MEDIAFAX.

Conform regulamentului UEFA, în cazul în care echipa pregătită de Mircea Rednic va ocupa la finalul sezonului actual un loc de cupe europene, Dinamo nu ar avea dreptul să obţină licenţa UEFA, întrucât nu a ieşit din starea de insolvenţă cu 12 luni înainte de începerea sezonului 2016-2017.

Tribunalul Bucureşti a decis la 24 septembrie închiderea procedurii de insolvenţă şi reintroducerea în circuitul economic a SC Dinamo 1948 SA, societatea care administrează clubul de fotbal din Liga I. Dinamo este primul club din România care iese din insolvenţă şi poate participa în cupele europene în sezonul 2017-2018.

Primul club de fotbal din România care a intrat în insolvenţă a fost FC Rapid, instanţa admiţând deschiderea procedurii de reorganizare la 7 decembrie 2012. Ulterior, alte opt cluburi de Liga I, Gloria Bistriţa, Universitatea Cluj, Oţelul Galaţi, FC Vaslui, FC Dinamo, CFR Cluj, Petrolul Ploieşti şi FC Braşov au intrat în insolvenţă. Dintre acestea, în momentul de faţă doar trei mai activează în primul eşalon, Dinamo, CFR Cluj şi Petrolul. Gloria Bistriţa şi FC Vaslui au fost dezafiliate de Federaţia Română de Fotbal, iar Rapid, Universitatea Cluj, Oţelul Galaţi şi FC Braşov evoluează în Liga a doua.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici