Nicio sancţiune pentru Lewis Hamilton, care păstrează victoria la Monza

Comisarii FIA au decis să nu-l sancţioneze pe Lewis Hamilton pentru faptul că unul dintre pneurile monopostului său nu a respectat valoarea minimă a presiunii în MP al Italiei, stabilită de Pirelli, astfel că pilotul de la Mercedes face un pas uriaş spre titlul mondial în urma victoriei de la Monza.

143 afișări
Imaginea articolului Nicio sancţiune pentru Lewis Hamilton, care păstrează victoria la Monza

Nicio sancţiune pentru Lewis Hamilton, care păstrează victoria la Monza (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lewis Hamilton a dominat de o manieră categorică Marele Premiu de Formula 1 al Italiei de la Monza, dar risca o sancţiune, deoarece pneul stânga-spate al monopostului său a avut o presiune cu 0,3 psi mai mică decât cea minimă stabilită de Pirelli din motive de securitate.

După cursă, Mercedes a reuşit să-i convingă pe comisarii FIA că nu a fost vorba de o încălcare a regulamentului. Potrivit autosport.com, în urma investigaţiilor, s-a stabilit că pneurile au fost umflate la presiunea corectă, scăderea acesteia survenind ulterior, prin răcire, după ce au fost deconectate husele care păstrează cauciucurile la o temperatură ridicată, înainte de montarea lor pe monopost.

În ultimele tururi ale MP de Formula 1 al Italiei, inginerii Mercedes i-au transmis lui Hamilton să forţeze pentru a pune o diferenţă de timp cât mai mare faţă de Vettel. Britanicul a rămas perplex, pentru că avea deja peste 22 de secunde avans. "Nu pune întrebări, îţi vom explica la final, avem nevoie de timpi pe tur cât mai buni", i s-a spus de la boxe pilotului.

Hamilton s-a conformat, apoi a anunţat că a ajuns la maximum: "Nu am de unde să scot mai mult. Ce ar trebui să fac?" "Fă doar ce faci, nu e nevoie să-ţi asumi alte rsicuri", i s-a răspuns, iar campionul mondial a reuşit să treacă linia de sosire cu un avans de 25.042 secunde faţă de Sebastian Vettel, ocupantul locului secund, şi cu peste 47 de secunde faţă de Felipe Massa şi Valtteri Bottas de la Williams, clasaţi pe locurile 3, respectiv 4.

După cursă, FIA a anunţat că echipa Mercedes face obiectul unei investigaţii, deoarece nu a respectat presiune minimă în pneuri stabilită de producătorul Pirelli. Diferenţa era de 0,3 psi la pneul stânga-spate al monopostului lui Hamilton şi de 1,1 psi la pneul din aceeaşi poziţie, la maşina lui Rosberg, care a abandonat cu trei tururi înainte de final. Atenţionarea FIA a venit la ora locală 15.04 (16.04 la Bucureşti), când cursa era în desfăşurare, iar mesajele au avut legătură cu aceasta, oficialii Mercedes sperând într-o penalizare care să-i permită lui Hamilton să-şi păstreze trofeul sau să rămână pe podium.

Însă câştigătorul de la Monza risca descalificarea, deoarece presiunea optimă a pneurilor este o măsură ce priveşte siguranţa piloţilor.

În urma deciziei comisarilor FIA şi după ce colegul său şi principalul rival în lupta pentru titlu, Nico Rsoberg, a abandonat, Hamilton şi-a extins la 53 de puncte avansul în clasamentul piloţilor, cu şapte etape rămase de disputat din sezonul 2015.

Duminică, Hamilton, în vârstă de 30 de ani, şi-a trecut în palmares a 40-a victorie din carieră, a şaptea din acest sezon şi a treia la Monza. Cu acest succes, el a acumulat 252 de puncte în clasamentul piloţilor, ierarhie în care este urmat de Rosberg cu 199 de puncte şi Sebastian Vettel (Ferrari), cu 178 de puncte.

La constructori, Mercedes conduce cu 451 de puncte. Ferrari este pe locul al doilea cu 270 de puncte, iar Williams pe al treilea, cu 188 de puncte.

Următoarea etapă a CM de Formula 1 va avea loc, la 20 septembrie, la Singapore.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici