Novak Djokovici, noul stăpân al lumii tenisului în 2011

Sârbul Novak Djokovici a fost regele absolut al circuitului ATP în 2011, având unul dintre cele mai reuşite sezoane din istorie, cu zece titluri, dintre care trei de Grand Slam (Australian Open, Wimbledon, US Open), şi cu un final pe primul loc în ierarhia mondială.

242 afișări
Imaginea articolului Novak Djokovici, noul stăpân al lumii tenisului în 2011

Novak Djokovici (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Blocat mult timp pe poziţia a treia în clasamentul ATP, după celebrii Roger Federer şi Rafael Nadal, tenismanul sârb a aşteptat vârsta de 24 de ani pentru a avea o adevărată explozie, adusă de încrederea venită după victoria echipei ţării sale în Cupa Davis, în decembrie 2010.

Invincibil la Australian Open, singurul turneu de Grand Slam pe care îl câştigase anterior (2008), "Djoko" a legat succesele, reuşind o serie de 41 de victorii consecutive, cu doar una mai puţin decât recordul lui John McEnroe din 1984.

Elveţianul Roger Federer a fost singurul care a putut să îi reziste şi care a pus capăt seriei de succese, într-o seară pariziană, la Roland-Garros, însă sârbul nu s-a oprit.

La Londra, el a reuşit în iunie o dublă magistrală, câştigând turneul de la Wimbledon, visul vieţii sale, şi devenind numărul unu mondial, la vârsta de 24 de ani şi 43 de zile.

A doua sa înfrângere din acest sezon, în 64 de meciuri, a venit abia în luna august, în finala turneului de la Cincinnati, în care a abandonat în faţa lui Andy Murray. Acest al doilea eşec nu l-a împiedicat însă să se impună la US Open, învingându-l pe Nadal pentru a şasea oară în tot atâtea finale, în acest an. Astfel, el a devenit al şaptelea jucător din Era Open care a câştigat trei turnee de Grand Slam într-un sezon, după Nadal, Federer (de trei ori), Rod Laver, Jimmy Connors şi Mats Wilander.

Cu o apărare impecabilă şi picioare "de foc", tenismanul sârb, întărit de un regim fără gluten, a adăugat palmaresului său şi cinci trofee Masters 1000 din zece participări, pentru a completa un sezon cum Nadal şi Federer nu au avut niciodată.

Însă "Djoker"-ul a ajuns să plătească pentru toată energia consumată. Finalul său de sezon, după abandonul din semifinalele Cupei Davis, nu a fost decât un calvar îndelungat, marcat de accidentări şi de înfrângeri.

El a lipsit de la turneul Masters 1000 de la Shanghai, a renunţat să mai joace înainte de sferturile de finală la Paris-Bercy, a fost învins de tânărul japonez Kei Nishikori la Basel, iar apoi de compatriotul său Janko Tipsarevici şi de spaniolul David Ferrer la Turneul Campionilor de la Londra.

Djokovici, care a bătut recordul de câştiguri obţinute în acelaşi sezon cu 12,6 milioane de dolari (9 milioane de euro), a încheiat sezonul cu un total de 70 de victorii şi şase înfrângeri. Greul abia începe pentru el, deoarece îi va fi greu să reediteze performanţele din 2011.

Are peste 4.000 de puncte avans faţă de Nadal în clasamentul ATP, dar şi foarte multe puncte de menţinut în primele şase luni ale anului următor, ceea ce înseamnă că în 2012 se va afla sub o presiune extrem de mare. Mai ales după ce aureola sa de invincibilitate a fost afectată în ultimele săptămâni.

(Material realizat de Leila Bolat, leila.bolat@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici