Octavian Bellu: Alina Dumitru, o sportivă de 48 de kilograme, dar cu suflet foarte mare

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport, Octavian Bellu, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că performanţa Alinei Dumitru este extraordinară pentru sportul românesc şi se datorează nu doar valorii sportivei, ci şi dorinţei sale extraordinare de a câştiga aurul olimpic la Beijing.

13 afișări
Imaginea articolului Octavian Bellu: Alina Dumitru, o sportivă de 48 de kilograme, dar cu suflet foarte mare

Octavian Bellu: Alina Dumitru, o sportivă de 48 de kilograme, dar cu suflet foarte mare

"Nu se putea ca după atâtea titluri europene şi ratarea la mustaţă a unei medalii olimpice la Atena, Alina să nu urce pe podium. Este extraordinar cât de mult şi-a dorit acest lucru, dar mai ales felul în care nu a rămas euforică după eliminarea japonezei în semifinale, care este o legendă în judo-ul mondial. Alina a învăţat din greşeli şi chiar dacă este o sportivă de doar 48 de kilograme, a demonstrat de suflet mare are şi ce dorinţă extraordinară de a urca pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Să nu uităm de antrenorul Florin Bercean, ale cărui indicaţii au fost foarte importante, în fiecare moment al meciurilor. Îl auzeam cum o încuraja şi cum o tempera când era nevoie, ajutând-o mult", a declarat Octavian Bellu.

Conducătorul sportului românesc a mai precizat că, în conformitate cu legile în vigoare, performanţa Alinei Dumitru va fi recompensată cu 70.000 de euro, plus alţi 10.000 de euro din partea sponsorilor şi o maşină de teren. Clubul Steaua, la care este legitimată sportiva, o poate recompensa de asemenea, tot conform legii, cu până la jumătate din premiul oferit de stat, adică 35.000 de euro.

Octavian Bellu s-a arătat convins că medalia de aur obţinută de Alina Dumitru va fi urmată şi de altele pentru delegaţia României, după o primă zi la Jocurile Olimpice, care a adus rezultate pozitive.

 

Simona Richter, prima medaliată din istoria judo-ului feminin românesc, care este antrenor secund al lotului olimpic, alături de Florin Bercean, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că Alina Dumitru este cea mai bună din lume la categoria ei de câţiva ani, iar la Beijing şi-a dovedit valoarea

"Mă bucur enorm pentru ea, pentru că ştiu cât a muncit pentru acest aur olimpic. Regret că nu pot fi alături de ea şi de Florin Bercean, să ne bucurăm împreună, dar îi aştept la Cluj, să sărbătorim împreună. Este o mare bucurie pentru România, nu doar pentru că e prima medalie de aur a delegaţiei, ci şi pentru că este prima de acest fel a judo-ului feminin românesc. Eu am reuşit doar medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Sydney, şi atunci fiind prima medalie a istoriei judo-ului feminin din România", a declarat Simona Richter, care a concurat la ediţia din 2000 a Jocurilor Olimpice, fiind antrenată tot de actualul antrenor, Florin Bercean.

Richter, care se află la Cluj, şi a avut emoţii în faţa televizorului pentru Alina Dumitru, este de părere că meciul din semifinale, cu japoneza Ryoko Tani, a fost cheia performanţei obţinută de eleva sa. "Pe celelalte le ştia bine, tot ce şi-a propus de acasă ca strategie de meciuri a ieşit, dar în cel cu japoneza era cheia. A reuşit un meci extraordinar, care a eliberat-o şi a luptat ca o mare campioană şi în finală. Bravo ei! A dovedit că e cea mai bună din lumea la categoria ei, îi lipsea medalia olimpică de aur", a spus Simona Richter, despre "Piţi", cum îi spun apropiaţii Alinei Dumitru. "Când s-a apucat de judo era micuţă şi slăbuţă, toată lumea o bătea. I s-a spus de atunci Piţigoi, de acolo îi vine porecla. S-a dovedit însă că piţigoiul mic de atunci, este mare campioană de astăzi", a explicat fosta judoka.

Antrenorul second al lotului olimpic feminin a mai precizat că la finalul acestei luni, Alina va avea parte de o sărbătoare oficială, la Sibiu, cu ocazia ceremoniilor organizate cu prilejul împlinirii a 40 de ani de existenţă ai Federaţiei Române de Judo. "Antrenorul Florin Bercean a promis oricum că va da o petrecere la Cluj, la întoarcere, dacă Alina ia medalie, aşa că vom avea o sărbătorire mai specială şi aici", a încheiat Simona Richter.

Alina Dumitru a cucerit, sâmbătă, medalia de aur la categoria 48 de kilograme, fiind prima distincţie de acest fel din istoria judo-ului feminine românesc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici