Omul a învins calul doar de două ori în 32 de ediţii ale concursului de la Llanwrtyd Wells

Omul a câştigat doar de două ori o competiţie inedită de alergare dintre om şi cal, care se organizează de 32 de ani în localitatea galeză Llanwrtyd Wells.

300 afișări
Imaginea articolului Omul a învins calul doar de două ori în 32 de ediţii ale concursului de la Llanwrtyd Wells

Omul a învins calul de două ori în 32 de ediţii ale concursului de la Llanwrtyd Wells (Imagine: www.green-events.co.uk)

Ideea concursului a pornit de la un pariu, la o bere între câţiva prieteni, interesaţi, printre altele, să găsească metode de a atrage turişti. De atunci, în localitatea galeză Llanwrtyd Wells se organizează o competiţie pe distanţa de 35 de kilometri, în care se încearcă să se afle răspunsul la întrebarea: cine e mai rapid, omul sau calul?

Cursa este una tehnică, presupunând traversarea unor porţiuni de teren accidentat, adesea noroios, cursuri de apă, dealuri, ceea ce e o reală provocare atât pentru om cât şi pentru cal, relatează Running Magazine.

În istoria de mai bine de trei decenii a competiţiei, oamenii au câştigat doar de două ori şi asta pentru că au dat dovadă de mai multă rezistenţă (şi nu viteză) pe o vreme călduroasă. Din anul 2008 este permisă şi înscrierea unor echipe de patru oameni (a fost prezent chiar şi un alergător kenyan de top), acestea reuşind uneori să întreacă patrupedele.

În rest, dominaţia calului în alergare este clară. Spre comparaţie, câştigătorul uman de anul trecut a fost Charlie Pearson cu un timp de două ore, 25 de minute şi 45 de secunde, în timp ce calul Sly Dai a terminat cu un avans comfortabil, în 2:08.37. Cursa de anul acesta, la care participă sute de concurenţi, s-a desfăşurat în 9 iunie, fiind câştigată de calul Rheidol Star.

Există o lungă tradiţie a întrecerilor în alergare om-cal. Printre numele celebre de atleţi care au participat la astfel de competiţii-spectacol este şi sprinterul american (multiplu medaliat olimpic) Jesse Owens care a reuşit să treacă primul linia de finiş, pe o distanţă scurtă însă, profitând de faptul că sunetul de start al pistolului a speriat calul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici