Ovidiu Toniţa s-a retras din rugbiul profesionist

Ovidiu Toniţa, singurul român care a participat la cinci ediţii ale Cupei Mondiale, s-a retras din rugbiul profesionist şi implicit de la echipa naţională, informează, vineri, site-ul oficial al FRR.

280 afișări
Imaginea articolului Ovidiu Toniţa s-a retras din rugbiul profesionist

Ovidiu Toniţa s-a retras din rugbiul profesionist (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Poreclit "Autobuzul din Carpaţi", Toniţa a îmbrăcat ultima oară tricoul primei reprezentative, la 27 septembrie, în meciul cu Irlanda, pierdut cu scorul de 10-44. În partida de pe Wembley, Toniţa a reuşit să marcheze un eseu pentru România.

"Autobuzul s-a cam oprit după meciul cu Irlanda, s-a parcat. Am decis să închei cariera internaţionala după acel meci şi mă retrag. Nu mai joc la niciun club, mă duc doar din plăcere, la amatori. Şi fară să mai fiu profesionist, nu mai pot reveni în echipa naţională. Nu ştiu dacă viitorul meu va fi legat tot de rugby. În prezent urmez un curs de preparator fizic şi poate, pe viitor, voi putea ajuta pe această cale", a declarat Toniţa, ultima oară legitimat la clubul Provence, din campionatul Franţei.

Cea mai frumoasă amintire a lui Toniţa este de la Cupa Mondială din 2007. "Am jucat cu Noua Zeelandă atunci, am văzut Haka în faţă, a fost ceva extraordinar. A fost un moment unic. O amintire frumoasă este şi meciul cu Australia din 2003, a fost poate cel mai epuizant meci pentru mine ca jucător. Nu aş schimba nimic din ce am făcut în rugby, sunt mândru de tot ce am obţinut. Nu m-am gândit niciodată să particip la o Cupă Mondiala sau două, aşa mi-a fost destinul. Am muncit mult şi mi-am dorit întotdeauna să fiu cel mai bun", a aduăgat el.

Născut la Bârlad şi format ca sportiv la clubul Rulmentul, Toniţa a debutat pentru România la doar 19 ani, într-un meci cu Maroc din Cupa Europeană a Naţiunilor. De atunci, a strâns 72 de selecţii şi a marcat 65 de puncte pentru România. Ovidiu Toniţa a egalat recordul lui Romeo Gontineac la numar de meciuri jucate la Cupa Mondială, ambii având 14 prezenţe în teren.

La Cupa Mondială din Anglia, el a evoluat în primele două meciuri ale României de la Cupa Mondială, cu Franţa şi Irlanda. În partidele împotriva Canadei şi Italiei, el nu a mai putut juca din cauza unei fracturi la deget.

De-a lungul carierei, Toniţa a mai evoluat la echipele Grenoble, Biarritz, Carcassonne şi Perpignan, cu ultima câştigând şi un titlu în Franţa. În ultimul sezon, el a evoluat pentru Aix-en-Provence, cu care a promovat în ProD2, a doua ligă din Franţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici