Patru zile de comemorare, la Imola, la 20 de ani de la moartea tragică a lui Ayrton Senna

Pe circuitul de la Imola sunt programate în această săptămână patru zile de comemorare, la 20 de ani de la moartea tragică a pilotului brazilian Ayrton Senna, la 1 mai 1994, în timpul Marelui Premiu de F1 al statului San Marino, dar şi a austriacului Roland Ratzenberg, survenită cu o zi înainte.

903 afișări
Imaginea articolului Patru zile de comemorare, la Imola, la 20 de ani de la moartea tragică a lui Ayrton Senna

Patru zile de comemorare, la Imola, la 20 de ani de la moartea tragică a lui Ayrton Senna (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Numeroşi sportivi şi personalităţi din Marele Circ şi-au anunţat prezenţa, scuderia Ferrari confirmând participarea campionilor mondiali Fernando Alonso şi Kimi Raikkonen.

"Cred că Senna a stabilit un standard pentru toţi piloţii şi a fost cu siguranţă cel mai bun din generaţia sa. El a luptat întotdeauna până la capăt şi astfel şi-a căpătat respectul colegilor, devenind o legendă. Eram foarte mic în acea vreme, iar televiziunea spaniolă nu transmitea Formula 1, dar am început să aflu de el de la tatăl meu, care era un fan al lui. Primul meu kart a fost vopsit în culorile maşinii lui", a declarat Alonso, pe site-ul echipei Ferrari.

"Moartea lui Senna a fost un moment extraordinar de trist pentru lumea Formulei 1. Eram la şcoală şi chiar dacă nu îmi mai amintesc multe despre el, deoarece eram foarte tânăr, acele zile mi-au rămas fixate în memorie. Cred că a fost un mare pilot şi un model pentru cei care au venit după el", a afirmat şi Raikkonen.

Comemorarea celor doi sportivi va avea loc de la Imola de joi până duminică. Circuitul îşi va deschide porţile joi, iar fanii vor putea efectua tururi de pistă cu maşinile sau motocicletele personale, sau la bordul unui Supercar. Vor fi organziate curse de karting, dar şi o cursă de ciclism. În zona boxelor, vizitatorii vor găsi simulatoare de pilotaj şi pot participa la concursuri de modele radiocomandate şi de maşini cu pedale pentru copii.

Muzeul Checco Costa va fi inaugurat oficial joi şi în cadrul său vor fi expuse toate maşinile ce i-au aparţinut pilotului brazilian. Totodată, conferinţe şi proiecţii de filme vor fi organizate în toate cele patru zile la centrul de presă al circuitului.

În virajul Tamburello, unde Ayrton Senna şi-a pierdut viaţa, se va afla un loc de meditaţie.

Un lanţ parcă nesfârşit de evenimente nefericite a avut loc în urmă cu 20 de ani pe circuitul de la Imola, cu ocazia San Marino Grand Prix. La 29 aprilie 1994, brazilianul Rubens Barrichello a pierdut controlul asupra bolidului Jordan, în timpul calificărilor pentru Marele Premiu al statului San Marino şi a suferit un accident spectaculos, de pe urma căruia a scăpat cu viaţă ca prin minune.

În 30 aprilie 1994, austriacul Roland Ratzenberger, pilotând o maşină Simtek, a murit în cea de-a doua zi a calificărilor de la Imola, după ce monopostul său s-a izbit violent de un parapet la peste 300 km/h. Ratzenberger era debutant în Formula 1 în acel sezon şi a decedat la 33 de ani.

În ziua cursei, 1 mai 1994, MP al San Marino a fost întrerupt imediat după start, în urma unei coliziuni între monopostul Lotus pilotat de portughezul Pedro Lamy şi Benetton-ul condus de finlandezul JJ Lehto. Fragmentele desprinse din cele două maşini au rănit şapte spectatori şi un poliţist. Safety-car-ul a condus coloana maşinilor aflate pe circuit pe durata a cinci tururi, după care Grand Prix-ul a fost reluat.

La ora locală 14.18, după şapte tururi, Ayrton Senna a pierdut controlul asupra monopostului Williams-Renault în dreptul virajului Tamburello, lovindu-se violent de un parapet. În momentul impactului, maşina sa avea 210-220 km/h. Cursa a fost oprită, Senna fiind transportat cu elicopterul la spital în stare critică.

La ora 16.00, un mecanic al scuderiei Ferrari a fost lovit grav de maşina Minardi pilotată de Michele Alboreto, după ce acesta a accelerat în urma terminării schimbului de pneuri. La ora 16.20, germanul Michael Schumacher a câştigat Marele Premiu de la Imola, iar la ora 18.40 a fost anunţat decesul lui Senna.

În timpul cursei, Senna avea arborat la bordul monopostului său un drapel al Austriei, pe care voia să-l fluture la final în memoria lui Ratzenberger.

Sid Watkins, medicul oficial al Formulei 1 în acea perioadă, a povestit că, după decesul lui Ratzenberger, Senna a izbucnit în plâns. Watkins i-a cerut atunci brazilianului să se retragă. "Ce altceva îţi mai trebuie? Ai fost de trei ori campion mondial, eşti incontestabil cel mai rapid pilot. Renunţă şi hai să mergem la pescuit", i-a spus Watkins lui Senna, însă brazilianul a refuzat.

Watkins a fost printre primii care au ajuns la locul accidentului, dar nu a mai putut face nimic pentru viaţa prietenului său. De atunci, Watkins şi-a dedicat cariera îmbunătăţirii securităţii piloţilor, iar eforturile sale au fost încununate de succes. Din 1994, niciun accident mortal nu s-a mai produs în Marele Circ. Sid Watkins a încetat din viaţă în 2012, lăsând în urma sa un sport automobilistic mai sigur ca niciodată.

Ayrton Senna da Silva s-a stins din viaţă la 34 de ani. În palmaresul să figurează trei tiluri mondiale, în 1988, 1990 şi 1991, toate cu echipa McLaren-Honnda. Senna a concurat în Formula 1 din 1984 până în 1994, perioadă în care a câştigat 41 de curse, a fost de 80 de ori pe podium şi a plecat de 65 de ori din pole-position, în 162 de Grand Prix-uri disputate. În afară de McLaren şi Willimas, el a mai făcut parte din echipele Toleman şi Lotus.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici