Percheziţii la sediul UEFA de la Nyon

Poliţia Federală Elveţiană a efectuat percheziţii la sediul UEFA de la Nyon, pentru a obţine informaţii şi documente privind vânzarea drepturilor TV în Ecuador societăţii Cross Trading, al cărei nume apare în scandalul "Panama Papers", notează ProSport.

177 afișări
Imaginea articolului Percheziţii la sediul UEFA de la Nyon

Percheziţii la sediul UEFA de la Nyon

UEFA a confirmat informaţia într-un comunicat remis AFP, precizând că Poliţia federală elveţiană "a acţionat în baza unui mandat, solicitând contractele dintre UEFA şi Cross Trading/Teleamazonas" şi că forul european "a oferit toate documentele aflate în posesia sa şi va coopera pe deplin în perioada următoare".

În anchetă apare numele lui Gianni Infantino (46 de ani), fost secretar general al UEFA şi proaspăt ales ca preşedinte al FIFA. În 2006, Infantino era director al departamentului "Legal" al UEFA, iar semnătura sa apare pe un contract de vânzare a drepturilor TV cu doi afacerişti care între timp au fost implicaţi în scandalul uriaş de corupţie care a lovit FIFA. Informaţia e furnizată de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), care analizează cele peste 11 milioane de fişiere obţinute în scandalul "Panama Papers".

Gianni Infantino şi UEFA neagă orice ilegalitate, însă autorităţile elveţiene au declanşat o anchetă în acest sens.

Afaceri cu doi afacerişti acuzaţi de dare de mită. Cum a cumpărat o televiziune din Ecuador drepturi TV pentru Champions League la preţ triplu

Publicaţia germană Suddeutsche Zeitung a obţinut documentele cabinetului de avocatură Mossack Fonseca, unul dintre acestea arătând că, în 2006, Infantino a semnat în nunmele UEFA un contract pentru vânzarea drepturilor de televizare pentru Champions League şi alte competiţii intercluburi. Înţelegerea a fost făcută cu două personaje - Hugo Jinkis şi fiul său, Mariano Jinkis - care între timp au fost acuzaţi de dare de mită în investigaţia demarată de FBI în SUA, ce vizează FIFA. Cei doi sunt în acest moment în arest la domiciliu, îm Argentina.

Cross Trading, o companie argentiniană deţinută de familia Jinkis şi înregistrată în paradisul fiscal din Insula Niue, a cumpărat drepturile TV pentru 111.000 de dolari şi le-a vândut imediat după către televiziunea Teleamazonas, din Ecuador, pentru 311.170 de dolari, aproape de trei ori mai mult.

Conform Fox Sports, UEFA a negat iniţial orice afacere încheiată cu cele 14 personaje acuzate de FBI, dar acum recunoaşte că răspunul a fost incomplet. După o analiză a mii de contracte comerciale semnate în ultimii ani, a precizat că înţelegerea în cauză a fost parte a unei "licitaţii deschise" organizată de Team Marketing în numele UEFA, iar drepturile au fost vândute celui care a oferit cea mai mare sumă.

Panama Papers este cea mai de amploare investigaţie jurnalistică din istorie, la care au lucrat peste 370 de ziarişti din toată lumea, de la unele dintre cele mai cunoscute publicaţii. În mâinile acestora au ajuns peste 11 milioane de documente despre mai mult de 200.000 de offshore-uri prin care foarte multe personalităţi au încercat să-şi spele banii, să se sustragă de la plata impozitelor sau pur şi simplus să mascheze mita. Însă nu toate firmele care apar în această investigaţie au comis ilegalităţi.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici